StoryEditorOCM
ZdravljePOVEĆANJE RIZIKA

Iako je kod starijih osoba uobičajen, značajan gubitak zuba sada može biti znak nečega puno ozbiljnijeg

Piše Petra Sokić/Živim
11. rujna 2024. - 12:30

Nedavna studija otkrila je da značajan gubitak zubi, može povećati rizik od smrti od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema, piše Živim.

Veza između zuba i zdravlja srca

Loše oralno zdravlje već je prepoznato kao jedan od čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti (KVB), koje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Iako se veza može činiti neobičnom, teorija je da loša oralna higijena ili gubitak zubi mogu dopustiti štetnim bakterijama da uđu u krvotok, što dovodi do infekcija koje uzrokuju upalu, potencijalno oštećujući srce.

Na zdravlje srca utječu mnogi čimbenici, uključujući pušenje, tjelovježbu, dijabetes, kolesterol i krvni tlak. Ova složenost otežava istraživačima da utvrde uzrokuje li gubitak zuba izravno kardiovaskularne bolesti. Neke studije, poput analize iz 2018., otkrile su da je veza između gubitka zubi i srčanih bolesti oslabila nakon što se razmotrilo pušenje, dok su druge podržale mogućnost uzročne veze.

Novi uvidi

Istraživači su proveli novu analizu, ispitujući podatke iz 12 studija koje su pratile oralno zdravlje i kardiovaskularne ishode u dobima od 3 do 49 godina. Utvrđeno je da ljudi koji su izgubili sve ili većinu zubi maju 66 posto veći rizik od smrti od srčanih problema u usporedbi s onima s većinom netaknutih zuba.

image

Poboljšanje oralnog zdravlja moglo bi biti ključna strategija u smanjenju kardiovaskularnih bolesti

Shutterstock

Ovaj povećani rizik bio je posebno vidljiv kod onih koji su izgubili 22 ili više zubi. Čak i kada su istraživači uzeli u obzir dob, pušenje i druge čimbenike povezane sa srčanim bolestima, rizik je i dalje postojao, pojačavajući vezu između značajnog gubitka zuba i kardiovaskularne smrtnosti.

Iako studija ne može definitivno dokazati da gubitak zubi uzrokuje srčane bolesti, ona naglašava značajnu povezanost. Poboljšanje oralnog zdravlja moglo bi biti ključna strategija u smanjenju kardiovaskularnih bolesti, posebno kod starijih odraslih osoba i populacije s ograničenim pristupom stomatološkoj skrbi.

U 2019. kardiovaskularne bolesti činile su trećinu svih smrtnih slučajeva u svijetu, uključujući srčani udar, moždani udar i zatajenje srca. Održavanje dobrog oralnog zdravlja ne treba podcjenjivati, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 12:30