StoryEditorOCM
ZdravljeBolest u porastu

Mlada misica preminula u 19. godini od srčanog udara, čekaju se nalazi obdukcije: sve više žena je u istoj opasnosti, ovo bi mogli biti razlozi

Piše J. V.
12. ožujka 2019. - 10:41

Vijest o iznenadnoj smrti mlade nizozemske manekenke Lotte van der Zee šokirala je dobar dio svijeta. Prelijepa Lotta, Miss Teen Universe 2017., umrla je u 19. godini od posljedica srčanog udara, javlja The Fox News.

Kako je moguće da se jedan mladi život ugasi na takav način, previše prerano i nenadano, bez da je izazvan teškom bolešću, pitanja su koja se provlače uz ovaj tragičan naslov u medijima, a isto se pitaju i stručnjaci.

No prije nalaza obdukcije neće se ni znati kako je do kobnog srčanog udara došlo.

U međuvremenu, a ovo je tema koja je nedavno osvanula na portalu Health koji prenosi neka od posljednjih znanstvenih istraživanja na temelju zdravlja, znanstvenici pokušavaju pronaći odgovor na pitanje koji su uzroci sve češćih srčanih oboljenja kod mlađe ženske populacije.

Od 1995., naime, porastao je ne samo broj slučajeva mlađih osoba, poglavito ženskih, koje su pretrpjele srčani udar, već su mnogo češća oboljenja od dijabetesa i visokog krvnog tlaka, prenosi Health.

Jedna od autorica istraživanja objavljenog u Circulationu, doktorica Melissa Caughey, dovela je u korelaciju ova oboljenja s pretilošću, a napomenula je i kako su u prošlosti žene rjeđe bile liječene od takvih bolesti, s obzirom da je praksa (dotadašnja) pokazala da rjeđe i obolijevaju. 

No statistika se uvelike promijenila i danas se mnoge žene u dobi između 34 i 54 godine suočavaju s problemima koji imaju nekakve veze sa srčanim oboljenjima.

Jasno da u tu grupu ne spada tragičan slučaj Lotte van der Zee, ali odgovori koje je donijelo istraživanje upućuju na nekoliko opasnih trendova kada je u pitanju srčano zdravlje. Prvi bi svakako bio stres, a od drugih se, uz pretilost, izdvajaju ostali "klasični" narušitelji zdravlja kao npr. pušenje ili čak pasivno pušenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The sky is the limit ? - #alwayskeepgoing #dreams #goforit #hardworkpayoff #bourjouis

A post shared by LOTTE VAN DER ZEE (@lotte_zee) on

Liječnici zato preporučaju mlađim pacijentima da se ne oslanjaju isključivo na svoje godine, već da se posvete zdravijem načinu života što prije. "Čak i ako činite sve što možete kako biste ostali zdravi, bilo bi dobro jednom godišnje napraviti pregled", tvrdi Caughey.

Kako prepoznati problem?

Srčani udar "prepoznajemo" iz njegovih tradicionalnih prikaza u medicinskim priručnicima - čovjek koji se odjednom ruši sa stolice presavijen i držeći se za srce. "No udari su rijetko tako dramatični, naročito kada su ženske osobe u pitanju", upozorava kardiolog David Goff.

"Žene će češće prijaviti bol u leđima, mučninu, znojenje, mantavicu i drhtavicu", dodaje. Probadajuća bol u prsima nije jedan od prvih simptoma.

"Kada žena posjeti liječnika s ovim problemima, naš zdravstveni sistem jednostavno ne dozvoljava da prvo pomislimo na srčani udar ili bolest srca. Najčešće im se kaže da je u pitanju napad panike ili žgaravica, jer brojni liječnici još uvijek ne znaju odmah prepoznati simptome srčanog oboljenja", upozorava Goff.

Naročito su rizične grupe ljudi, poglavito mlađih žena koje pate od depresije ili PTSP-a, a kada je riječ o socijalnim skupinama tu upadaju one koje manje zarađuju i prijavljuju veću količinu stresa na poslu. Policistični jajnici, preuranjena menopauza i ostale hormonalne promjene također dovode pacijentice u skupinu koja se naziva "rizičnom".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @nursekattia on

"Mladi odrasli ljudi, poglavito žene, nisu adekvatno proučeni kao pacijenti koji obolijevaju od srčanih bolesti. Vrijeme je da se obrati dodatna pažnja na ovu skupinu i da se optimiziraju preventivne strategije kako bi se promoviralo zdravlje srca kod svih dobnih skupina", upozorava jedna od istraživačica, doktorica Viola Vaccarino u tekstu koji je izašao u Circulationu.

"Vjerojatno nije riječ o nečemu što zanima mlađu populaciju, ali treba napomenuti kako nikada nije prerano da počnete živjeti zdravo", zaključak je istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 14:41