StoryEditorOCM
ZdravljeRAK KRVI

Nespecifični simptomi poput bolova u leđima, infekcija ili anemije često su razlog kasnog dijagnosticiranja multiplog mijeloma. Liječnici sugeriraju na što treba paziti

24. lipnja 2021. - 08:21

U Hrvatskoj od multiplog mijeloma, najčešćeg raka krvi uz leukemiju i limfom, boluje oko tisuću ljudi te svaka 43 sata premine jedna osoba, odnosno njih 200 godišnje.

Ishodi liječenja tijekom prve godine za 50 posto su bolji ako dijagnozu utvrdi liječnik obiteljske medicine, no mnogi obiteljski liječnici nikada se nisu susreli s ovom rijetkom bolesti pa je u povodu mjeseca borbe protiv multiplog mijeloma Udruga za podršku oboljelima "MijelomCRO" objavila RAKK – Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma.

Riječ je o svojevrsnim smjernicama koje imaju za cilj pomoći obiteljskim liječnicima u postavljanju rane dijagnoze, a koje su nastale u suradnji s Hrvatskim društvom za hematologiju, Hrvatskom kooperativnom grupom za hematološke bolesti (KROHEM) te Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Premda neizlječiv, ovaj rijedak oblik raka krvi, zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima, danas se sve uspješnije liječi, no nespecifični simptomi poput bolova u leđima, infekcija ili anemije često su razlog dugotrajnom postavljanju dijagnoze i zakašnjelog početka liječenja.

Ove smjernice za liječnike obiteljske medicine imaju za cilj rano otkrivanje oboljelih kroz nekoliko ključnih koraka. Konačnu dijagnozu postavlja hematolog provođenjem laboratorijskih pretraga, ispitivanjem koštane srži i dijagnostičkim snimanjima.

Posjet hematologu

"Zbog svakodnevnosti simptoma koji prate multipli mijelom i činjenice da u Hrvatskoj od ove bolesti godišnje oboli više od 200 osoba, mnogi obiteljski liječnici nikada se nisu susreli s dijagnozom mijeloma pa će im ove smjernice dodatno skrenuti pažnju na naizgled nepovezane simptome koji mogu ukazivati na ovu rijetku bolest, kako bi pacijente po potrebi usmjerili na dodatne pretrage ili posjet hematologu", istaknula je dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

image
AFP


Pravovremena dijagnoza bitno utječe na ishode liječenja i produljenje života, omogućujući primjenu optimalnih terapija, no sumnja na multipli mijelom često se pojavi tek nakon loma kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega, kad je bolest već uznapredovala. Nekima je pak bolest otkrivena posve slučajno.

"Nažalost, mnogi pacijenti prolaze dugi put i obave niz pretraga prije negoli stignu do hematologa i konačne dijagnoze i to je potrebno mijenjati.

Oboljelima od multiplog mijeloma u Hrvatskoj su na raspolaganju nove generacije lijekova zahvaljujući kojima je udvostručena stopa petogodišnjeg preživljenja pa bi, uz pravovremeno postavljanje dijagnoze, multipli mijelom od teške zloćudne bolesti mogao postati kronična bolest poput dijabetesa, s kojom je moguće kvalitetno živjeti", naglasila je prim. dr. sc. Sandra Bašić Kinda, voditeljica KROHEM-ove radne skupine za multipli mijelom, te dodala kako su, unatoč dostupnosti inovativnih terapija, još uvijek vidljive razlike u mogućnostima liječenja ovisno o bolnici kojoj oboljeli pripada.

Preporuča se cijepljenje

Zbog oslabljenog imunološkog sustava i sklonosti infekcijama oboljeli od multiplog mijeloma jedna su od rizičnih skupina u uvjetima pandemije, pa prof. dr. sc. Toni Valković, dopredsjednik Hrvatskog društva za hematologiju, poručuje:

"Svakako preporučujem cijepljenje u konzultaciji s hematologom, zbog veće zaštite. Ipak, i nakon cijepljenja potrebno je pridržavati se posebnih mjera sprječavanja infekcija."

Osvrćući se na oboljele u uvjetima pandemije, direktorica Udruge za podršku oboljelima Mira Armour je zaključila:

"Svaki posjet bolnici za oboljele predstavlja rizik od infekcije pa bi uporaba peroralne terapije, tamo gdje je to moguće, puno značila za pacijente koji terapiju primaju isključivo intravenozno, a time bi se dodatno rasteretio zdravstveni sustav.

S druge strane, upravo zbog straha od moguće zaraze dio pacijenata ne odlazi redovito na kontrolne preglede, što nikako nije dobro jer odgađanjem mogu dodatno ugroziti svoje zdravlje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 17:17