StoryEditor
ZdravljeODU I DVIje ROLE PAPIRA

Ni vi se ne odvajate od wc školjke onih dana u mjesecu? Evo zašto za vrijeme menstruacije imate česte i mekane stolice...

Piše PSD
22. veljače 2017. - 00:38
MENZES.JPG

Vjerojatno veliki broj djevojaka i žena zanima odgovor na ovo pitanje a odgovor se zapravo krije u prostaglandinu, spoju zbog koje se javljaju menstrualni grčevi. Isti grčevi se javljaju i u crijevima što je uzrok bolnoj menstruaciji, mekanijoj stolici ili proljevu.

N pojedine djeluje  prostagladin na način daizaziva mučninu, dok neke uopće ne osjećaju smetnje. Za bolne grčeve možemo okriviti visoku razinu prostaglandina koji snažno steže maternicu. Tijekom posebno jakih kontrakcija, spriječen je dotok krvi u maternicu i to uzrokuje bol, prenosi centarzdravlja.hr.

Drugi razlog za ovu pojavu je opadanje razine progesterona. Progesteron je hormon čija razina varira ovisno o menstrualnom ciklusu. Na sredini ciklusa, razina progesterona je visoka. Neposredno prije menstruacije, njegova razina iznenada pada. Progesteron može djelovati i na zatvor, a kada je njegova razina niska, možete imati i proljev.

Ako žena koristi hormonsku kontracepciju, onda se njezine razine hormona malo razlikuju. Reducira se proizvodnju prostaglandina u tijelu i grčevi su manje bolni i rjeđi, ili ih uopće nema.

To također znači da te žene nemaju istu potrebu za obavljanjem nužde, kao žene koje ne uzimaju kontracepciju.

Žene koje koriste kontracepciju mogu osjetiti gastrointestinalne smetnje neposredno prije menstruacije. Većina modernih kontracepcijskih pilula ima sintetički progesteron u sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 06:06