StoryEditor
ZdravljeRAZGRABLJENI ARTIKAL

Ne izluđujte se tražeći po trgovinama rasprodane gelove za dezinfekciju, možete ih napraviti kod kuće! Sastojke je lako nabaviti, evo recepta

11. ožujka 2020. - 16:07
Ilustracija/Shutterstock

Ako ste i vi među onima koji ovih dana po trgovinama bezuspješno traže dezinfekcijsko sredstvo u spreju ili gelu, vjerojatno ste izleđeni prizorom ispražnjenih polica s tim artiklima.

Širenje koronavirusa dovelo je do panične kupnje, pa je osim dezinfekcijskih sredstava nestalo i zaštitnih rukavica, maski za lice, toaletnog papira, grickalica i drugih dugotrajnih prehrambenih proizvoda.

Prema nekim procjenama, u posljednjih nekoliko tjedana potražnja za sredstvima za čišćenje ruku i dezinfekcijskim sredstvima povećala se za 1400 posto, nakon izvještaja da čistači ruku na bazi alkohola učinkovito uništavaju virus (također je učinkovito i jednostavno oprati ruke sapunom i vodom!).

U nekim trgovinama sredstava za čišćenje ruku nema, drugi su višestruko podigli cijene, a neki ograničavaju količinu koju možete kupiti.

No nije tako teško napraviti jednako djelotvorno sredstvo za dezinficiranje ruku.

Za najbolju izvedbu domaći gel za dezinfekciju ruku mora sadržavati najmanje 60 posto alkohola na sto mililitara otopine.

Dodavanjem gela od aloe vere smjesa postaje više želatinozna i dobivate gelu sličnu teksturu koja olakšava nanošenje na kožu.

Aloe vera je također prirodno umirujuća, pa je odličan dodatak u takvoj mješavini jer se ne preporučuje nanošenje čistog alkohola na kožu.

U  smjesu možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja kako biste je učinili malo mirisnijom.

Recept za pripremu:

1/3 šalice gela od aloe vere

2/3 šalice alkohola

Neobavezno: 5-10 kapi esencijalnog ulja (lavanda, paprena metvica i/ili ružmarin izvrsno djeluju!)

Trebat će vam zdjela za miješanje, lijevak, žlica i spremnik, s pumpicom po mogućnosti.

Postupak:

U posudi pomiješajte alkohol i aloe vera gel - miješajte žlicom dok se sastojci potpuno ne sjedine. Dodajte nekoliko kapi željenog esencijalnog ulja za ugodniji miris, što nije obavezno. Pomoću lijevka smjesu ulijte u bocu za skladištenje.

Nije loše zalijepite i naljepnicu, kako bi svi ukućani znali što je u bočici.

Sredstvo za čišćenje ruku nije rješenje za svaki virus, ali prema raspoloživim podacima učinkovito djeluje protiv koronavirusa.

Virus je zaštićen prirodnim štitom, zvanim virusna ovojnica, koja se može uništiti alkoholom. Kada se omotnica uništi, virus umire.

Prema riječima dr. Sanjay Maggirwar, profesorice mikrobiologije na sveučilištu George Washington, ovo kućno dezinfekcijsko sredstvo traje nekoliko tjedana ako se pravilno čuva.

Započnite s malenom količinom da biste vidjeli koliko sredstava za čišćenje ruku zapravo trebate za dva tjedna.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 08:37