StoryEditor
ZdravljeJednostavan prikaz

Kako točno djeluju zaštitne maske? Možda će vam nakon ove ilustracije biti jasnije: britanski mikrobiolog podijelio objavu koja je postala viralna

Piše PSD
1. srpnja 2020. - 12:45
Tom Dubravec/Hanza Media

Britanski mikrobiolog, dr. Richard Davis pokazao je ilustracijama na Twitteru kako točno maske funkcioniraju u doba širenja koronavirusa. U nekoliko koraka opisao je efektivnost nošenja zaštitnih maski na licu pod naslovom "Što točno maska čini?".

"Blokira respiratorne kapljice koje dolaze iz usta i grla", odgovorio je sam na pitanje u nastavku.

Njegovu viralnu objavu prenosi danas i Independent, a pregledale su je već tisuće ljudi. Pokazuje točno kako nošenje maske može spriječiti prijenos virusnih čestica sa zaražene osobe na nezaraženu.

Uz pomoć dva jednostavna prikaza pokazao je kako izgleda ploča s agarima u koju je kihao, pored koje je pjevao, govorio i kašljao bez maske, a potom i s maskom.

Kolonije bakterija pokazale su se tamo gdje su sletjele kapljice, dok ih je maska uspjela blokirati. Razlika je vidljiva i golome oku, a nije nimalo zanemariva. 

U svojoj sljedećoj demonstracji Davis je pokazao kako izgleda društveno distanciranje s maskom i bez nje. Udaljio se od svojih eksperimenata 1.8 metara i kašljao, najprije bez maske, a potom i s njom. Pokazalo se kako je maska blokirala veliku većinu kapljica, dok su one iskašljane bez zaštite sletjele u blizinu eksperimenta.

Liječnik je napomenuo i kako se ne radi o tipičnom prikazu širenja koronavirusa, ali cilj je ionako bio prikazati efektivnost nošenja maski za one koji ne poštuju preporuke i to ne čine. Naročito su takvi potezi opasni u zatvorenim prostorima, primjerice u javnome prijevozu u koji se nikako ne bi smjelo ulaziti bez zaštite na licu.

S obzirom kolika je količina ljudi u ovim trenucima asimptomatska, takvi potezi su i više nego nemarni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 18:48