ZdravljeŽALI BOŽE PARA

Mišljenje stručnjaka: Bacite skupe cipelice s ortopedskim ulošcima - uništavaju dječje stopalo!

Piše Lidija Gnjidić
20. listopad 2016. - 23:01

Kupujemo djeci skupe cipelice s anatomskim uloškom koje koštaju "kao da su broj 56", a zapravo "svaki uložak upropaštava dječje stopalo".

Nedavno je to na svom Facebook profilu, potaknut medijskim napisima o dobrobiti anatomski oblikovanih dječjih cipelica, napisao beogradski liječnik Ljubomir Georgijević, specijalist za ortopedsku kirurgiju i traumatologiju s višedesetljetnim iskustvom, i izazvao veliki interes fejsbukovaca.

Dr. Georgijević objašnjava kako se dijete rađa s potkožnim masnim slojem na tabanima koji u najranijem razdoblju, nakon prohodavanja pa sve do četvrte godine života, štiti dublje slojeve od moguće ozljede. Istovremeno taj zaštitni sloj tabaniću daje izgled "ravnog", prikrivajući formu svodova što, kaže dr. Georgijević, "zavarava pedijatre".Ugledajmo se na Rome

Ilustrirajući koliko je važno pustiti dijete da prohoda i što više hoda boso, dr. Georgijević predlaže roditeljima da se u to sami uvjere: neka pođu u prvi razred osnovne škole, zamole djecu da se izuju i naići će na poraznu situaciju: "Gotovo da nema djeteta s normalnom konfiguracijom stopala". Neka onda obrate pažnju na romsku djecu koja bosa hodaju od petog do desetog mjeseca - neće naići na one s ravnim stopalima!

- Kod djece su vrlo rijetki pravi deformiteti spuštenih stopala. Uglavnom su povezani s određenim kongenitalnim, odnosno prirođenim razlozima - objašnjava mr. sc. Ernest Irha, specijalist ortoped u klinici "Dr. Nemec" u Matuljima, dodajući kako "postoji osnovno nerazumijevanje u procjeni statusa stopala".

- Deformiteti stopala, promjene u vanjskoj konfiguraciji stopala, gledaju se na stopalima u rasteretnom položaju, dakle kada dijete ne stoji. Kada dijete stoji i hoda, procjenjujemo funkciju, kako stopalo prenosi opterećenje, kako se ponaša tijekom prolaza težišta tijela preko površine stopala.

Stopala kod djece koje promatramo dok sjede, obrazlaže dr. Irha, uglavnom su dobre vanjske konfiguracije, s lijepo oblikovanim svodovima.- U prvo vrijeme razvoja hoda dijete prolazi kroz vrijeme primarnog svladavanja održavanja ravnoteže na jednom stopalu, jer hod zapravo znači izmjenjivanje, prebacivanje težine tijela s jednog na drugo stopalo i održavanje pri tome ravnoteže tijela i, naravno, ravnoteže stopala, jer su stopala temelj tijela. Normalno je tako da djeca na početku razvoja svojeg obrasca hoda uvrću stopala, rotiraju ih, što izvana izgleda kao da su spuštena.

U tim prvim godinama života ortopedski ulošci više smetaju razvoju nego što koriste, jer sprječavaju prilagodbu stopala za hod na dvije noge, korekcijom i amortiziranjem prijenosa težine usporavaju utjecaj okoline na razvoj stopala.

Pravilni razvoj

Stopala se, ističe dr. Irha, najpravilnije razvijaju ako im omogućimo njihovu prirodnu funkciju - da hodaju u direktnom kontaktu s podlogom.

- Roditeljima treba savjetovati da, kada procijene da su uvjeti prikladni, omoguće djeci da hodaju bez obuće, bosa. Na taj će se način stopala razviti najbolje što mogu. Funkcija stopala je dijelom nasljedna, a drugim dijelom individualna, odnosno, odgovara specifičnoj prilagodbi svakog djeteta svojoj okolini.

Ortopedski ulošci niti sprječavaju niti liječe "spuštena" stopala; sigurno nemaju pozitivan utjecaj na razvoj funkcije stopala, jer zapravo dovode do "imobiliziranja", odnosno do rasterećenja stopala, smanjuju njegov rad.

- Mi želimo upravo suprotno, da se stopala razvijaju, rade, budu jaka, čvrsta, a opet dovoljno elastična za prilagodbu podlozi. Ako postoji deformitet stopala ili stopala koja tijekom prijenosa opterećenje to ne rade funkcionalno, potrebno je uraditi pregled kod ortopeda, a ne rutinski opskrbljivati djecu ortopedskim ulošcima.

Roditelji su skloni dobru dječju cipelu poistovjetiti s cipelom koja ima "ortopedski uložak", no dr. Irha objašnjava kako se ne može na tržištu kupiti dječju cipelu sa supinacijskim klinom, odnosno ugrađenim ortopedskim uloškom.

Obućarski trikovi

- Ono što vidimo ponekad u dječjoj obući nije ortopedski uložak, već mekani jastučić koje obućarska industrija kojoj je Hrvatska tržište postavlja u dječje cipele jer roditelji misle da su to bolje cipele. Vrlo vjerojatno obuću ravnu iznutra ne bi ni kupili. Međutim, kada pogledate neki veći brend, kojem Hrvatska nije važno tržište, vidjet ćete obuću bez jastučića iznutra.

Obućarska industrija dobro zna da ne smije stavljati ortopedske uloške standardno u svoje modele, a zna i za neugodnosti koje bi zbog toga mogla imati.

Često se pridjev "ortopedska" obuća "koristi u čiste propagandne svrhe, želeći reći da su te cipele dobre".

- Na svu sreću, dječje cipele nemaju ništa posebno "ortopedski" ugrađeno u sebi. Možda malo čvršći lub, gornji dio cipele oko pete, što djetetu daje osjećaj veće sigurnosti, ili su dovoljno mekane kako bi omogućile određeno svijanje pod djetetovom težinom. Možemo se samo nadati da su cipele napravljene prema kalupima koji odgovaraju našoj dječjoj populaciji - zaključuje dr. Irha.

'Isključeni' tabanići

Stručnjaci se slažu da dječjim cipelama nikakvi ulošci ni jastučići nisu potrebni (stoga ni tenisice, koje redovno imaju uloške, ne treba nositi prije početka bavljenja sportom). Pri nošenju "anatomskih" cipelica potpuno se isključuje funkcija tabanske muskulature, pa kad ona atrofira i izgubi snagu da održi svodove u fiziološkom položaju, stopalo se "sruši" i doista postaje "ravno stopalo". Za cipelice je važno samo da budu odgovarajućeg broja, da ne žuljaju niti pritišću stopalo, da su od prirodnih materijala, te da je đon savitljiv kako bi se stopalo moglo prirodno i slobodno pokretati.

 

#DJECA#STOPALA#ULOšCI