StoryEditor
ZdravljeSASVIM NEOČEKIVANO

Muče li i vas noćne more i nemiran san? Znali smo da je stres jedan od uzroka, ali ostali 'okidači' su nas poprilično iznenadili...

Piše PSD/M.Dr.
18. veljače 2017. - 09:50
nocna mora.JPG

Svi jedva čekamo navečer u krevet, dobro se naspavati. Događa li vam se da se trudite mirno zaspati a prije nego shvatite što vam se događa, nađete se u najgoroj noćnoj mori. Znanstvenici tvrde da znaju što je uzrok loših i čudnih snova.

1.Sir

U večernjim satima izbacite sir u potpunosti iz prehrane. Upravo bi vaša omiljena namirnica mogla biti uzrok loših snova. Još čudnije, vrsta sira koju ste jeli može uzrokovati različite snove, prenosi wall.hr.

2. Melatonin

Iako je popularan kao 'uspavljivač', ovaj dodatak prehrani povećava broj REM krugova koje imamo po noći - zbog čega su vaši snovi životopisniji, duži i čudniji. 

3. Grickanje prije kreveta

Ne, mama vam nije bez veze ovo govorila: ako jedete prije spavanja temperatura vašeg tijela se povećava zbog čega metabolizam ubrzava, a time i aktivnost vašeg mozga tijekom REM faze spavanja. Nakon 22 sata nema više obroka. 

4. Spavanje uz televiziju

Nije samo stvar toga što će sadržaj koji gledate podsvjesno ući u vaše misli te uzrokovati čudne snove, već i sam zvuk TV-a te priče i razgovore koje ste slušali dok ste se trudili zaspati. Ugasite TV (i kompjuter, mobitel, iPad,...) barem sat vremena prije odlaska u krevet. 

5. Naravno, stres

Kada vam je mozak preokupiran problemima i zadacima, ostaje aktivan i kada ne treba - dok spavate. Upravo je to razlog pojačanih snova i noćnih mora koje vam se javljaju. Duboko udahnite prije spavanja i odlučno ostavite sve brige za jutro poslije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 18:29