StoryEditorOCM
ZdravljeNE ČEKAJTE

Jedemo li cijeli život pogrešno banane? Liječnik tumači što boja kore točno otkriva i čime se smanjuje rizik od raka

Piše Mozaik SD
15. siječnja 2024. - 17:31

Koliko ste puta kupili grozd banana u supermarketu koji je bio "poluzelen", s planom da ih pustite "da kod kuće sazriju u zdjeli" prije konzumacije? Vjerojatno bezbroj.

Dr. Karan Raj koji na svom profilu na TikTok dijeli svakodnevne i praktične zdravstvene savjete kaže da time propuštamo niz zdravstvenih dobrobiti koje imaju upravo nezrele banane, prenosi HuffPost.

Ne znači, naravno, da zrele nisu u redu. Dr. Raj ovako objašnjava:

"Zrele i nezrele banane imaju različite zdravstvene prednosti. Što je banana nezrelija ili zelenija, u njoj je veći udio tzv. otpornog škroba", objašnjava.

“Otporni škrob je oblik ugljikohidrata koji djeluje poput vlakana, prebiotik koji je jako važan za naša crijeva" - dodaje.

image
/Shutterstock

U velikom istraživanju koje su proveli stručnjaci sa sveučilišta u Newcastleu i Leedsu, a financirali su je Cancer Research UK, Europska komisija, Vijeće za medicinska istraživanja i Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja, potvrdili su upravo ovu tezu, o kojoj profesor John Mathers sa Sveučilišta Necastle kaže:.

- Otkrili smo da otporni škrob smanjuje raspon karcinoma za više od 60 posto. Učinak je bio najočitiji u gornjem dijelu crijeva. To je jako važno, jer karcinome gornjeg dijela probavnog trakta često je teško dijagnosticirati i uglavnom se otkriju u uznapredovalom stadiju.

Otporan škrob može se uzimati kao dodatak prehrani, a prirodno se nalazi u grašku, grahu, slanutku, bananama, krumpiru, zobi i drugim škrobnim namirnicama. Doza korištena u ispitivanju ekvivalentna je svakodnevnom konzumiranju banane, prije nego što postanu previše zrele i mekane, jer škrob u bananama odolijeva razgradnji i dospijeva u crijeva gdje može promijeniti vrstu bakterija koje tamo žive - tumači profesor.

image
/Shutterstock

Dr. Karan Raj objašnjava i koje su dobrobiti zrelijih banana.

“S druge strane, što je banana žutija ili zrelija, to ju je lakše probaviti, jer se s vremenom više škroba pretvara u jednostavne ugljikohidrate. Što je banana smeđija, to je u njoj veći sadržaj antioksidansa. Ne bacajte je, ubacite je u smoothie” - savjetuje.

image
/Shutterstock

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:48