StoryEditor
ZdravljeOlakšat će vam

Oni dani u mjesecu: ovih pet savjeta spas su za vrijeme mjesečnice

1. prosinca 2016. - 23:50
iStock-535845407

Bolne grudi, nervoza, učestale promjene raspoloženja, tuga, sreća, suze, smijeh, nervoza... zvuči li vam sve nabrojano kao uvertira u one dane u mjesecu?

Da, ovo su simptomi famoznog PMS-a, nakon kojega slijede simptomi kao što su: bol, natečenost, osjećaj napuhanosti, bol u leđima i trbuhu i brojni drugi.

Da, stigla je mjesečnica.

Drage dame, sigurni smo da vam ovo nije omiljeno razdoblje u mjesecu, no što se može, tu su naši partneri da slušaju i trpe naše jadikovke! Kako bismo vam olakšali ovih dosadnih otprilike 5,6 bolnih dana, donosimo vam neke od savjeta koji će vam sigurno pomoći za vrijeme mjesečnice.

VODA

Za vrijeme mjesečnice, tijelo je sklono dehidraciji, stoga se opskrbite vodom. Voda pomaže pri opuštanju mišića, i odlična je za detoksikaciju.

TOPLINA

Vjerojatno ste isprobali ovu metodu, te ona dokazano sigurno djeluje na vaše tijelo. Prislonite na područje trbuha i maternice nešto toplo, poput jastuka ili boce napunjene toplom vodom. To će umiriti vašu maternicu i tako umanjiti bolove.

VJEŽBANJE

Znamo da zvuči nemoguće i da ćete sigurno odbaciti ovaj savjet, no, isprobajte! Dokazano je da vježbanje za vrijeme mjesečnice pomaže, osobito prvih dana kada je mjesečnica popraćena grčevima. Luči se endorfin, koji pomaže da se vaše tijelo opusti. Kao što se nakon vježbanja osjećate bolje, tako ćete i nakon vježbe za vrijeme mjesečnice. Ako vam ovo izgleda dosta agresivno, pokušajte sa nekim od pokreta joge, koji će zasigurno opustiti mišiće.

ČOKOLADA I KAVA

Nadamo se da vi niste jedna od onih koje strogo paze na svaki zalogaj. Opustite se i bez grižnje savjesti opskrbite se zalihama čokolade, koju ćete umakati u kavu. Dobro je vašim nepcima, a i vašoj maternici! Dokazano je da djeluje opuštajuće za vrijeme mjesečnice.

IBUPROFEN

Ni nama tablete nisu najdraži izbor, no ako zbilja patite od veliki grčeva, američki stručnjaci preporučaju da popijete ibuprofen svakih šest sati, dva dana prije početka vaše mjesečnice. To pomaže smanjiti oslobađanje prostaglandina, koji je odgovoran za bol i grčeve koje osjećate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 19:58