StoryEditor
ZdravljeKako kome

Ima li razloga za paniku? O ovoj odvratnoj nuspojavi 'zdravog' jedenja svi šute, evo o čemu se radi

Piše J. V.
17. travnja 2019. - 15:24
shutterstock_1286951485

Ketogena ili 'keto' dijeta zasigurno je prošle godine ostvarila veću popularnost nego ijedna druga. Poludile su za njom poznate osobe poput Halle Berry i Courtney Kardashian, a potom su sve njene čari počeli propovijedati i influenceri.

Ako u YouTube-ovu tražilicu ukucate pojam "keto", dobit ćete golem broj rezultata korisnika koji su navodno promijenili svoj život tako što su smanjili unos ugljikohidrata i povečali unos masti i proteina. Na bolje naravno, jer mnogi još uvijek tvrde da je riječ o vrhunskom načinu prehrane.

No kako eliminacija jedne grupe hrane, a to su u ovome slučaju svi ugljikohidrati, nužno dovodi do posljedica na organizam, tako postoji i "minus" ove superpopularne dijete o kojemu se malo govori ili uopće ne govori. Jer malo je neugodno.

 

A riječ je o zapanjujuće jakom tjelesnom mirisu koji se ne može kontrolirati. Neki ga zovu i "keto-dah", iako nije ograničen isključivo na dah, prenosi Health.

No stručnjaci kažu kako to nije ništa oko čega biste se trebali brinuti. Ukoliko ste se odlučili za prehranu koja obiluje mastima, a manjkava je ugljikohidratima, upravo vam se neugodan miris koji prije niste imali može "dogoditi". Znak je to da je vaše tijelo u stanju ketoze, prostora u kojemu sagorijeva masti iz tijela.

Nutricionisti kažu da, ako se ovakav plan prehrane provodi u konzultacijama sa stručnjacima, keto dijeta može imati neizmjerne pluseve na vaš izgled te da može pomoći u bržem mršavljenju. No loš dah nećete izbjeći.

O keto-smradu i kako ga umanjiti

Mnogi kažu da je smrad keto-daha najsličniji mirisu acetona. A upravo zbog toga mnogi, jednom kad ga osjete, počnu paničariti. Neki primjećuju i voćni miris, drugi "prijavljuju" da je sličniji - trulom voću.

Još "gora" nuspojava je i ona lagano metalnog okusa u ustima, dodaje Cynthia Sass, liječnica s dugogodišnjim iskustvom kad je ketogeni način prehrane u pitanju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Keto #vegetarian #organicegg #protein #kale #avocado #broccoli #oliveoil #healthyfat #lunch #healthy #chiliflakes

A post shared by Emilia (@eatingwithemilia) on

Neugodni mirisi nastupaju iz razloga što tijelo počinje razbijati masne kiseline u kemikalije zvane ketonima. Oni se pak otpuštaju disanjem i uriniranjem - iz ovog razloga neki kažu i da su osjetili vrlo intenzivan smrad mokraće, kao i općeniti smrad intimnih dijelova, higijeni unatoč.

Dobra vijest je da su slični problemi ipak samo privremeni. Na početku je najizraženije i najočitije, ali kada tijelo prođe tu promjenu, nastupa stadij u kojemu se i mirisi izbalansiraju.

A ako ste u ovoj "nesretnoj", prvoj fazi, jedan trik pomaže. Količina vode koju pijete neka bude duplo veća od uobičajene; voda ne samo da ispire toksine, već i ubrzava izlučivanje ketona. 

Možete pokušati i smanjiti količinu proteina koju konzumirate. O svemu se, dakako, savjetujte sa stručnjakom.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 11:40