StoryEditorOCM
ZdravljeOBRATITE PAŽNJU

Od mrlja ispod noktiju do boli u očima, simptomi ove teške bolesti se pojavljuju u neobičnim i neočekivanim oblicima

Piše Petra Sokić/Živim
22. lipnja 2024. - 07:10

Dijagnoza raka mnogima je jedan od najtežih životnih trenutaka, a uzimajući u obzir sve što dolazi nakon nje to nije ni čudno. Rak, u bilo kojoj formi, je jedna od najsmrtonosnijih dijagnoza na svijetu od koje pate milijuni ljudi, a njegovi simptomi često su teško prepoznatljivi, piše Živim. Zbog toga, neke neuobičajene simptome ne biste trebali tek tako zanemariti. Simptomi mogu biti sljedeći:

Bol u kostima

Bilo kakva učestala bol u kostima može biti simptom nečeg puno ozbiljnijeg poput raka, nevažno osjetite li probijajuću bol ili laganu i tupu bol. Još jedan znak mogu biti otečenja i češći nego uobičajeni prijelomi.

Osip

Osip na koži može signalizirati razne zdravstvene probleme poput infekcija, alergija ili čak leukemije, vrste raka krvi. Leukemija može uzrokovati da abnormalne krvne stanice ometaju proizvodnju trombocita. Trombociti inače sprječavaju istjecanje kapilara ispod kože, što dovodi do pojave malih crvenih, ljubičastih ili smeđih mrlja poznatih kao petehije. Ako primijetite nešto slično na svojoj koži, otiđite na pregled.

Bol u očima

Zamućeni vid, sjene u očima, bljeskovi svjetlosti, bol oko očiju, ali i u njima sve mogu biti simptomi raka.

image
Shutterstock

Učestale glavobolje

Glavobolja tu i tamo je potpuno normalna, ali ako je to nešto što se učestalo ponavlja i ako primijetite promjene u intenzitetu i uzorku tih glavobolja, to bi moglo ukazivati na veći problem.

Žgaravica

Česte žgaravice ili bilo koji oblik boli u prsima nakon obroka mogu biti simptom raka želuca ili raka jednjaka.

Bolne menstruacije

Ženama su bolne menstruacije daleko od stranih, ali ako ta bol prelazi granice normale i ako se krvarenje nastavlja i između menstruacija, moguće je da se radi o raku endometrija, odnosno sluznice maternice.

Promjena na bradavicama

Ravnanje, uvlačenje ili okretanje vaše bradavice su jedni od najvećih simptoma raka dojke.

Oticanje testisa

Ako primijetite bilo kakve neuobičajene promjene na testisima, poput oteklina, važno je posjetiti liječnika. Povećani ili natečeni testisi mogu ukazivati ​​na rak testisa, koji može, ali i ne mora biti praćen bolom.

Otežano gutanje

Poteškoće s gutanjem često su povezane s rakom grla, iako mogu biti i početni simptomi raka pluća. Osim toga, promukli glas ili osjećaj pritiska u grlu mogu ukazivati ​​na rane znakove raka štitnjače.

image
Shutterstock

Gubitak kilograma

Ako ste primijetili drastičan gubitak kilograma bez ikakve promjene lifestylea, postoji mogućnost da se radi o raku želuca ili raku debelog crijeva.

Prekomjerna nadutost

Prekomjerni plinovi ili učestala nadutost mogu osim na brojne probavne probleme, ukazivati i na rak debelog crijeva ili rak jajnika.

Teškoće kod mokrenja

Jedna od početnih indikacija raka prostate su poteškoće s mokrenjem - borba za početak ili prestanak mokrenja unatoč osjećaju nagona.

Problemi s erekcijom

Napredak raka prostate može se primijetiti i u mogućnosti muškarca da dobije ili održi erekciju.

Umor

Osjećaj pospanosti može značiti da ne spavate preporučenih sedam do osam sati. Međutim, kronični umor je ozbiljniji, karakteriziran ekstremnim umorom ili slabošću. Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju, mogu dovesti do kroničnog umora.

Trag na noktu

Crni ili smeđi trag ili točka ispod nokta mogu biti znak melanoma koji se zove subungvalni melanom i karakteristično se pojavljuje ispod nokta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 07:39