StoryEditorOCM
Zdravljene prati sezonu

Iz kapljice krvi određuju razine 280 alergena: Promjenom životnog stila, nekontroliranom upotrebom lijekova puno toga se promijenilo u pojavnosti alergija

27. rujna 2018. - 12:12
get_hi_media

Kada pomislimo na alergiju, obično nam prve asocijacije budu proljeće, kihanje, šmrcanje i suzenje očiju, ali alergijske reakcije mogu se pojaviti i u jesen zahvaljujući truležu lišća, grinjama u kućnoj prašini ili gljivicama u vlažnoj sredini.

Nažalost, dugo vremena alergije smo vezivali uz sezonsku pojavnost, najčešće u proljeće, međutim danas se alergije mogu pojaviti tijekom cijele godine, kao što se mogu pojaviti i u različitim dobnim skupinama, a ne samo kod male djece. Promjenom životnog stila, nekontroliranom upotrebom lijekova, pesticida, herbicida, puno toga se promijenilo u pojavnosti alergijskih bolesti, što je navelo i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da definira alergiju kao neprenosivu bolest epidemijskih razmjera, ali izvan kontrole – ističe prof. dr. sc. Slavica Cvitanović, voditeljica tima za interpretaciju nalaza u Poliklinici “Analiza”.

Stoga je splitska Poliklinika “Analiza” prva u Hrvatskoj i među prvima u svijetu uvela dijagnostiku gdje se iz mikrokoličina krvi (seruma) određuju razine 280 alergena koristeći nano i microchip tehnologiju.

Upravo tu pomoć u radu omogućio im je Alergo 280, koji u jednom testu obuhvaća 280 komponenti (96 alergena i 184 alergene molekule) iz skupine nutritivnih i inhalacijskih alergena. Nutritivni alergeni pokrivaju sve skupine namirnica, od voća, povrća do mlijeka, mesa, jaja i žitarica, a inhalacijski alergeni uključuju unutarnje alergene poput grinja, gljivica i plijesni te vanjske alergene kao što su pelud i trava, drveća, dlake životinja, otrovi kukca.

- Alergo 280 predstavlja najnoviju generaciju dijagnostičkih testova razvijenih na temelju najnaprednijeg znanja na području nanotehnologije za mjerenje specifičnog IgE antitijela. Njegova upotreba neophodna je kod svih alergijskih bolesti, kao što su rinitis, astma, urtikarija, ekcem, anafilaksija, konjuktivitis i gastrointestinalni poremećaji, a pogodan je za rano otkrivanje i dijagnostiku, posebno kod bolesnika s pozitivnom obiteljskom anamnezom na alergijske bolesti, uz prisustvo povišene razine IgE antitijela – kazuje prof. dr. Cvitanović.

Osim želje da se u jedan test uključi što je moguće veći broj alergena, kako bi se pacijentima pružila najkvalitetnija alergološka analiza, cilj kompletnog tima Poliklinike “Analiza” bio je i uvođenje testa kojim se izbjegavaju križne reakcije, koje ometaju interpretaciju nalaza.

– I na tom polju uspjeli smo uvesti test kojim smo i zadnji problem u obradi pacijenta uspjeli nadvladati. Primjerice, osoba preosjetljiva na lateks stvara IgE antitijela koja reagiraju kada osoba konzumira kivi. Razlog leži u sličnoj građi jednog od alergena u oba izvora, tj. alergen kivija potiče istu reakciju preosjetljivosti kao i alergen lateksa. U Alergo 280 testu izvorni alergeni ekstrakt je pojačan alergenim komponentama, pa će se lateks analizirati kroz šest, a kivi na četiri alergene komponente, čime izbjegavamo njihovo preklapanje – ističe magistra medicinske biokemije Sanja Zlodre.

Za testiranje je potreban mali uzorak krvi, nije potrebno biti na tašte, a mogu se testirati osobe svih dobnih skupina, uključujući i vrlo malu djecu. Za provođenje testiranja nije potrebno prekidati terapiju antihistaminika i kortikosteroida, a rezultati su gotovi u samo nekoliko radnih dana.

– Osnovni alat za dijagnostiku alergija kroz povijest predstavljao je kožni test, koji od kraja 19. stoljeća nije doživio razvoj. U Poliklinici “Analiza” nikada nismo provodili kožna testiranja jer kod njih puno toga ovisi o proizvođaču ekstrakta, koliko je pročišćen, koliko duboko se ekstrakt unosi pod kožu, je li osoba na terapiji, postoje li kožne promjene – navodi mr. pharm. Marin Bosotina, ističući kako novi Alergo 280 test daje pouzdanije rezultate.

– U budućnosti planiramo uvođenje još većeg broja alergena, kao i uvođenje alergoloških panela specijaliziranih za pojedina zanimanja. Također, cilj je i otvaranje alergološkog centra u kojem će pacijent uz savjetovanje, kvalitetnu alergološku obradu i interpretaciju nalaza moći nastaviti i s adekvatnom terapijom, ne samo primjenom antihistaminika i kortikosteroida, već u smislu hiposenzibilizacijske terapije provođene pod kontrolom specijalista alergologa i savjeta o pravilnom disanju, što je osobito važno kod osoba s bronhalnom astmom – kazuje mr. pharm. Bosotina.

Trenutačno u Hrvatskoj opus pretraga koje nalaze uzročni alergen je mali, a korišteni opus je samo na alergene ekstrakte. Sve ostale pretrage prate samo stanje pacijenta (eozinofili, bazofili, eozinofilni kationski protein, ukupni IgE, koncentracija triptaze, oslobađanje histamina).

Poliklinika “Analiza” sad izdaje laboratorijski nalaz gdje su točne vrijednosti koncentracije specifičnog IgE, i to s najnižom granicom detekcije 0,1 kUA/L umjesto okvirnih razreda od nule do šest. Novi test koji smo uveli je standardiziran za razliku od većine koji se koriste.

Prvi put su uz pomoć najnaprednijih saznanja tom tehnologijom izbjegnute križne reaktivnosti i dobiju se točni rezultati za alergene ekstrakte, izolirane pojačane alergene i rekombinantno dobivene alergene (“gensko testiranje”). Alergo 280 test daje apsolutno cijelu sliku jer imamo i ekstrakt i komponente.

Dakle, nakon testa osoba će biti pozitivna i na ekstrakt kikirikija i na ekstrakt breze, ali će i komponente biti te koje će razlučiti pravu sliku pacijenta. U djece mlađe od dvije godine granične vrijednosti sIgE (>0,35 kUa/L) na jaja, brašno ili inhalacijske alergene ukazuju na moguću pojavu alergija u kasnijoj životnoj dobi. Test se može provoditi u svakoj životnoj dobi bez prestanka uzimanja antialergijske terapije – zaključuje mr. pharm. Marin Bosotina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 19:24