StoryEditor
ZdravljePOSLJEDICE VIRUSA

Možda ste ga imali, a da niste ni znali: liječnici otkrili koje kožne promjene dokazuju da ste preboljeli omikron

Piše M.P.
2. veljače 2022. - 17:00

Omikron soj koronavirusa koji izaziva COVID-19 rapidno se širi svijetom, primoravajući vlade da mijenjaju svoje nacionalne strategije u borbi protiv pandemije. Pokazalo se da je omikron mnogo zarazniji od drugih sojeva, s većom sposobnošću da izbjegne djelovanje cjepiva i dovede do ponovnih zaražavanja

Mnogi ljudi s COVID-om ne osjete nikakve simptome tijekom čitavog trajanja infekcije, a britanski liječnici objavili su šest manje poznatih simptoma koji mogu pokazati da je neka osoba bila zaražena omikron varijantom koronavirusa SARS-CoV-2, pIše Novi list.

Simptomi na koje ukazuju britanski liječnici vidljivi su na koži, a prvi simptom takozvani su covid prsti. Prsti kod zaraženih osoba često imaju crvenu ili ljubičastu boju, a ovu pojavu prati i svrab te oticanje.

image
Simptom su i ispucale usne, što dolazi od blagog povećanja temperature
Alice S./AFP

Drugi simptom su ispucale usne, što dolazi od blagog povećanja temperature, koje često ostaje neprimijećeno.

Treći simptom je suha koža, posebno na grudima i na vratu, gdje se crvenilo zadržava duže vrijeme.

Četvrti, peti i šesti simptom su različiti osipi. Jedan sliči na koprivnjaču, s kojom pacijenti nerijetko miješaju ovu pojavu,dok druga vrsta osipa obično pokriva manji dio tijela, a najčešće se javlja na rukama, nogama i laktovima te može trajati tjednima.

Treća vrsta osipa nosi bolne male izrasline na koži, slične onima koje se javljaju kao abnormalan odgovor tijela na veliku hladnoću. Osip je crvene ili čak ljubičaste boje, a najčešće se javlja kod mlađih osoba, objavio je Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 15:57