StoryEditorOCM
ZdravljeDEŽURNA ORDINACIJA

‘Muči me niski tlak, pogotovo popodne, toliko mi se snizi da me ponekad boli glava.‘ Dr. Petrušić otkriva što poduzeti

Piše Mozaik SD
5. lipnja 2023. - 12:37

Imam niski krvni tlak. Ujutro nemam problema s ustajanjem, ali poslijepodne tlak mi se toliko snizi da me ponekad boli glava i nemam snage nizašto. Kad popijem kavu, malo mi je bolje. Ne želim piti lijekove. Molim savjet. Imam 38 godina – kazala je Janka L. iz Šibenika, piše portal Živim.hr.

Na ovo je odgovorio mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

"I ne bih vam preporučio lijekove za niski krvni tlak. Visina krvnog tlaka je definirana elastičnošću arterija i njihovom napunjenošću krvlju. Uz to, stres s povećanjem adrenalina podiže krvni tlak. Vi ste mladi i elastičnost krvnih žila je dobra, pa zato i naginjete nižem krvnom tlaku. Zbog jako niskog krvnog tlaka osjećate se loše.

image

Dr. Ante Petrušić

Željko Puhovski/Cropix

Prisjetite se samo kako vam je potrebno malo "ubiti oko" nakon dobrog ručka. Tada probavni organi odvuku dosta krvi koja je nužna za rad crijeva i krvni tlak pada, a organizam traži počinak.

Ako imate mogućnosti, kraći odmor u poslijepodnevnim satima dobro će vam doći. Nakon toga uzmite nešto slano i to zalijte s dovoljno tekućine, a i šalica kave će vam dobro doći. Nemojte pokušavati većom količinom kave dizati krvni tlak (a bez soli i tekućine) jer će vam prije početi preskakati srce nego što ćete podignuti krvni tlak." - kaže dr. Ante Petrušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:50