StoryEditorOCM
ZdravljeZDRAVIJA VERZIJA

Nutricionistica navela tri stvari koje bismo trebali prestati stavljati u kavu! Otkrila je i odlične alternative

Piše Ana Dukić/Živim
4. svibnja 2023. - 07:01

Postoje brojna istraživanja koja podupiru zdravstvene dobrobiti šalice kave, no ti se benefiti umanjuju kada u svoj napitak dodate previše vrhnja i šećera Ako ste i vi među onima koji vole razne dodatke, možda je vrijeme da prijeđete na zdravije alternative, piše mindbodygreen.

ŠTO NE BISTE TREBALI DODAVATI U KAVU?

Istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Uz to, kava je povezana s nižim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka. Isto tako, kofein pojačava budnost i može vam pomoći u boljem rješavanju problema te kreativnom razmišljanju. No, ako ćemo biti iskreni, kod kave nam je najvažniji njezin okus i to što nam pruža fantastičan ritual, piše Živim.

image
Shutterstock

- I dok sama kava ima zdravstvene benefite, ako je puna dodanih šećera može poništiti neke od njih - kaže registrirana dijetetičarka Mackenzie Burgess. Dodaje da ove tri stvari ne bismo trebali stavljati u kavu ako želimo zadržati njezine zdravstvene prednosti:

Vrhnje za kavu

Iako može biti ukusno, vrhnje za kavu sadrži dodane šećere, umjetne arome, kukuruzni sirup ili hidrogenizirana ulja, a Burgess ističe da su to sve namirnice koje treba ograničiti. Ona preporučuje da provjerite popis sastojaka svojeg vrhnja za kavu i izbjegavate sastojke koje ne možete izgovoriti. Ako previše uživate u njemu, pokušajte ograničiti količinu koju unosite. Umjesto pola šalice, dodajte čajnu žličicu.

Šećer

Općenito previše dodanog šećera u prehrani može povećati rizik od dijabetesa i bolesti srca, poništavajući sve benefite koje kava pruža. Burgess predlaže smanjenje unosa šećera u kavu na jednu čajnu žličicu ili manje. S vremenom možete postupno još više smanjivati šećer.

Umjetni zaslađivači

Ako pratite istraživanja o hrani, vjerojatno ste uočili da umjetni zaslađivači više nisu dobar izbor. Burgess navodi da dokazi o zdravstvenim učincima niskokaloričnih zaslađivača, poput aspartama i sukraloze nisu baš uvjerljivi pa ona predlaže da ih tretirate kao i šećer.

- Najbolje je koristiti oboje u umjerenim količinama - navodi Burgess.

Međutim, stevia i monk fruit su dva umjetna sladila koja Američka Agencija za hranu i lijekove priznaje kao sigurne, a i Burgess ih preporučuje da se koriste kao zamjena za šećer ili druga umjetna sladila.

ŠTO DODATI U KAVU?

Sad znate što trebate izbjegavati, ali možda možete nešto dodati u kavu te tako poboljšati njezine benefite.

Kolagen

Zašto jutarnja kava ne bi bila vaš eliksir za kosu, kožu i nokte? Sve što trebate je dodati kolagen u prahu. Dobro formuliran suplement kolagena neprimjetno će se uklopiti u vašu kavu te podržati zdravlje crijeva i zdravlje zglobova. Isto tako, učinit će napitak zasitnijim.

image
Shutterstock

Začini

Možete se malo poigrati s okus kave. Dodavanje začina poput cimeta, kardamoma ili muškatnog oraščića može vašem dnevnom napitku dati protuupalne prednosti, kaže Burgess. Pomiješajte ih tijekom pripreme ili nakon što je vaša kava već kuhana za bolji miris.

Kokosovo ulje

Osim što vašoj kavi daje kremasti okus, pokazalo se da kokosovo ulje može poboljšati probavu i zdravlje crijeva. Također može pomoći u smanjenju nervoze uzrokovane kava.

Proteinski prah

Napravite svoju kavu od vanilije, čokolade ili bilo kojeg drugog okusa na zdrav način. Pomiješajte svoj omiljeni proteinski prah i mlijeko i dodajte u toplu ili ledenu kavu. Burgess ističe da je ovo odličan način da povećate unos proteina i uživate u ispijanju šalice kave, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:32