ZdravljeDOĐITE NA PREDAVANJE I RADIONICE

Obnovite štitnjaču morskim algama, celerom i đumbirom...

Piše Promo

Razne bolesti i problemi sa štitnjačom poprimili su gotovo epidemijske razmjere u svijetu. Liječnici koji imaju širok uvid u zdravstveno stanje stanovništva procjenjuju da čak 7 do 10 osoba u zapadnjačkim zemljama imaju neki oblik bolesti štitnjače!

Sigurno i sami poznajete nekog tko ima dijagnozu Hashimota, Gravesovu bolest, hipotireozu, čvorove na štitnjači ili se žali da mora na pretrage jer mu „hormoni divljaju“. Za mnoge probleme (umor, teškoće sa spavanjem i održavanjem tjelesne težine, bolovi, depresivna raspoloženja, autoimune bolesti itd.) spremno okrivljujemo štitnjaču, a nažalost, gotovo se uvriježilo mišljenje da žene nakon četrdesetpete – pa i ranije – imaju ili očekuju probleme sa štitnjačom i njezinim hormonima, kao dio perimenopauze i menopauze.

No sve to nije istina, tvrdi Anthony William, čovjek koji je mnogima promijenio pogled na zdravlje. Nakon što je u knjizi Medicinski medij (Planetopija, 2016.) progovorio o tome što se krije iza kroničnih bolesti, u najnovijoj knjizi, Zdrava štitnjača (Planetopija 2019.), govori o ovom tipično „ženskom problemu“, iako i mnogi muškarci pate od istih simptoma, ali ih prečesto nevoljko priznaju kako ih se ne bi okarakteriziralo kao slabiće. Ono što stoji u pozadini tog raširenog problema nije sama štitnjača, nego nešto što znanstvenicima i liječnicima izmiče iz šire slike: uzrok problema sa štitnom žlijezdom u 95% slučajeva je zapravo Epstein-Barrov virus, tvrdi William.

 

 

Tvoja štitnjača je tvoja najveća snaga

Lista holivudskih zvijezda (Robert De Niro, Gwyneth Paltrow, Uma Thurman, Demi Moore, Scott Bakula) koje su rješenje svojih zdravstvenih problema pronašli u savjetima Anthonyja Williama sve je duža, a impresivno je da je među njegovim poklonicima sve više liječnika i drugih istaknutih praktičara.

„Tvoja štitnjača, taj djelić tvog tijela za koji su ti jednom rekli da je tvoja najslabija točka, pa čak i da ti je neprijatelj, zapravo je bila tvoja najveća snaga i najvažniji zaštitnik. Ta žlijezda ne djeluje samo na tjelesnoj razini. Na duhovnoj razini, ona je tvoj štit, tvoj čuvar koji čuva sva blaga koja si na svom putu stekao; ona je dio tvog oružja koje podupire tvoje napredovanje u životu“, kaže Anthony William, poznatiji u svijetu kao „medicinski medij“ u svojoj najnovijoj knjizi Zdrava štitnjača.

U njoj opisuje kako medicina i znanstvena istraživanja kasne za spoznajama te ne daju cjelovitu sliku problema; on ruši mitove o zdravlju te podrobno objašnjava simptome, stanja i pravu funkciju štitnjače. Najveći dio knjige posvećen je iscjeljenju štitne žlijezde: što izbjegavati, hrana, ljekovito bilje i dodaci prehrani; 90-dnevna rehabilitacija s receptima te tehnike iscjeljenja. Jedan dio posvećen je „tajnama sna“ upravo zato što se nesanica i problemi sa spavanjem vežu uz probleme sa štitnjačom.

Sve to uz poruku suosjećanja, nade i ohrabrenja jer bolest, kaže medicinski medij: „Nije tvoja pogreška. Ništa od svega toga nisi zaslužio. Ti nisi sam izazvao svoju bolest i nisti ju izmislio. Ti nisi loša osoba. Ti se možeš iscijeliti i krenuti dalje.“

 

Plan oporavka štitnjače

Zdrava štitnjača zahtijeva cjelovit pristup i zdrave životne navike, a kad govorimo o hrani i dodacima prehrani, Anthony William među temeljitim uputama za oporavak štitnjače, u knjizi posebno ističe nekoliko namirnica, te ćemo ga citirati.

1. ORGANSKO VOĆE I POVRĆE

Na prvom je mjesto apsolutno voće i povrće iz organskog uzgoja, bez pesticida i toksina koji su snažan okidač za razvijanje bolesti štitnjače.

2. CELER LISTAŠ

Povrtnica koju najčešće spominje jer smatra da celer listaš ima sposobnost štitnjaču pročistiti od toksina Epstein-Barrovog virusa (EBV). On također podupire proizvodnju hormona T3.

 

 

3. HAVAJSKA SPIRULINA

Ova je alga nevjerojatan saveznik kada je riječ o regeneraciji središnjeg živčanog sustava i uklanjanju teških metala. Hrani štitnjaču i regenerira je, a jod koji sadrži je vrlo učinkovit antiseptik u borbi protiv EBV-a u štitnjači.

 

 

4. GLJIVA CHAGA

Ubija EBV te potiče zdravu funkciju jetre, ubrzavajući je. Istodobno, budi štitnjaču i omogućava joj da normalizira svoju funkciju. Jača nadbubrežne žlijezde.

5. ALOE VERA

Gel dobiven iz svježe pulpe koja se nalazi u listovima aloe ima prekrasno antivirusno djelovanje koje toksine eliminira iz krvotoka i tijela. Aloe vera podržava nadbubrežne žlijezde, a štitnjaču detoksicira od štetnog zračenja.

 

RECEPT: Sok za iscjeljenje štitnjače

Anthony William u svojoj knjizi preporučuje i ovaj sok za iscjeljenje štitnjače; imajte na umu, sastojci su iz organskog uzgoja.

1 vezica celera listaša

2 jabuke, narezane na kriške

1 vezica svježih listova korijandra (možete zamijeniti peršinovim listom)

Komad svežeg đumbira veličine 5 do 10 cm

Sve sastojke stavite u sokovnik. Za najbolje rezultate, dobiveni sok popijte odmah, na prazan želudac.

Ili na komade narežite jabuke i celer. Sve sastojke dodajte u snažan blender. Sastojke blendajte sve dok ne dobijete pire. Procijedite i odmah popijte.

 

 

Potpuni 90-dnevni plan rehabilitacije štitnjače, Anthony William pomno iznosi u knjizi Zdrava štitnjača.

 

 

Više informacija potražite u bio&bio trgovinama ili putem telefona 0800 246 246.

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Što o uzrocima i rješenjima kaže Anthony William i kako probleme sa štitnjačom te rješenja objašnjava stručnjakinja, dr. Sanja Toljan, saznajte na predavanju u petak,  7. veljače u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

RADIONICE KUHANJA

Radionica pod nazivom "Cjeloviti pristup zdravlju štitnjače" 8. veljače u trajanju od 17 do 20 sati pod vodstvom Makronovine učiteljice kuhanja, Vladimire Vlatke Frketić te Tamare Dabić Kempf, Makronovine edukatorice. Cijena radionice je 250 kuna uz obaveznu prethodnu prijavu na mail info@makronova.com i/ili telefon 01/4847119. 

#BIO & BIO