StoryEditorOCM
ZdravljeBOGATI ŠEĆEROM

Izbjegavajte ih pod svaku cijenu - sedam najgorih deserta za dijabetičare

Piše Ana Dukić/Živim.hr
28. rujna 2022. - 15:37

Ugljikohidrati su važni makronutrijenti koje svi trebamo unositi. Međutim, ako ste osoba koja boluje od dijabetesa, trebate biti posebno oprezni kod unosa ovog makronutrijenta, piše Živim,hr.

- Osobe s dijabetesom trebaju više paziti na vrste ugljikohidrata koje odabiru, budući da se svaki izvor ugljikohidrata drugačije probavlja i ima drugačiji učinak na to koliko brzo dospije u krvotok osobe te uzrokuje li skok razine šećera u krvi - kaže registrirana dijetetičarka Roxana Ehsani, glasnogovornica za Akademiju prehrane i dijetetike, za Eat This, Not That!.

Dodaje kako su cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke složeni ugljikohidrati, a to znači da je tijelu potrebno više vremena da ih razgradi i probavi, što dovodi do ravnomjernog oslobađanja energije tijekom vremena (sporo oslobađanje glukoze u krvotok).

- Međutim, jednostavne ugljikohidrate koji se obično nalaze u bijelom kruhu, tjestenini, pahuljicama, desertima, sokovima, slatkišima i sladoledima tijelo puno brže probavlja zbog čega dospijevaju brže u naš krvotok, puno brže od složenih ugljikohidrata i mogu uzrokovati brži skok razine šećera u krvi - kaže Ehsani.

Što znači da mnogi deserti mogu pogoršati stanje, zato Ehsani ističe da osobe s dijabetesom trebaju ograničiti dnevni unos šećera i odabrati složene ugljikohidrate umjesto jednostavnih.

Registrirani dijetetičar Jonathan Valder, navodi da osobe s dijabetesom trebaju imati stalan unos ugljikohidrata te da pokušaju izbjegavati konzumaciju samo jednostavnih ugljikohidrata, kako bi bili sigurni da imaju dovoljno vlakana i proteina.

Međutim, šećer nije u potpunosti loš, njegova "loš učinak" ovisi o nekoliko čimbenika.

- Šećer nije nužno "loš" za osobe s dijabetesom, ali količina, kvaliteta, vrijeme i kombinacije hrane vrlo su važne. Ljudi s dijabetesom imaju smanjenu osjetljivost na inzulin, što znači da stanice u njihovim tijelima teže prenose šećer u krv i pretvaraju ga u energiju - rekla je registrirana dijetetičarka Silvia Carli.

Dodaje kako zdravstveni rizici kronično visoke razine šećera u krvi mogu dovesti do ateroskleroze, bolesti srca, moždanog udara i problema sa živcima, očima i bubrezima.

Kako bi održali razinu šećera pod kontrolom, dijetetičari smatraju da osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati ove deserte.

image
Shutterstock/

Bomboni

Nerijetko se čine kao bezazleni desert, posebno ako pojedete samo jedan. No, čak ni oni bomboni bez šećera nisu dobri za dijabetičare.

- Bomboni su obično samo šećer i nemaju puno masti, vlakana i proteina. Prema tome, kad osoba, primjerice, konzumira lizalicu ili gumene bombone, šećer će se brzo apsorbirati u tijelo i naglo će skočiti razina šećera u krvi - kaže Ehsani.

Ona predlaže da je dobro uvijek pogledati nutritivne vrijednosti na pakiranju bombona koje kupujete.

- Primijetit ćete visoki udio ugljikohidrata, koji uglavnom potječu iz šećera. Čak bi i bombone bez šećera trebali izbjegavati svi koji imaju dijabetes, jer mogu biti bez šećera, ali se ipak sastoje uglavnom od ugljikohidrata, koji će i dalje ići ravno u njihov krvotok i uzrokovati nagli skok - ističe Ehsani.

Sladoled

Znamo, znamo, kako izdržati ljetne dane bez ovog omiljenog hladnog deserta? Stručnjaci savjetuju da probate.

- Sladoled je bogat šećerom i mastima, a sadrži malo proteina i vlakana. Masti će malo odgoditi nagli skok šećera u krvi. Međutim, može biti nezgodno za ljude koji su na inzulinu ako se ovo konzumira samo - objašnjava Valdez.

Ako zaista imate žudnju za sladoledom, odaberite one opcije s manje šećera i više proteina. Tijelo će vam biti zahvalno.

image
Shutterstock

Peciva i kolačići

Ako imate dijabetes, trebali biste preskočiti peciva i kolačiće jer su bogati maslacem.

- Kolačići ne samo da sadrže jednostavne ugljikohidrate (bijelo brašno i šećer), nego sadrže i puno maslaca, koji sadrži puno zasićenih masti. Za osobe s dijabetesom ova kombinacija nije najbolja opcija, s obzirom na to da su osobe s dijabetesom podložnije razvoju bolesti srca, a mogu imati i dodatna stanja i bolesti, poput visokog kolesterola ili visokog krvnog tlaka - kaže Ehsani.

- Konzumiranje peciva bogatog maslacem neće pomoći u održavanju zdravog srca i okolnih arterija. Najbolje je preskočiti ih i možda pokušati napraviti zdraviju verziju od cjelovitih žitarica i manje maslaca - dodaje Ehsani.

image
Shutterstock

Sokovi

Pijenje sokova je nepotrebno unošenje praznih kalorija.

- Sokovi su tipično bogati ugljikohidratima, što odmah podiže razinu šećera u krvi. Najbolje ih je imati pri ruci samo ako imate jako nizak šećer (hipoglikemiju) - navodi Valdez.

image
Shutterstock

Torte

Sočne, slatke i prepune glazura, torte su jedan od najbogatijih deserata koji postoje, što ga čini nezgodnim za dijabetes.

- Torte su bogate ne samo šećerom, nego sadrže nadjeve poput krema i glazura. Sve je to krcato dodatnim šećerom i nezdravim zasićenim mastima. Te obje komponente nisu idealne za redovitu konzumaciju osoba s dijabetesom, stoga je najbolje torte ograničiti na posebne prilike poput rođendana, budući da bi neke torte također mogle biti nevjerojatno bogate kalorijama, što nije u skladu sa zdravom prehranom osoba s dijabetesom - kaže Ehsani.

Cimet rolice i kiflice od meda

Ne moramo ni spominjati koliko su bogate šećerom. Baš zato ih dijabetičari ne bi trebali jesti.

- Cimet rolice i kiflice od meda su napravljene od šećera i prerađenog brašna te su prekrivene glazurom koja može brzo povećati razinu šećera u krvi - kaže Carli.

image
Shutterstock

Krafne

- Krafne (i većina peciva) još su jedna hrana s visokim udjelom šećera i masnoća, a sadrže malo proteina i vlakana, i dok mast odgađa skokove šećera u krvi, ova peciva nisu dobar izbor za osobe s dijabetesom - kaže Valdez.

Ovisno o punjenju, krafne imaju 330 kcal na 100 g proizvoda, sadrže puno masnoća od kojih je u prosjeku pet grama zasićenih masnih kiselina i jedan gram soli, piše Živim,hr.

- Zbog visokog udjela jednostavnih ugljikohidrata, od kojih je 15 i više grama šećera na 100 grama proizvoda, ima izuzetno visok glikemijski indeks te brzo povisuje nivo glukoze u krvi. Posljedica ovakvog djelovanja je brže nakupljanje neželjenih kilograma, veća iscrpljenost i umor, kao i neprekidna želja za slatkom hranom - rekla je nutricionistica Vedrana Dučkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 14:17