ZdravljeLijek u kocki

Komarci uopće ne 'grizu', ispod kože dolazi do jednog sasvim neobičnog procesa: evo što je u stvari pravi krivac za nepodnošljivi svrbež koji može biti i opasan

Piše J. V.
17. rujan 2019. - 18:35

Iako je ljeto pri kraju, sezona vladavine komaraca još nije prestala. Povoljni uvjeti, vlaga i blage temperature ne samo da su omogućili nesnosnim insektima da neometano letaju okolo, već su i njihovi ubodi postali, za neke, jednostavno previše.

U Dalmaciji su najrasprostranjeniji oni tigrasti, ali teroriziraju stanovnike uz more i druge vrste poput "običnog", domaćeg komarca. Svi su ubodi karakteristični, u narodu volimo reći kako su nam se "napili krvi" ili nas "ugrlizli". No to je, u stvari, potpuno pogrešno.

Što se, zapravo, događa kada nas ubode komarac?

Svrbež i crveni "plikovi" samo su posljedica onoga što se događa u našemu tijelu jednom kad nas napadne mala leteća napast. Ciklus agonije potrebe za češanjem i saznanja kako bi bilo bolje izbjeći ga muči vas dok oteklina ne splasne, dok se zapravo događaja jedan nadasve neobičan proces na mjestu gdje je komarac ušao pod vašu kožu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KitKat Tim (@kitkattimothy) on

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je komarce jednim od najsmrtonosnijih životinja na svijetu, a iako živimo u područjima u kojima oni ne šire opasne bolesti, važno je znati što činiti jednom kad dođe do uboda, kao i što se točno događa u tim trenucima.

Za početak, komarci uopće ne "grizu", piše The List. Nisu mali vampiri, no krv im je potrebna kako bi razvili jajašca i nastavili vrstu. Problem ne stvara činjenica da se komarac napio krvi iz naše kože, već doticaj krvi i njegove sline. Injekcija sluzi uzrokuje nepodnošljivi svrbež - ona sadrži tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi kako bi ju komarci lakše isisali, a naše tijelo u tim trenucima reagira tako da šalje antitijela u borbu protiv stranih enzima.

Zbog pojačanog otpuštanja histamina u krvotok, dolazi do širenja krvnih žila i kože oko mjesta uboda. "Crvenilo i svrbež dio su normalne reakcije", kaže doktorica Renee Matthews.

"Kada vaše tijelo identificira slinu insekta u svom sistemu, vaši limfociti idu do mjesta uboda pokušavajući poništiti njeno djelovanje. Zato se stvori oteklina koja uz to i svrbi", objašnjava liječnik Christopher Hollingsworth.

Jedino što pomaže kod napada komaraca, piše i u časopisu PLOS One, češće je tuširanje. Komarce znaju privlačiti bakterije na koži, tako da češćim pranjem možda možete izbjeći napade.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vedantu (@vedantu_learns) on

No samo u nekim slučajevima. Postoje i oni neobjašnjivi, u kojima ste im zbog nečega privlačniji od ostalih ukućana, pa čak i ako održavate higijenu. Uostalom, ako su svi ukućani istuširani i "čisti", komarac se mora na nekoga osloniti...

Ako vas, stoga, ubodu, najbolje je smjesta "tretirati" to područje na koži kockicom leda. Češanjem samo širite infekciju.

#KOMARCI#SD LITO#UBOD#SVRBEž