StoryEditor
ZdravljeRevolucionarna ideja

Je li ključ zdravlja u suplementu koji mnogi uzimaju 'na svoju ruku'? Milijarder progovorio o problemu gladi u svijetu, vjeruje da će se riješiti kroz sljedećih 20 godina, a nudi i potencijalni način za to

Piše J. V.
7. listopada 2019. - 18:03
billgatesprob

Milijarder Bill Gates u svom je govoru održanom u ponedjeljak na Sveučilištu Cambridge progovorio i o problemu gladi u svijetu, iznoseći doista revolucionarne ideje.

On vjeruje da bi problem gladi u svijetu mogao biti riješen u sljedeća dva desetljeća, a ključ vidi u probioticima, javlja Telegraph.

Probiotike ili "dobre bakterije" neki smatraju zaslužnima za održavanje zdravlja probavnog sustava, a toj se teoriji priklonio i jedan od najbogatijih filantropa na svijetu. 

63-godišnjak vjeruje da je "funkcionalna hrana" poput nekih vrsta jogurata koji sadrže probiotike ključna u borbi protiv pothranjnosti u nekim dijelovima svijeta. Vjeruje i da se treba dodatno raditi na znanstvenim otkrićima koja podržavaju utjecaj probiotika na želučano zdravlje.

"Glad je najveća nepravda na svijetu - ali zahvaljujući novim otkrićima, vjerujem da ćemo i to riješiti u sljedećih 20 godina", rekao je Gates na godišnjem skupu na Cambridgeu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gates Foundation (@gatesfoundation) on

Uz pomoć probiotika, vjeruje on, mogli bi se spasiti milijuni života. Dosadašnja istraživanja, posebno ona o mikroorganizmima koji nastanjuju ljudski probavni sustav, mogla bi pomoći u "pametnom projektiranju" probiotičkih pilula koje bi mogla korisnicima omogućiti da "izvlače" više nutrijenata iz hrane koju konzumiraju.

"Kombinacijom bakterija moći će se unijeti i one koje kod određenih pojedinaca mogu poboljšati zdravstvenu sliku", tvrdi osnivač Microsofta.

Naglasio je i kako manjak nutrijenata u ranim životnim godinama ima teške posljedice na kasnije mentalno i fizičko zdravlje pojedinca, a godišnje to vidimo na primjeru 155 milijuna djece - porazna statistika samo je prikaz dubljih problema. Ova djeca, naime, ne moraju nužno izgledati fizički pothranjena, no pokazuju znatne teškoće u razvoju.

Ovim bi načinom pojačavanja nutirijenata koje unosimo u tijelo milijuni u svijetu mogli biti spašeni od pothranjenosti i njenih teških posljedica na zdravlje.

"Još smo u ranim fazama proučavanja mikrobioma. Kroz sljedećih deset do dvadeset godina planiramo proučavati individualne sustave i vrste mikroorganizama kako bismo otkrili koja točno hrana može za pojedince biti ključna", objasnio je Gates okupljenima na predavanju.

"To će nam znanje poslužiti da pametno planiramo, pa čak i "popravimo" mikrobiom koji je otišao u krivome smjeru", dodaje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Well said @MelindaFrenchGates👏👏👏 #Goalkeepers19

A post shared by Gates Foundation (@gatesfoundation) on

Naglašava pritom snagu probiotika i hrane koja njima obiluje. Zaključuje kako bi pravilno funkcioniranje mikrobioma trebalo ne samo srezati pothranjenost, već i pomoći u borbi protiv pretilosti te bolesti poput astme, alergija, pa čak i nekih autoimunih problema.

Kako je i sam naglasio, istraživanja su tek u začetku, a nije se osvrnuo na rezultate nedavnih studija koje su pokazale kako probiotici dostupni na tržištu za mnoge mogu biti potpuno beskorisni. Pojedince koji se odluče uzimati suplemente, trebali bi se konzultirati sa svojim liječnikom, a ne to činiti "na svoju ruku".

Probiotici su za većinu ljudi beskorisni, a mogu biti i štetni: liječnici upozoravaju na 'dobre bakterije', evo kada naročito treba pripaziti

Za ove suplemente kažu da 'uđu na jedan, izađu na drugi kraj', a u nekim situacijama mogu predstaviti i prijetnju: pazite i na obožavanu namirnicu 

Izdvojeno

10. srpanj 2020 05:57