StoryEditorOCM

Kelj - ukusna superbiljka koja spada u TOP 10 zdravih namirnica, a u njegovim je listovima bogatstvo vitamina, željeza, kalcija, vlakana

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
8. rujna 2022. - 01:20

Vratili su se klinci u školu, roditelji na posao, polako se opraštamo od ljeta.

Guštat ćemo u tzv. babljem ljetu još mjesec, dva, ali već se osjeti da noći nisu tako teške kao prije, svako malo svrati i koja nevera. Mijenja se u skladu s time i naš jelovnik. Polako opet počinje kužinavanje, vraćamo se spizi na žlicu. A što je bolje za ovaj prijelaz od raznih variva, u kojima opet postoji kraljica zvana - kelj. Kraljica ili tvornica zdravlja, kako god hoćete.

Kelja nema gdje nema, ne samo u Aziji i na Mediteranu, koji je njezino izvorno područje, već ga ima širom Europe i Amerike, a u Škotskoj je toliko popularan da se ne kaže dođite kod nas na večeru, već "dođite na kelj".

Kelj se često naziva "kraljem kalcija", a mjesto u top 10 ljestvici najzdravijih namirnica zaslužuje i bogatstvu vitamina A i vitamina C, pa željeza, luteina te prehrambenih vlakana. Ima toga još. Kelj je sedam puta bogatiji beta-karotenom od brokule te čak jedanaest puta bogatiji luteinom.

Visoki udio kalija svrstava ga u skupinu namirnica koje se preporučuju osobama s visokim krvnim tlakom. Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju, a zbog visokog sadržaja kalcija, kelj može sudjelovati u održavanju zdravih kostiju.

Još jedna prednost koju kelj ima jest što sadrži mali udio oksalata, tvari koja se prirodno nalazi u nekim biljkama i koja može spriječiti apsorpciju minerala.

Zanimljivo je, možda i manje poznato, da se mladi kelj može konzumirati i svjež kao salata, ali stariji kelj obavezno je skuhati.

Kelj se najčešće priprema i najbolji je kuhan u slanoj vodi. Tradicionalni način pripreme uključuje kuhanje u slanoj vodi 40 minuta – dok se u potpunosti ne smekša. Međutim, kelj može biti gotov za 5 do 8 minuta.

Kelj se može dodati juhama i varivima, često se priprema u kombinaciji s krumpirom i ječmom. Kelj se može začiniti češnjakom, maslinovim ili sezamovim uljem, sokom od limuna, cimetom, ribizlom ili preprženim pinjolima.

KELJ NA VARIVO

SASTOJCI:

- 1 glavica kelja

- 1 glavica luka

- 2-3 komada krumpira

- 2 mrkve

- 30 dag svinjskoga suhog mesa

- 3 režnja češnjaka

- 1 žlica brašna

- 1 žličica slatke crvene paprike

- malo ulja

- malo soli

- malo papra

PRIPREMA:

Na sitno nasjeckanom luku i ulju dinstamo opran i na trakice izrezan kelj i na krugove izrezanu mrkvu, dok kelj ne povene. Dodamo na kocke izrezan krumpir i suho meso (kobasice ili slaninu) i začine, te nalijemo vodom.

Kuhamo dok krumpir nije potpuno kuhan. Kelj će se skuhati kad i krumpir.

Posebno na tavici ugrijemo 2-3 žlice ulja i na njega dodamo češnjak, kratko popržimo (samo da zamiriše, ne pržite dugo, jer će biti gorkog okusa), dodamo brašno i crvenu papriku, te sve skupa još malo propržimo.

Tako pripremljenu zapršku nalijemo u kelj i dobro promiješamo. Kuhamo još oko 10 minuta. Probajte kakvog je okusa, ako je potrebno dodajte još soli ili papra.

Poslužite vruće uz kukuruzni ili crni kruh.

POSLUŽIVANJE

U varivo od kelja neki stavljaju koncentrat rajčice ili vrhnje.

Često se koristi rolana svinjska lopatica, koja se ranije kuha i nareže na kockice, te dodaju u gotovo varivo. Također uz ovo varivo slažu se i hrenovke ili kosani odresci.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 10:42