StoryEditor
ZdravljeOni dani u mjesecu

Iz prve ruke: 6 stvari koje su se dogodile kada sam tampone zamijenila menstrualnom čašicom

Piše M.M.
16. rujna 2016. - 00:45
shutterstock_menstrual_cup

Rasprave i polemike vezane uz korištenje menstrualne čašice umjesto tampona i uložaka i dalje traju, pa je novinarka Rebecca Straus podijelila vlastito iskustvo u korištenju ovog proizvoda koji joj je, tvrdi, promijenio život zauvijek.

- U neprosvijetljenim danima svoje mladosti sam djevojka isključivo za tampone. Kupovala sam ih na hrpe, ali ne više. Od tada sam doživjela revoluciju po pitanju menstruacije i ne vraćam se natrag. Menstrualna čašica vjerojatno mi je najbolja investicija u životu – napisala je za Organic Life i navela šest razloga koji bi vas mogli nagovorit da napokon iskušate ovaj proizvod.

1. Treba vremena da se naviknete, ali vrijedi

Osjećaj frustracije i agonije koje prate mlade djevojke i žene koje po prvi put iskušavaju korištenje tampona za mnoge nije nepoznanica, a slično je i s menstrualnom čašicom. Potrebno je nekoliko ciklusa da se uistinu naviknete na nju, piše Rebecca. Iako je potreban proces da se uhodate i naučite je koristiti kako treba, s vremenom postaje stvar navike.

2. Nije odvratno koliko mislite

Iako joj se isprva činilo da je čitav koncept poprilično gadljiv (čašica sakuplja krv koju je kasnije potrebno isprazniti u WC školjku te je oprat prije iduće upotrebe), Rebecca je na kraju shvatila da nije riječ o nečem što bi bilo gore od tampona, a definitivno je manje odvratno od uložaka. Menstruacija je ionako nešto s čime se žene nose i nema smisla dramatizirati toliko kada je vaše tijelo u pitanju.

3. Manje ćete paničariti za vrijeme menstruacije

Prema Rebeccinom iskustvu, čašica joj je donijela olakšanje za vrijeme mjesečnice jer se prestala brinuti ima li u torbici dovoljno tampona i uložaka. Tvrdi da je se bez problema može držati i po 12 sati prije nego što je se isprazni, što znači da možete izgurati čitav radni dan bez da uopće pomislite na mjesečnicu.

4. Zaboravit ćete da uopće imate mjesečnicu

Menstrualnu čašicu uopće nećete osjetiti, a teško se može dogoditi da procuri – čak i ako imate obilatu menstruaciju, izdržat će bez problema i osam sati, kaže Rebecca. Uz to, možete zaboraviti na neugodan miris koji često prati mjesečnicu.

5. Uštedjet ćete dosta novca

Menstrualne čašice dolaze u nekoliko različitih veličina i materijala, ali bez obzira na to u prosjeku koštaju oko 200 kuna. Ako na tampone i uloške mjesečno trošite samo tridesetak kuna (često troškovi budu i veći), ušteda počinje nakon šest mjeseci, a čašica će potrajati godinama.

6. Osjećat ćete se dobro zbog ekološke osviještenosti

Ulošci i tamponi su jednokratni i sačinjeni od materijala koji uglavnom nisu biorazgradivi, a prema nekim istraživanjima, prosječna žena u životu napravi do 150 kilograma otpada koji je vezan uz menstruaciju. Menstrualne čašice pak traju godinama, a sačinjene su od silikona ili gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 20:26