StoryEditorOCM
Zdravljesve je više dokaza

Izbjegavajte zaslađivače iz dijetne kole i energetskih napitaka, uništavaju crijeva i povećavaju rizik od raka

Piše MOZAIK SD
1. lipnja 2023. - 21:07

Mnogi od nas konzumiraju umjetno zaslađenu hranu i pića kako bi na jednostavan način smanjili unos šećera. No, znanstvenici su otkrili da zaslađivači koji se koriste u nekim gaziranim pićima i sladoledu mogu uzrokovati sindrom propusnog crijeva ili povećati rizik od raka, piše The Sun.

Sukraloza je umjetni zaslađivač koji se koristi u hrani poput jogurta, sladoleda, slatkiša i pića, uključujući neke verzije dijetne Cole i Red Bulla bez šećera

Tim američkih istraživača koji je proučavao učinke masovno korištenog zaslađivača na tijelo otkrio je da je kemikalija koja nastaje kada ga probavljamo "genotoksična", što znači da razgrađuje DNK.

Kemikalija koja se proizvodi u crijevima nakon što progutamo sukralozu zove se sukraloza-6-acetat. Istraživači su je također pronašli u tragovima u samom zaslađivaču, što znači da je genotoksični spoj već bio prisutan u sukralozi čak i prije nego što se razgradio u probavnom procesu, prenosi Net.hr.

"Naša nova studija utvrdila je da je sukraloza-6-acetat genotoksičan.

Također smo otkrili da se količine sukraloze-6-acetata u tragovima mogu naći u sukralozi koja nije u prodaji, čak i prije nego što se konzumira i metabolizira", rekla je Susan Schiffman, autorica studije i pomoćna profesorica na odjelu za biomedicinski inženjering Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline.

Istraživači su proveli niz pokusa u epruveti izlažući ljudske krvne stanice sukraloza-6-acetatu. Primijetili su da je spoj "učinkovito razbio DNK u stanicama koje su bile izložene kemikaliji", otkrila je profesorica Schiffman.

Sindrom propusnog crijeva

Tim znanstvenika je također izložio tkiva ljudskih crijeva sukralozi i sukralozi-6-acetatu u nizu testova i otkrio da obje kemikalije uzrokuju sindrom propusnog crijeva.

"U osnovi, oni čine stijenku crijeva propusnijom.

Kemikalije oštećuju ‘tijesne spojeve‘ ili sučelja, gdje se stanice u stijenci crijeva međusobno povezuju. Sindrom propusnog crijeva je problematičan, jer to znači da stvari koje bi inače bile izbačene iz tijela putem izmeta umjesto toga cure iz crijeva i apsorbiraju se u krvotok", pojasnila je prof. Schiffman.

Istraživači su, također, promatrali genetsku aktivnost crijevnih stanica kako bi vidjeli kako one reagiraju na prisutnost sukraloze-6-acetata. "Otkrili smo da su crijevne stanice izložene sukraloza-6-acetatu imale povećanu aktivnost u genima povezanim s oksidativnim stresom, upalom i kancerogenošću", istaknula je prof. Schiffman.

Prethodne studije pokazale su da sukraloza može oslabiti imunološki odgovor na rak i druge bolesti. Tim koji ih je napravio rekao je da bi njihovo istraživanje moglo baciti sumnju na pragove dnevnog unosa koje su odredila zdravstvena tijela za umjetna sladila.

Sve je više dokaza

"Da ovo stavimo u kontekst, Europska agencija za sigurnost hrane ima prag toksikološke zabrinutosti za sve genotoksične tvari od 0,15 mikrograma po osobi dnevno. Naš rad sugerira da tragovi sukraloze-6-acetata u jednom dnevnom piću zaslađenom sukralozom prelaze taj prag.

A to čak i ne računa količinu sukraloza-6-acetata proizvedenog kao metabolit nakon što ljudi konzumiraju sukralozu", objasnila je prof. Schiffman.

"Iako dodavanje zaslađivača može pomoći u smanjenju unosa šećera, to neće nužno učiniti ono što jedete zdravijim", dodala je prof. Schiffman i zaključila da je studija izazvala "mnoštvo zabrinutosti o mogućim zdravstvenim učincima povezanim sa sukralozom" i spojevima koji nastaju kada je metaboliziramo.

"Vrijeme je da ponovno razmotrimo sigurnosni i regulatorni status sukraloze, jer je sve više dokaza da ona nosi značajne rizike. Ako ništa drugo, potičem ljude da izbjegavaju proizvode koji sadrže sukralozu. To je nešto što ne biste trebali konzumirati" naglasila je prof. Schiffman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:26