StoryEditorOCM
ZdravljeSvjetski je dan

Mogu li osobe koje su imale COVID i one koje su cijepljene biti darivatelji krvi? Dr. Slavica Dajak odgovara na važna pitanja, otkriva koji se krvni pripravak skuplja od preboljelih

25. listopada 2021. - 15:00
Uzimaju se tri epruvete, iz jedne se vrši testiranje krvnih grupa, iz druge ispitivanje na nazočnost biljega hepatitisa B, hepatitisa C, HIV-a i sifilisa, a iz treće na zarazne bolestiIlustracija/Shutterstock

Da samo jedna bočica krvi može spasiti nekome život, davno su shvatili liječnici, a dobrovoljno davalaštvo krvi postalo je diljem svijeta najkonkretnija humana aktivnost, čija je vrijednost nemjerljiva, ali je često zaboravljamo.

Sve dok sami ili netko naš blizak nije u situaciji da mu hitno i odmah treba ova tekućina života.

Obilježavanje Svjetskog dana davalaštva dobar je trenutak da se prisjetimo što danas može postići transfuzijska medicina zahvaljujući darivateljima, a najaktualnije podatke otkrila nam je doc. dr. sc. Slavica Dajak, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.

Počnimo s objašnjenjem, koliko se u Hrvatskoj u posljednjoj godini dana prikupilo krvi, koliko u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jesu li te količine dovoljne?

– U Hrvatskoj godiš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 03:02