StoryEditor
ZdravljeBRINIMO O ZDRAVLJU

Ne ignorirajte obilnije mokrenje tijekom noći, promjenu boje i ‘pjenjenje‘ urina, otežano disanje, mogu skrivati ozbiljnu bolest! Pojava krvi u mokraći znak je za uzbunu

Piše Javorka Luetić
9. ožujka 2022. - 07:30

Svjetski dan bubrega koji se obilježava 10. ožujka, ove se godine u cijelom svijetu održava pod sloganom "Znanjem do bolje skrbi za bubrežne bolesnike".

Najnovija statistika pokazuje da više od desetine svjetske populacije boluje od nekog oblika kronične bubrežne bolesti (KBB), i taj broj raste godišnjom stopom od 8 posto. Procjenjuje se da će 2040. godine KBB biti na petom mjestu među vodećim uzrocima smrti. Stručnjaci ističu da se zdravlje bubrega može sačuvati promjenom životnog stila, ali i ranim otkrivanjem bolesti.

image
Shutterstock

Kako definiramo kroničnu bubrežnu bolest?, pitali smo dr. Dijanu Borić Škaro, internisticu nefrologinju i pročelnicu Zavoda za nefrologiju i dijalizu KBC-a Split.

– Kronična bubrežna bolest (KBB) je poremećaj bubrežne strukture i/ili funkcije koji traje više od tri mjeseca, a može se prezentirati patološkim laboratorijskim nalazima bez pratećih simptoma ili različitim kliničkim sindromima, odnosno može se dokazati određenim dijagnostičkim slikovnim i drugim pretragama.

Koji su najčešći uzroci ove bolesti?

– Kako bubreg stari, tako opada i njegova sposobnost u prerađivanju i izlučivanju otpadnih tvari, viška vode, sposobnost adekvatne regulacije krvnog tlaka i sadržaja tjelesnih tekućina, održavanja zdravih kostiju i stvaranja crvenih krvnih stanica. Vodeće bolesti današnjice – šećerna bolest, povišeni arterijski tlak i debljina – ujedno su i glavni uzroci KBB-a.

Od ostalih češćih uzroka KBB-a treba spomenuti različite infektivne i neinfektivne upale, nasljedne bolesti, naročito policističnu bolest bubrega, nerijetku u dalmatinskom zaleđu, te poremećaje otjecanja mokraće, česte zbog uvećane prostate u muškaraca, kamenaca, tumora i raznih drugih razloga.

Za oštećenje bubrega "optužuju se" i neki lijekovi?

– Velik je broj lijekova koji mogu nekontroliranom uporabom dovesti do bubrežnog oštećenja, kao što su lijekovi za suzbijanje boli, uporaba sredstava ovisnosti i uživanje alkohola. Infekcije kao što su hepatitis C, B, HIV i maligne bolesti daljnji su čimbenici rizika KBB-a.

Često se dovodi u pitanje obavljanje pojedinih radioloških kontrastnih pretraga kod osoba koje imaju od ranije oštećene bubrege, i koje su rizikom daljnjeg pogoršanja funkcije bubrega. Ukoliko su ovakve pretrage nužne, potrebno je provesti mjere koje smanjuju vjerojatnost toksičnog učinka radiološkog kontrasta na bubreg.

Ovo se u najvećoj mjeri odnosi na uzimanje veće količine tekućine prije i nakon pretrage, uz privremeni prestanak uzimanja lijekova za koje je poznat potencijalni toksični učinak za bubreg.

Koliko je KBB podmukao, postoje li neke promjene koje upućuju da s bubrezima nešto nije u redu?

– KBB, poglavito vezan uz vodeće uzroke bubrežnog oštećenja, najčešće ne boli, što je i vrlo čest razlog prekasnog javljanja nefrologu. Manji je broj oboljenja bubrega kao što su upale, kamenci, začepljenje odvodnog sustava ili začepljenje krvnih žila ugrušcima, a koji su praćeni bolnim sindromima.

Loše kontrolirana i neadekvatno liječena arterijska hipertenzija, šećerna bolest i prekomjerna tjelesna težina su i uzroci i čimbenici ubrzanoga gubitka funkcije bubrega.

U novije vrijeme, unatoč daleko boljoj informiranosti javnosti, još uvijek smo svjedoci prvog viđenja ovakvih bolesnika u uznapredovalom stadiju bubrežnog oštećenja, s posljedicama koje su doživotno opterećenje za bolesnika, okolinu i društvo u cjelini.

Redoviti pregledi kod obiteljskog liječnika, s periodičnom kontrolom arterijskog tlaka i šećera te osnovnom paletom krvnih pretraga i pregledom mokraće način su pravovremenog otkrivanja potencijalnih čimbenika rizika i bolesti bubrega.

Ovo se odnosi poglavito na potencijalno rizične osobe, s ranije spomenutim bolestima/poremećajima, kao i osobe koje u obitelji imaju bubrežnih bolesnika, a kod kojih bi periodične kontrole trebale biti i češće. U ovakvim obiteljima, ovisno o prirodi bolesti, potrebno je i savjetovanje s pedijatrijskim nefrologom radi potencijalnog pravovremenog otkrivanja bolesti kod djece.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kako se dijagnosticira kronična bubrežna bolest?

– Već jednostavna pretraga mokraće "trakicom" daje značajne informacije; i postojanje "križa" u mokraći i patološkog sedimenta može kriti čitav niz vrlo ozbiljnih bubrežnih bolesti, što zahtijeva daljnju obradu. Za napomenuti je da je obrada prisustva krvi u mokraći koja nije vidljiva okom uglavnom u domeni nefrologa, a vidljive krvi u mokraći najčešće (ne i isključivo) u domeni urologa.

U svakom slučaju, krv u mokraći je signal koji treba shvatiti ozbiljno. Ultrazvučni pregled u pojedinim slučajevima otkrije uzrok poremećaja; ponekad će, međutim, biti potrebne i dodatne radiološke pretrage.

Od laboratorijskih krvnih pretraga od posebnog značenja su razina šećera u krvi, vrijednosti kreatinina, mokraćne kiseline, elektrolita, poglavito kalija te povišenje kolesterola i triglicerida.

Neliječeni metabolički poremećaji, uz ostale čimbenike kao što su pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, prekomjerna tjelesna težina, manjak fizičke aktivnosti, dovode do kroničnih promjena krvožilnog sustava​, kako sistemske tako i bubrežne funkcije, te do ubrzanoga gubitka funkcije bubrega.

Napredovanje KBB-a nosi sa sobom niz poremećaja, kao što je prehrambeno-energetska pothranjenost, slabokrvnost, poremećaj metabolizma kalcija i fosfora, ubrzana ateroskleroza i promjena srčanih struktura, što ovu skupinu bolesnika čini desecima godina "srčano-žilno starijim" u odnosu na zdrave vršnjake.

KBB se stoga danas smatra vodećim čimbenikom rizika srčano-žilnog pobola i smrtnosti, što znači da bolesnici s KBB-om imaju višestruko veću šansu pojave aritmija, oštećenja pumpne funkcije srca, srčanog i moždanog udara, oslabljene periferne cirkulacije te posljedično povećane smrtnosti.

Koji su znakovi uznapredovale bubrežne bolesti?

– Promjene u količini i ritmu mokrenja, učestalije i obilnije mokrenje tijekom noći, promjena boje i "pjenjenje" mokraće, otok lica i udova, povišenje arterijskog tlaka, otežano disanje​, umor, nedostatak snage, gubitak apetita, promjena okusa, svrbež kože koja je blijedo-žućkaste boje, niska razina šećera u krvi – sve su to signali koji mogu upućivati na više ili manje uznapredovalu bubrežnu bolest.

U završnom stadiju KBB-a, tzv. uremiji, svi tjelesni sustavi "pate", što se manifestira na različite načine, i značajno smanjuje kvalitetu života ovih bolesnika. To je vezano za samu bolest i bolesna stanja kao njezinu posljedicu, ali, također, i metode nadomjesnog liječenja, koje su u konačnici nužne, i o kojima je bolesnik trajno ovisan.

Kako možemo djelovati preventivno i sačuvati zdravlje bubrega?

– Redovita kontrola i liječenje ranije spomenutih čimbenika rizika oštećenja bubrega i napredovanja KBB-a, zdrava prehrana – umjereni unos soli, kontrola tjelesne težine, redovita tjelovježba, izbjegavanje pretjerane konzumacije alkohola i nekontrolirane uporabe lijekova, prestanak pušenja i uzimanje dovoljne količine tekućine osnovne su mjere za prevenciju, odnosno održavanje zdravlja bubrega.

Posebno je potrebno napomenuti visoki sadržaj soli i ostalih nepoželjnih aditiva u gotovoj, tvornički prerađenoj hrani i gaziranim pićima.

Dobra kontrola arterijskog tlaka i šećera u krvi, kao i liječenje mokraćnih infekcija, nužni su za sprječavanje, odnosno usporavanje napredovanja KBB-a. Preporučuju se redoviti jednogodišnji ginekološki pregledi žena i urološki za muškarce nakon 50. godine života.

U tijeku je "screening" za rano otkrivanje i sprječavanje kronične bubrežne bolesti (KBB) u Republici Hrvatskoj. Imate li već neke preliminarne rezultate?

–- Akcija je započeta i provodi se u organizaciji i suradnji Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) s udrugom liječnika obiteljske medicine KoHOM. Cilj ove akcije je određivanje prevalencije KBB-a u općoj odrasloj populaciji u Hrvatskoj, a preliminarni rezultati će biti predstavljeni javnosti na Dan bubrega 10. ožujka.

Dosadašnji rezultati su pokazali da 23 posto testiranih pacijenata imaju biljege KBB-pozitivne bjelančevine i/ili sniženu filtracijsku sposobnost bubrega. Aktivnosti u svezi ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega dostupne su na stranici www.svjetskidanbubrega.com, a razmjena iskustava kroničnih bubrežnih bolesnika moguća je uključenjem u Facebook grupu "Forum bubrežnih bolesnika".

​Što je s transplantacijom bubrega, koliko se bolesnika godišnje transplantira, koliko splitskih, je li to više ili manje nego ranijih godina s obzirom na pandemiju koja nam je sve poremetila?

– Završni stadij KBB-a zahtijeva nadomjesno liječenje hemodijalizom (HD), peritonejskom (trbušnom) dijalizom (PD) ili transplantacijom bubrega sa živog ili mrtvog davatelja.

Potrebno je istaknuti da pacijent s transplantiranim bubregom nije "ozdravljen" bolesnik, već je to metoda liječenja koja pruža najbolji omjer kvalitete života naspram zdravstvenim rizicima za ove bolesnike.

Hrvatska je kao članica Eurotransplanta među vodećim zemljama po broju eksplantiranih organa, što bolesnicima s KBB-om u Hrvatskoj daje prednost preemptivne transplantacije – dobivanja doniranog bubrega prije početka liječenja dijalizom, kao i dobivanja bubrega za bolesnike liječene dijalizom. COVID-19 pandemija smanjila je, što je i očekivano, broj eksplantacija i transplantacija.

Prema dostupnim podacima, broj darivatelja organa u Hrvatskoj 2021. je bio 121, od čega njih devet u KBC-u Split, što su značajno manje brojke u odnosu na 2018. kada je bilo 169 donora.

Bubrežni presadak u Hrvatskoj prošle godine dobila su 124 bolesnika, što je značajno manje nego 2018. kada ih je bilo 183, poglavito u odnosu na maksimalan broj transplantacija bubrega 2011. godine – 239, ali i značajan porast u odnosu na 2020. godinu – 98.

U zadnje dvije godine deset je bolesnika u KBC-u Split dobilo bubreg. Na listi čekanja na transplantaciju bubrega u Hrvatskoj trenutno je 156 bolesnika, od toga njih 33 u našem centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 12:03