StoryEditorOCM
ZdravljeOD JESENI

Odzvonilo kvarcanju! Dermatolog Dinko Kaliterna otkrio što misli o zabrani solarija i za koga je najopasniji

19. travnja 2023. - 13:37

Đorđi Peruzović davne je 1985. godine otpjevao evergreen-baladu "Ponoćno sunce", a mi bismo početkom jeseni mogli otpjevati jednu pomalo sličnu, radna naziva "Zbogom, umjetno sunce".

Naime od ove jeseni, Ljeta Gospodnjeg 2023. godine, maloljetnicima će biti zabranjeno sunčanje u solarijima, koji zapravo – realno govoreći – predstavljaju alat za tretman uljepšavanja kojega je već dobrano – pregazilo vrijeme. Barem ako govorimo o neumjerenu sunčanju, pokušaju da, de facto, promijenimo rasna obilježja vlastite nam kože. Tog važnog organa koji nas "obavija" cijeloga života, i koji uslijed rečenog "kvarcanja" trpi počesto nepopravljiva oštećenja.

Još prije sedam godina pisali smo o tome kakvu su "buletu platile" nekoć viđene Splićanke, ljepotice iz devedesetih, koje su zahvaljujući upornom izlaganju umjetnom suncu (solariji su koncem prošlog stoljeća, naime, bili popularni, kao i ranih dvijetisućitih) čak i zimi više izgledale kao mulatkinje ili latinosice, negoli bljedunjave pripadnice slavenske rase, što u osnovi jesmo.

Super je to funkcioniralo kod svake ljepotice nekoliko godina, dok se kože odjednom nije "srušila" – drugim riječima, dok prečesti boravci u solarijima nisu rezultirali – kožom starice kod žena koje su tek kročile u tridesete. I nije više bilo te čudotvorne kreme koja će kožu rekuperati...

image
/Shutterstock

Osim prestarog izgleda za kronološku dob, tu je i puno opasnija konsekvenca – opasnost od karcinoma. Čak i mi laici znamo da izlaganje suncu, pravom suncu u opasne sate između 11 i 16 sati, nije preporučljivo nikome, dok je onima koji su prošli iskustvo liječenja bilo kojeg oblika karcinoma sunčanje izrijekom zabranjeno. Odlazak u solarij, pak, bio bi u tom kontekstu – ravan tihom samoubojstvu...

Zabranu za malodobne osobe od ove jeseni u – istinabog, sve malobrojnijim – solarijima podržava i dr. Dinko Kaliterna, naš ugledni liječnik, specijalist dermatolog. On izlaganje UV-zrakama drži jednim od ključnih "štetnika" koji kožu preuranjeno stare i istodobno su čest uzročnik tumora.

- Glavni i osnovni problem kod solarija je što se radi po principu "sunčam se koliko platim", i što tu nema nikakve kontrole. Treba definitivno ukinuti tu praksu! Prije tretmana bi trebalo barem selektirati ljude koji smiju ići pod svjetla ili ne – napominje liječnik.

image

Dinko Kaliterna

Nikola Vilic/Cropix

- Trudnice, osobe s autoimunim bolestima, osobe s antibiotskom terapijom, bijeli (izrazito svjetloputi, nap.a.) ljudi, oni s puno madeža... Takvi bi trebali izbjeći čak i prirodno sunce – poručuje, te nastavlja:

- Sunčanje u solariju potiče pigmentaciju, vidljive kapilare, bore, uzrokuje ovješenost kože, starenje; to je pitanje estetike. S druge strane, zdravstveni problem je, kao što sam rekao, izazivanje raka kože. Osobno sam se susreo s tegobama kod pacijenata oba spola koji su ne samo pretjerali s učestalošću izlaganja kože lampama u solariju, nego su s tom praksom počeli prerano, u vrlo mladoj dobi.

Famozne UV-zrake su najopasnije jer prodiru najdublje u kožu; mnogi ignoriraju tu činjenicu. Stvar još pogoršava nanošenje parfema prije sunčanja, uzimanje nekih lijekova i drugi čimbenicu "rizika plus". Drago mi je da će zakonodavstvo regulirati korištenje solarija i da će se tako smanjiti broj oboljelih, ali i opečenih osoba uslijed nekontroliranog sunčanja u solarijima – iznosi dr. Kaliterna.

Podsjetimo, na opasnost od solarija već su ukazale Australija i Brazil; tamo je uvedena čak potpuna zabrana komercijalnih solarija za umjetno sunčanje.

Prilikom uvođenja zabrane naglašeno je da je ista temeljena na dokazima iz sustavnih pregleda i provjera kojima je potvrđena izravna povezanost između korištenja solarija i povećanog rizika od melanoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:32