
Na ulici se mogu vidjeti mnogobrojni ljudi s bocama u rukama, a u njima se najčešće nalazi voda iz slavine. Voda iz slavine nudi brojne prednosti pred drugim tekućinama koje se najčešće piju: dostupnija je, jeftinija, zdravija...
Unatoč visokim standardima kvalitete vode, u vodovodnim cijevima mogu se naći klice. Osim toga, male količine onečišćujućih tvari mogu ući u vodu iz armatura. Kako bi se to izbjeglo, Centar za savjetovanje potrošača Sjeverne Rajne-Vestfalije u Njemačkoj preporučuje tkz. "pravilo od četiri sata".
Ako se slavina ne koristi dulje od četiri sata, prva voda ne smije se piti izravno. Umjesto toga, pustite da iscuri dok ne izađe iz slavine primjetno hladna. To obično traje samo nekoliko sekundi, najviše 30. Nakon toga voda je svježa i bez oklijevanja se može koristiti za piće ili kuhanje.
Iako je voda iz slavine jeftina, svakodnevno ispuštanje može uzrokovati dodatne troškove vode na godišnjoj razini. Kako biste izbjegli dodatne troškove, preporučljivo je koristiti ustajalu vodu u druge svrhe – na primjer, za zalijevanje cvijeća, čišćenje ili pranje posuđa.
Iako mlaka voda može biti probavljivija za tijelo od hladne vode, savjetuje se da se ne pije topla voda izravno iz slavine. Klice se mogu lakše razmnožavati u cijevima za toplu vodu. Ako više volite toplu vodu, bolje ju je prvo prokuhati ili ostaviti na sobnoj temperaturi.
Komentari (0)
Komentiraj