StoryEditor
ZdravljeSaveznici za stolom

Neka su zdrava, neka malo manje, ali spašavaju kad treba: ova četiri pića rade točno ono što svi žele nakon božićnog prejedanja

Piše J. V.
25. prosinca 2018. - 19:58
iStock-497785564

Sasvim je očekivano da ćete za blagdanskim stolom pojesti malo više nego što ste planirali, ali to je u redu. Nitko vam neće zamjeriti, ni ne očekuje se da na praznik brojite kalorije.

Još kad se okupi cijela obitelj, odbiti postane jednostavno neugodno. No ne mora vam nitko od prisutnih reći da prejedanje nije bilo pametno, bit ćete toga uskoro i sami svjesni dok vas u vožnji kući pojas bude stezao, a oči se sklapale. Trebali ste, ipak, uzeti manji tanjur, a ni taj zadnji kolač vam nije trebao.

Osim čekanja da "prođe", ležanja i zapomaganja zbog stomakobolje, postoji još jedan način da svu pojedenu hranu brže probavite. Tekućina.

Ali ne bilo koje piće, postoje točno one vrste koje svojim svojstvima dokazano pomažu ubrzati probavu i olakšati simptome prejedanja poput neugodne žgaravice. Neka su zdrava, neka malo manje, na vama je da odaberete najbolju opciju, u skladu s "boljkom", dakako.

1. Kava

Poznato je da je kava stimulans za probavu, ali ako ste ju tome unatoč planirali preskočiti nakon prejedanja, možda biste trebali razmisliti ponovno. Upravo u takvim situacijama potreban vam je jedan espresso, no pripazite na količine - pretjerivanje bi moglo izazvati neugodne posljedice, piše Black Doctor.

2. Coca-cola

Iako znanstvenici nisu sasvim načisto zašto ovo piće pomaže u probavi, smatraju da to ipak ima veze s visokim udjelom kiselosti. Cola ima pH 2,6, baš poput kiseline koja se prirodno nalazi u našemu probavnome traktu, a mjehurići ugljikovog dioksida samo pospješuju razgradnju pojedene hrane. Nije ni čudo da vam tijelo "traži" upravo slična pića. Nije najzdravije, ali u rijetkim prigodama je sasvim prihvatljivo popiti čašu-dvije.

3. Čaj od mente

Čaj od mente s malo limunovog soka savršena je kombinacija za uznemireni želudac. Menta pomaže probavi, a limun je pun vitamina i dobar za zdravlje, uz to oslobađa od mučnine.

4. Voda

Voda je naš najbolji prirodni saveznik, a blagotvorna je i za probavu. Bez vode nitko ne bi nikada išao na WC, budući da se jedino u njenome prisustvu vlakna u stvari probavljaju.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 16:51