Zdravljeljetna nezgoda

More u uhu može izazvati niz problema, iskušajte deset lakih načina za pomoć! Jednu stvar nikako ne smijete raditi, a evo i kad upomoć treba zvati liječnika

Piše PSD
shutterstock_1464032816

Plivanje i ronjenje su pravi ljetni gušti, no mogu imati jako bolnu posljedicu, dogodi li vam se da vam u slušni kanal dospije morska voda. U početku ćete osjećati nelagodu, a ako imate sreće sve će na tome ostati i voda će sama isteći, no u drugom slučaju riskirate infekciju i jake bolove. Na sreću, čak i 'tvrdoglavu' vodu može se izbaciti iz uha, ako znate kako. Načina je nekoliko, iskušajte pa vidite koji vam najviše odgovara.

1. Skakućite  - nagnite glavu prema ramenu (na onoj strani na kojoj je i uho u koje je ušlo more) i skakućite 

2. Protresite ušnu resicu - uhvatite ju s dva prsta i lagano povucite ili protresite dok istovremeno zabacujete glavu prema ramenu.

3. Pouzdajte se u gravitaciju - lezite na bok nekoliko minuta, tekućina bi trebala iscuriti

4. Stvorite vakuum - nagnite glavu u stranu, naslonite uho na lagano skupljen dlan i dobro pritisnite kako bi nastao vakuum. Brzim kratkim pokretima pomičite ruku prema uhu i od njega izravnavajući dlan dok približavate ruku, a zaobljujući ga dok ju odmičete. Nakon toga zabacite glavu prema ramenu kako bi voda istekla. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I S L A N D ? L I F E (@islandchapter) on

5. Primijenite topli oblog - ako je voda ušla duboko, topli oblozi bi mogli pomoći. Smočite komad tkanine vrućom (ne vrelom) vodom i dobro je ocijedite. Nagnite bolno uho prema ramenu, a između uha i ramena stavite vrući oblog. Neka odstoji 30-ak sekundi pa uklonite. Pričekajte oko minutu pa ponovite, a zatim još 2-3 puta. Nakon toga sjednite ili lezite na suprotnu stranu od bolne. sličan efekt postići ćete i ako nagnete glavu nad lavor vruće vode pa se pokrijete ručnikom, kao kad se inhalirate. 

6. Isfenirajte uho - uz pomoć sušila za kosu zagrijte uho, toplina bi trebala ubrzati isparavanje vode.  Korisitie najnižu brzinu uređaja i držite ga 30-ak centimetara od uha. Pomičite fen naprijed-natrag. Lagano povucite ušnu resicu nekoliko puta.

7. Ukapajte alkohol- zamiješajte alkohol s octom u jednakim omjerima i uz pomoć sterilne kapaljke unesite 3-4 kapi u uho. Pričekajte 30-ak sekundi pa zabacite glavu u stranu kako bi tekućina istekla. Alkohol bi trebao ubrzati isparavanje ispriječiti infekciju. Ova se metoda ne preporučuje ako imate infekciju uha, probijen bubnjić i urođene defekte bubnjića.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I S L A N D ? L I F E (@islandchapter) on

8. Pokušajte s maslinovim uljem - zagrijte ga na temperaturu tijela pa uz čiste kapaljke ukapajte u uho. Lezite na bok 10-ak minuta, zatim se uspravite i zabacite uho prema ramenu. 

9. Zijevnite - pomicanje vilice kao dok zijevamo ili žvačemo može osloboditi 'zarobljenu' vodu. Radite takve pokrete pa stanite i zabacite uho prema ramenu. 

10 Primijenite Valsalva manevar - zatvorite usta, prstima stitnite nosnice i lagano puhnite na nos. Budite pažljivi jer ovaj postupak može oštetiti bubnjiće. Na kraju nagnite glavu na stranu kako bi voda u potpunosti istekla.

Ono što ne smijete napraviti je čačkati uho štapićima, prstima ili nekim drugim objektom jer ćete samo unijeti više bakterija u uho koje je ionako u ipasnosti od upale, a možete i vodu pogurati dublje u slušni kanal.

Zarobljena voda s vremenom će u većini slučajeva sama isteći, no ako vas smeta, pođote k liječniku. Ako je u uhu duže od tri dana to može ukazivati na infekciju, a dodatni pokazatelji su naticanje i crvenilo. Infekciju uha nipošto ne smijete ignorirati jer može imati teške posljedice, uključujući i gubitak sluha.

 

#SD LITO#MORE U UHU#VODA U UHU#INFEKCIJA UHA