StoryEditorOCM
ZdravljeVELIKI KORAK

Kako se pripremiti za prvi seks nakon poroda? Hoće li boljeti? Ovo je kratki vodič za nove mame

Piše MOZAIK SD
1. travnja 2023. - 12:49

Završili ste s porodom, vrijeme je za oporavak i na pamet vam pada jedno važno pitanje: koliko dugo nakon poroda se nije preporučeno seksati?

Liječnici uglavnom savjetuju pauzu od šest tjedana. Ipak, stvarno razdoblje oporavka razlikuje se od osobe do osobe, ovis o o tome koliko je porod bio težak i jeste li psihički spremni na taj korak, piše Mamin kutak

Ako vam je pri porodu urađena epiziotomija ili je došlo do pucanja međice, obavezno izbjegavajte odnose šest tjedana kako ne bi došlo do inficiranja rane.

Je li potrebna kontracepcija?

Da, neposredno nakon poroda niste plodni, a dojenje tu fazu može produljiti. Ipak, nije sigurno oslanjati se na ove činjenice bez razmišljanja o kontracepciji - barem ako ne planirate zatrudnjeti u skorijem vremenu.

Ako dojite, ne smijete koristiti hormonalnu terapiju, ali se za kontracepciju možete koristiti dijafragmom, muškim ili ženskim prezervativima.

Važno je komunicirati

Čak i ako ste fizički sposobni imati spolni odnos, to ne mora značiti da ste emotivno u istoj fazi. Pri prvom spolnom odnosu nakon poroda razgovarajte s vašim partnerom kako biste bili što opušteniji i sigurniji u sve što se događa. Majčinstvo tijekom prvih par mjeseci nakon poroda može biti otežavajuć faktor za seksualni život, stoga budite strpljivi i isto tražite i od vašeg partnera. 

Kako se pripremiti?

Ako ste primijetili probleme sa suhoćom rodnice, nabavite lubrikant. Svi problemi ovog i sličnog tipa povući će se kada se vaši hormoni vrate u normalu. Ne brinite. 

Vodite računa da prvi seks bude nježan i bez naglih pokreta. Moguće je da ćete na početku osjetiti bol, stoga je ključ uspjeha samo nježnost. Nemojte se iznenaditi čujete li usred seksa djetetov plač. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 11:17