StoryEditorOCM
ZdravljeNeobičan uzrok

Novo šokantno otkriće: perut može biti povezana s ozbiljnim zdravstvenim prijetnjama, a jedna od njih je i opasan rak

Piše Ana Špoljarić/ Živim
14. rujna 2024. - 12:21

Biste li ikad povezali perut s rakom dojke? Ako je vjerovati nedavnoj studiji kineskih znanstvenika, Malassezia globosa odnosno vrsta gljivica sličnih kvascu, mogla bi prodrijeti u tkivo dojke bogato masnoćom i tako povećati rizik od razvoja tumora, međutim, još uvijek nije jasno kako to gljivica čini.

Istraživanje

Kako bi se uvjerili je li doista ovo moguće, stručnjaci su proveli istraživanje na miševima te ubrizgali gljivice Malassezia globosa u tumore kako bi promatrali učinke. Pokazalo se da kvasac kolonizira tkivo dojke kod miševa s kemijski induciranim tumorima, što dovodi do povećane učestalosti tumora i smanjenog preživljavanja, piše živim.hr. 

Autor studije, profesor Qi-Ming Wang, upozorio je da rezultati imaju reperkusije i na ljudsko zdravlje te koliko je zapravo važno brinuti se o njezi kože, prenosi DailyMail.

Dok Malassezia globosa može uzrokovati probleme poput prhuti na tjemenu i dermatitisa, oticanja i iritacije kože na drugim područjima, Wang ističe da je nejasno kako točno može doći do tkiva dojke i povećati rizik od raka dojke.

image

.

/Shutterstock

Rak debelog crijeva

Također, prenosi DailyMail, još su neke studije ukazale na povezanost mikroorganizama s povećanim rizikom od određenih vrsta raka, a jedna od njih je bakterija Fusobacterium nucleatum, koja živi u zubnom plaku, što bi moglo objasniti zašto je neke tumore debelog crijeva tako teško liječiti. Naime, znanstvenici su pronašli ovaj mikrob u većem broju u uzorcima stolice pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva u usporedbi s uzorcima stolice zdravih ljudi. Još jedna bakterija, Streptococcus anginosus povezana je s rakom želuca. Kineski i singapurski znanstvenici pokazali su da bakterije, koje se inače nalaze u grlu, ustima i vagini, mogu potaknuti rast raka želuca. Još jedna vrsta bakterije, Helicobacter pylori, također je poznato da uzrokuje čir na želucu što ujedno povećava rizik od razvoja raka želuca, petog najčešćeg oblika raka u svijetu.

HPV

Među poznatije mikroskopske organizme povezane s rakom ubrajamo ljudski papiloma virus (HPV), odnosno virus koji se prenosi seksualnom aktivnošću i obično ne uzrokuje nikakve simptome, ali neki su povezani s povećanim rizikom od raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 12:21