StoryEditorOCM
Zdravljepozitivan učinak

Kirurg iznenadio savjetom za upalu zglobova, on pojede tri komadića:’ Ovaj slatkiš jedite svaku večer’

Piše MOZAIK SD
3. kolovoza 2024. - 18:04

Slatkiši su često ona ‘mala zabranjena’ zadovoljstva u kojima bi većina nas rado uživala svaki dan, ali ih ipak nastojimo što je više moguće izbjegavati, što iz zdravstvenih razloga, što zbog činjenice da debljaju.

Međutim, slatkišima je jako teško odoljeti. Jednom kad ih krenemo jesti, gotovo pa je nemoguće stati. Ako ih redovito unosimo u svoj organizam, može doći do visokog šećera u krvi, debljanja, nakupljanja masnih naslaga i drugih problema, prenosi Krstarica.

Međutim, postoji jedan slatkiš koji, ne samo da je ukusan, već ga stručnjaci preporučuju jer može imati pozitivan učinak na zdravlje – riječ je o tamnoj čokoladi.

image
/Shutterstock

Tako su studije pokazale da ova namirnica može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati moždane funkcije te poboljšati cirkulaciju. Ovdje ipak valja istaknuti da pozitivna svojstva vrijede isključivo za pravu, kvalitetnu tamnu čokoladu, s visokim udjelom kakaa. Također treba je konzumirati u umjerenim količinama, primjerice dvije kockice nakon doručka ili pak večere.

Bogata antioksidansima

Tako su čak i mnogi slavni priznali da ne mogu zamisliti dan bez ove omiljene slastice. Prema pisanju The Cuta, Audrey Hepburn je jela tamnu čokoladu svaki dan.

Zalogaj, a ponekad malo više. U kući je imala posebnu ladicu u koju je stavljala čokoladu i bilo ju je zabranjeno dirati. Uzrujala bi se kad bi netko pojeo njezinu čokoladu.

Nadalje, jedna od najpoznatijih američkih modela tijekom 1980-ih i 1990-ih, Cindy Crawford, također ne može odoljeti tamnoj čokoladi. “Na kraju ručka uvijek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom tijelu da je obrok gotov”, rekla je Cindy za The Cut.

Popularna glumica Blake Lively je priznala da joj ova slastica diže raspoloženje. “Ne mogu započeti dan bez vruće čokolade, niti ga završiti bez nekoliko kockica tamne čokolade. Ovo dvoje je jednostavno dobro za moje raspoloženje!”, rekla je.

Inače, tamna je čokolada bogata antioksidansima te može pripomoći u smanjenju stresa. S obzirom na sve prednosti, nije ni čudo što je mnogi stručnjaci preporučuju kao dio uravnotežene prehrane. Dakle, sljedeći put kada poželite nešto slatko, slobodno posegnite za par kockica tamne čokolade i uživajte u tom malom zadovoljstvu bez grižnje savjesti!

Smanjenje upale zglobova

Certificirani kirurg iz New Orleansa, Dr. Nick Pappas, na TikToku je podijelio svoja tri omiljena obroka koja pomažu u smanjenju upale zglobova. Među njima je i tamna čokolada.

image
Screenshot TikTok

Navečer, nakon večere, Dr. Pappas pojede tri komadića tamne čokolade s najmanje 70% kakaa. Tamna čokolada sadrži flavanole koji djeluju protuupalno i pomažu u osjećaju sitosti.

Osim toga, kako navodi New York Post, konzumacija visokokvalitetne tamne čokolade može poboljšati kvalitetu sna, čineći ga mirnijim i opuštenijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:55