StoryEditor
ZdravljeVODIČ ZA ŽENE

Imate bolne menstruacije? Evo što kažu liječnici - pomažu li masaža ili termofor na trbuh, te otkrivaju koja hrana i specifična tehnika bitno uklanjaju tegobe 

Piše R. N.
18. prosinca 2018. - 22:04

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bolnost koja se javlja kod menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s menstruacijom ili joj prethoditi 1 do 3 dana, navodi za Pliva zdravlje Sabina Galić, dr. med., specijalist ginekologije i perinatologije, te odgovara na sljedeća pitanja: Kako izgledaju bolne menstruacije? Što uzrokuje dismenoreju, tj. bol iz maternice u vrijeme oko menstruacije.

- Kod bolne menstruacije, najveći intenzitet bol doseže 24 sata nakon početka menstrualnog krvarenja te postepeno jenjava nakon 1 do 2 dana. Bol se obično javlja u donjem dijelu trbuha te se može širiti niz bedra i u donji (lumbalni) dio leđa. Obično je ona oštra kao kod tzv. spastičke dismenoreje ili bolne menstruacije praćene grčevima, ali može biti i stalna, tupa, mukla bol kao kod tzv. kongestivne dismenoreje ili menstruacije praćene kontinuiranim bolovima.

Bolne menstruacije katkada su praćene mučninom, križoboljom i učestalijim mokrenjem. U težim slučajevima mogu biti praćene povraćanjem i kolapsima. Ponekad se radi o vrlo intenzivnim bolovima koji ometaju svakodnevne aktivnosti i zahtijevaju odsustvo iz škole ili s posla. Za razliku od drugih bolova u trbuhu, pokreti, masaža ili pritisak smanjuju bolnost kod dismenoreje - navodi dr. Galić, te upozorava da se smatra da bol nastaje zbog prejakog grčenja mišićnog dijela maternice (miometrija) i ishemije – smanjenog dotoka kisika, uvjetovanim otpuštanjem kemijskih glasnika prostaglandina.

Kako liječiti dismenoreju?

Oralna hormonska kontracepcija primjenjuje se kod spolno aktivnih žena koje ne žele zanijeti. Ako je dokazana sekundarna dismenoreja, potrebno je liječiti osnovnu bolest. Kod primarne dismenoreje, liječnik će u prvom redu bolesnicama savjetovati više odmora, spavanja i redovitu tjelovježbu. Pomoći će masaža donjeg dijela leđa i trbuha. Još uvijek mnoge djevojke stavljaju termofor na donji dio trbuha, kao što su im savjetovale majke i bake.

Svakako je potrebno izbjegavati pušenje i konzumaciju alkohola. Promjene u načinu prehrane mogu smanjiti preveliku proizvodnju prostaglandina i uspostaviti ravnotežu. Učinkovitim se pokazala i prehrana siromašna mastima, a bogata omega-3 masnim kiselinama koju nalazimo u dubokomorskim ribama kao što su losos, tuna ili skuša. Poznato je da zelene namirnice smanjuju intenzitet boli. Dobro je konzumirati žitarice, mahunarke, zobeno brašno i zeleno povrće kuhano na pari.

Inhibitori prostaglandina sljedeća su stepenica u liječenju u slučaju da simptomatsko liječenje ne donosi olakšanje. Nesteroidni antireumatski lijekovi počinju se uzimati 24-48 sati prije početka menstruacije i potom nastavljaju tijekom 1-2 dana. Osim sprječavanja boli, ovi lijekovi smanjuju i obilnost menstruacijskog krvarenja kod bolne mjesečnice.

Oralna hormonska kontracepcija primjenjuje se kod spolno aktivnih žena koje ne žele zanijeti. Za to vrijeme je snižena sinteza prostaglandina, što rezultira bezbolnošću i pravilnošću ciklusa i menstruacija uz izostanak neželjenih nuspojava.

Spirala sa levonorgesterolom jedna je od metoda liječenja bolnih menstruacija. Kod žena sprječava zadebljanje sluznice maternice, stoga oko 50 % korisnica u prvih godinu dana više nema menstrualna krvarenja, a time ni bolove.

Jedna od alternativnih terapija, uz jogu i korištenje ljekovitog bilja, svakako je i živčana stimulacija akupunkturom. Trenutno je još u eksperimentalnoj fazi, a početni rezultati ukazuju na moguća poboljšanja, navodi Pliva zdravlje

Pomaže li hipnoza? 

Evo što pak navodi Medicinski priručnik Hrvatskog liječničkog zbora:

Simptomatsko liječenje započinje s odgovarajućim odmorom i spavanjem te redovitom tjelovježbom. Moguće učinkovitima se smatra prehrana siromašna mastima uz dodatak omega3 masnih kiselina, lanenih sjemenki, magnezija, vitamina E, cinka i vitamina B1. Žene s primarnom dismenorejom se treba uvjeriti kako ne postoje primarni ginekološki poremećaji.

Ako bol i dalje traje, pokušava se s primjenom tipičnih prostaglandinskih inhibitora poput NSAIDa. S primjenom NSAIDa se obično počinje 24 do 48 h prije početka menstruacije i nastavlja 1 do 2 dana nakon početka menstruacije. Ako je NSAID neučinkovit, savjetuje se supresija ovulacije oralnim kontraceptivom s niskom dozom estrogena i gestagenom. Druge hormonske tvari, poput danazola, gestagena (npr. levonorgestrela, etonogestrela, depo medroksiprogesteron acetata), agonista gonadotropinotpuštajućeg hormona ili progesteronskih IUDa mogu ublažiti simptome dismenoreje.

Ponekad je korisna hipnoza. Može biti potrebna periodična dodatna primjena analgetika. Predloženi načini liječenja koji ne obuhvaćaju lijekove a koji nisu dobro proučeni su akupunktura, akupresura, kiropraktika i transkutana električna stimulacija živaca. Kod neizdržive boli nepoznatog porijekla, može pomoći presakralna naurotomija i razdvajanje sakrouterinih ligamenata.

Kada ići na pregled?

Iako je velika većina bolne menstruacije bezopasno, neugodno stanje, ipak treba ginekološkim pregledom otkloniti mogući uzrok  sekundarne dismenoreje koja može upućivati na neki drugi problem.  O tome liječnica kaže:

- Na vulvi, vagini i cerviksu treba isključiti postojanje promjena koje bi veličinom ili lokalizacijom mogle biti uzrok bolnih menstruacija. Palpacijom će se provjeriti javljaju li se bolovi pri pomicanju vrata maternice (cerviksa), dokazati mobilnost maternice i isključiti zadebljanje rektovaginalnog septuma, induraciju Douglasovog prostora i zadebljanja uterosakralnih ligamenata. Ultrazvučnim pregledom zdjelice ginekolog će se orijentirati o postojanju ginekoloških tumora, endometrioze i adenomioze. U tom slučaju postavit će se sumnja na sekundarnu dismenoreju.U slučaju da je ultrazvučni nalaz nedovoljan, moguće je napraviti histerosalpingografiju, histeroskopiju, laparoskopiju, CT i MR, čime će se isključiti bilo kakva povezana organska bolest, navodi Sabina Galić, dr. med., specijalist ginekologije i perinatologije. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. rujan 2020 18:48