StoryEditor
ZdravljeBOLNI GUBICI

'Moja supruga je prošla noćnu moru, uništeni smo': dva slavna glumca u tjedan dana sa svijetom su podijelila bol zbog gubitka djeteta, broj spontanih rapidno raste i u Hrvatskoj; Evo o čemu treba voditi računa

20. studenog 2019. - 14:23
spontani 1

"Moja supruga prošla je kroz noćnu moru svakog roditelja - izgubili smo našu bebu", rekao je glumac u suzama pred kamerama showa 'Ples sa zvijezdama' u kojem nastupa.

"Uništeni smo, slomljeni i u šoku. Tako se osjećamo sada nakon što je duša za koju smo mislili da će doći u našu obitelj u travnju... krenula prečicom do onoga što je iznad ovog života.

I ranije smo ovo doživjeli, ali nikad ovako kasno u trudnoći i nikad uz toliko jezivu, strašnu opasnost za zdravlje moje supruge kao ovog puta", napisao je na Instagramu James Van Der Beek, zvijezda poznate tinejdžerske serije "Dawson Creek".

Svjetske medije su prošlog tjedna preplavile i emotivne i bolne riječi druge hollywoodske zvijezde, Aleca Baldwina.

"Jako smo tužni, naša beba je preminula sa samo četiri mjeseca. Nismo dobro, ali bit ćemo" - napisala je na društvenim mrežama njegova supruga, 35-godišnja Hilaria Baldwin.

James Van Der Beek i supruga Kimberly roditelji su petero djece, četiri kćeri i jednog sina. Najstarija kći Olivia ima devet godina, a najmlađa Gwendolyn godinu dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wrecked. Devastated. In shock. That’s how we’re feeling right now after the soul we thought were going to welcome into our family in April... has taken a short cut to whatever lies beyond this life. We’ve been through this before, but never this late in the pregnancy, and never accompanied by such a scary, horrific threat to @vanderkimberly and her well-being. Grateful that she’s now recovering, but we’ve only just begun unpacking the layers of this one. Thank you to all of our friends and co-workers (and dance partners) who have shown up for us so beautifully during this time. As many of you have said, “There are no words...” and it’s true. Which is why in a time like this it’s enough to know that you’re there. Grieving AND counting our blessings today.

A post shared by James Van Der Beek (@vanderjames) on


Hollywoodski glumac Alec Baldwin i supruga Hilaria roditelji su četvero djece. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We are very sad to share that today we learned that our baby passed away at 4 months. We also want you to know that even though we are not ok right now, we will be. We are so lucky with our 4 healthy babies—and we will never lose sight of this. I told Carmen and took this so I could send it to Alec. I guess this is a good way to share it with you too. I told her that this baby isn’t going to come after all...but we will try very hard to give her a little sister another time. I’m really devastated right now...I was not expecting this when I went to my scan today. I don’t know what else to say...I’m still in shock and don’t have this all quite clear. Please no paparazzi...that’s all I ask ❤️

A post shared by Hilaria Thomas Baldwin (@hilariabaldwin) on


Obje supruge slavnih glumaca starije su od 35 godina, obje su u kratkom vremenskom razdoblju rodile više djece, pa smo pokušali doznati utječu li takve stavke na povećan rizik od spontanih pobačaja.

Uz naravno poznate faktore, poput infekcije, genetske predispozicije ili vanjske utjecaje.

Spontani pobačaj gubitak je trudnoće prije nego je plod sposoban za samostalni život izvan maternice, obično 20-og tjedna trudnoće ili ukoliko je težina fetusa manja od 500 grama - komentiraju nam sugovornici iz Poliklinike za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu BetaPlus.

Ističu najvažniji segment tog nemilog događaja koji bez iznimke traumatizira obitelj.

- Jako je važno pomoći osobi da se ne prepusti osjećajima kojima ne bi trebala, krivnje, bijesa i depresije, koji se gotovo uvijek jave kod parova kojima se dogodi spontani pobačaj. Okolina im treba biti podrška, a ako je potrebno, valja svakako primiti i stručnu psihološku pomoć - savjetuju iz Poliklinike.

Spontani pobačaji vrlo su česti, nažalost, pa se danas smatra da se gotovo 50 posto svih trudnoća pobaci. Testovi na trudnoću otkrivaju  prvu kategoriju spontanih pobačaja, takozvane biokemijske trudnoće.

Bez simptoma

"Biokemijske trudnoće završe vrlo rano, prije nego ih je moguće vidjeti na ultrazvuku. Smatra se da takve trudnoće nastanu kada zametak odumre odmah nakon stvaranja, a prije implantacije, usađivanja u stijenku maternice. Vrlo su česte, i gotovo 50-60 posto svih trudnoća završava kao biokemijska trudnoća.

Da je trudnoća postojala, pojašnjavaju nam, poznato je po pozitivnim vrijednosti beta HCG-a (hormona trudnoće), bilo iz krvi ili iz urina, koji za nekoliko dana prestaju biti pozitivni. Dolazi do krvarenja i trudnoća propada" - pojašnjavaju.

Najčešći uzroci biokemijskih trudnoća su poremećaji kromosoma, koje su i inače najčešći uzrok pobačaja, potom anomalije maternice, prirođene kao što su pregrada maternice, dvostruka maternica i slično ili stečene, stvorene miomima.

Treći uzrok krije se u manjku hormona, neke žene imaju manjkavu drugu, lutealnu fazu ciklusa, zbog čega je premalo hormona da održe trudnoću.

Iza 36-e rizično

Žena koja je već rodila jedno zdravo dijete, i nije prije imala spontanih pobačaja, ima nešto manju šansu za pobačaj  - 12 posto. Ovi postoci rastu sa brojem prethodnih pobačaja, kažu nam, uz napomenu da se podaci o postotku spontanih pobačaja odnose na mlade žene.

No iza 36. godine života nadalje raste rizik spontanih pobačaja, kao i neplodnosti, te rađanja djeteta sa kromosomskom greškom, te je iza 40. godine života postotak spontanih pobačaja (biokemijskih i kliničkih) raste do čak 75 posto.

- Često se kao mogući uzroci spontanih pobačaja spominju uzimanje alkohola i stres, ali za ovo nema pouzdanih znanstvenih dokaza. Smatra se da određene skupine žena imaju veći rizik za spontane pobačaje. To su žene sa sindromom policističnih jajnika, visokim krvnim tlakom, poremećajem rada štitnjače te žene koje uzimaju antidepresive, puše ili zloupotrebljavaju drogu - apostrofiraju liječnici.

Ponavljani pobačaji

Liječnike smo upitali i o simptomima koji mogu ukazivati na spontani pobačaj.

- Obično je riječ o boli u donjem dijelu abdomena, najčešće grčevitoj, a može krenuti i lagano krvarenje koje može početi polako.

U većini slučajeva, pojašnjavaju, nakon dva spontana pobačaja radi se ozbiljna i detaljna obrada žene, da bi se otkrio uzrok.

- Nerijetko se do uzroka niti ne dođe, ali se sljedeće trudnoće prate detaljno, često i uz duže mirovanje u bolnici. Ono što je važno zapamtiti, usprkos ovim prilično poraznim statističkim podacima, jest da će ogromna većina žena, unatoč jednom ili više pobačaja, ipak uspjeti postati majka.

U današnje vrijeme, naime, žene se radi karijere i životnih okolnosti, sve kasnije odlučuju za trudnoću, mada je dob ozbiljan ograničavajući faktor u ostvarenju trudnoće.

Bolje se stanice troše ranije, u dvadesetima, pa u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim ostaju lošije stanice, koje su glavni uzrok povećanja broja spontanih pobačaja (s manje od 10 posto u dvadesetima, na preko 35 posto u četrdesetima) u toj dobi.

-Osim lošije kvalitete jajnih stanica, žene do četrdesetih imaju i šansu razboljeti se od općih i ginekoloških bolesti, što povećava njihov rizik za neplodnost, spontane pobačaje i neuspješne trudnoće - ukazuju. 

Dakle, ne postoji statistička poveznica između spontanih pobačaja i žena koje su imale više trudnoća i poroda i starije su od 35.?, pitamo.

- Iza 35. godine je veća učestalost spontanih pobačaja, ali bez razlike da li je žena rađala ranije ili nije - pojašnjavaju iz BetaPlus-a.

U Splitu lani najdrastičnije

U Hrvatskoj je prošle godine evidentirano 7064 pobačaja u zdravstvenim ustanovama, prema više dijagnoza. To je gotovo tisuću pobačaja više u odnosu na 2017. godinu, kada ih je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), bilo 6145. 

Od ukupno 7064 pobačaja prošle godine, najviše su prijavljeni tzv. ostali abnormalni produkti začeća (37 posto), slijede legalno inducirani pobačaji (36 posto), spontani pobačaji (18 posto), izvanmaternična trudnoća (sedam posto) te ostali i nespecificirani pobačaji.

Više od 80 posto pobačaja dogodilo se u prvih 10 tjedana trudnoće. Zbog komplikacija uzrokovanih pobačajem prijavljene su 73 hospitalizacije, a nije zabilježen nijedan slučaj smrti.

U evidenciji pobačaja prema prebivalištu, žene najviše pobačaja bilo je u Gradu Zagrebu, s time da je od ukupno evidentiranih 1137 pobačaja. 

Podaci kažu kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek svaki deveti pobačaj bio "na zahtjev", dok ih je gotovo polovica prijavljena u kategoriji "ostali abnormalni produkti začeća".

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 20:04