StoryEditorOCM
Zdravljerano otkrivanje i prevencija

Mamografija ne otkriva sve: liječnik objasnio koje bi žene jednom godišnje trebale na magnetsku rezonancu i ultrazvuk dojki

Piše Mozaik SD
27. lipnja 2022. - 16:26

O važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke za Portal Zdravlje govorio je dopredsjednik Hrvatskog radiološkog društva, doktor znanosti Damir Štimac, jedan od autora novih smjernica.

Štimac je rekao da praćenje žena koje u prvom koljenu imaju nekoga tko je obolio od raka dojke, a to podrazumijeva majku ili sestru, donedavno nije uključivalo i magnetsku rezonancu, ali ističe da je ta metoda postala puno dostupnija te će se u budućnosti kod takvih slučajeva koristiti. 

- No, u obzir dolaze i drugi faktori rizika, recimo u slučaju da je veći broj teta ili baka imao rak dojke, to onda podiže rizik od pobolijevanja u jednakoj mjeri kao da je primjerice majka imala bolest - pojasio je.

Osim te novine, u novim smjernicama navodi se i da Hrvatska u potpunosti izbacuje citološku punkciju iz dijagnostike tumora.

- Nju danas treba koristiti samo za evakuaciju cista i eventualno dijagnostiku cisti i limfnih čvorova. Kod samih tumora isključivo treba raditi "core" biopsije. To je biopsija s iglom koja nije puno deblja od ove za citopunkciju, a uz pomoću te igle dobijemo tkivo koje pošaljemo patologu. Iz komadića tkiva patolog može puno toga pročitati odnosno dijagnosticirati, a vrlo su nam bitni faktori status hormonskih receptora, HER 2, i proliferacijski faktor, što nam citologija ne može dati - naglasio je Štimac.

Dodao je i da citologija često podcjenjuje bolest, u smislu da karcinom dijagnosticira kao niži stadij ili benigni tumor.

Savjetuje svakoj ženi između 30 i 40 godina da jednom godišnje odradi ultrazvuk dojki, a nakon četrdesete trebalo bi na mamografiju jednom godišnje. 

– U slučaju da postoji pozitivna obiteljska anamneza radiolog bi takvoj ženi trebao preporučiti da uz mamografiju i to s tomosintezom jednom godišnje odradi i MR i to u šestomjesečnim intervalima. U slučaju da žena ima i puno žlijezda preporučuje se i UZV dojki - rekao je doktor Štimac za Portal Zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 19:53