StoryEditor
Zdravljerušimo mitove

I vi ste čuli za ‘čudesnu pastu‘ od jabučnog octa i sode koja zube čini ‘holivudskim‘? Stomatologinja nam je sve ‘secirala‘, ovo nipošto ne radite

Piše Magdalena Družijanić
8. svibnja 2020. - 08:19
lustracija/Shutterstock, privatni album

Bijeli zubi želja su mnogih, no nisu svi te sreće. Što zbog izostanka 'dobrih' gena ili zbog financija. Tretmani su naime skupi, a neki i oštećuju caklinu i stvaraju brojne druge probleme.

Internet s druge strane privlači različitim, navodno uspješnim rješenjima.

E sad nas je još ‘zatekla’ i korona, pa je pitanje kada ćemo u stomatologa da ih barem malo 'posvijetli'.

Pitanje je kome na 'guglu' vjerovati pa smo odlučili sa stručnjacima provjeriti što možemo od doma zaista napraviti a da bude djelotvorno, koja sredstva koristiti za izbjeljivanje, imaju li uopće efekta i je li recimo istina ili mit da pojedino voće i začini zaista izbjeljuju zube.

Razgovarali smo sa stručnjakinjom, doc.dr.sc. Antonijom Tadin, s Medicinskog fakulteta u Splitu.

-Savršen osmijeh i biserno bijeli zubi želja su mnogih. Boja zuba jedan je od najčešćih razloga nezadovoljstva pacijenta estetskim izgledom osmijeha.

Brojne životne navike poput nedostatne oralne higijene, konzumacije određenih vrsta pića i hrane (borovnice, crno vino, kava), pušenja, uzimanja određenih lijekova i tekućina za ispiranje usne šupljine mogu dovesti do obojenja zuba.U današnje vrijeme dok prakticiramo socijalnu distancu, ostajemo doma i ne možemo posjetiti svog doktora dentalne medicine mnoge zanimaju moguće alternative uobičajenim metodama izbjeljivanja zuba.

Kućna radinost

Široko rasprostranjena želja za bjelijim zubima u kombinaciji s internetskom kulturom stvorila je brojne popularne metode izbjeljivanja zubi u kućnoj radinosti. U posljednjih nekoliko godina vjerojatno ste čuli za neke od tih trendovskih pristupa u izbjeljivanju zuba, poput limunovog soka, kokosova ulja, sode bikarbone, jagoda i brojnih drugih.

Sastojci iz kuhinje mogu pomoći u održavanju boje zuba. Međutim, iako su prirodni ne znači da su i zdravi - otkriva naša sugovornica.

Nema, kazuje, znanstvenih dokaza o njihovoj učinkovitosti izbjeljivanja, te njihova nekontrolirana primjena može oštetiti caklinu, uzrokovati preosjetljivost zuba i iritaciju desni ukoliko se koriste na pogrešan način ili kroz duži vremenski period.

Voće

-Zube je moguće izbijeliti primjenom prehrambenih sastojaka koja sadrže prirodne kiseline (limuni, naranče, jagode, jabuka) i enzime (ananas, mango). Jesti voće je odličan izbor. Međutim ukoliko ga se upotrebljavaju za četkanje, njegovi kiseli sastojci mogu oštetiti caklinu zuba i izazvati preosjetljivost-pojašnjava.

Izbjeljivanje zubi smjesom načinjenom od jagoda i sode bikarbone prirodni je pripravak koji su poznate osobe učinile popularnim. Zagovornici ove metode tvrde kako kiselina iz jagoda u kombinaciji sa sodom bikarbonom uklanja površinska obojenja.

Međutim, nema znanstveno utvrđenih dokaza da je ovaj način izbjeljivanja učinkovit. Ukoliko se odlučite isprobati ovu metodu, ograničite njezinu upotrebu na nekoliko puta tjedno.

Jabučni ocat

-Jabučni ocat je višenamjenski proizvod za kućanstvo koji ima prirodna svojstva izbjeljivanja i antibakterijski učinak. Koristeći ga zajedno sa sodom bikarbonom pomaže u uklanjanju površinskih obojenja i izbjeljivanju zuba.

Iako rezultati nisu trenutačni, korištenje ovog pripravka tijekom razdoblja od nekoliko tjedana može donijeti razliku.

Za izradu paste idealna su dva dijela jabučnog octa na jedan dio sode bikarbone. Ova smjesa se može koristiti najviše nekoliko puta tjedno. Jabučni ocat može se koristiti u svakodnevnoj njezi usne šupljine i kao sredstvo za ispiranje.

Kako omekšava i erodira caklinu zbog niskog pH treba se koristiti razrijeđen s vodom kroz kratko vrijeme nekoliko puta na tjedan – kaže doc. dr. sc Tadin.

Evo i pojašnjenja oko sode bikarbone.

-Natrijev bikarbonat je bijeli kristalni prah koji ima slani, alkalni okus. Njegova alkalnost pomaže u uklanjanju vanjskih obojenja zuba, a zbog svoje blage abrazivnosti uklanja plak s površine zuba.

Pasta sode bikarbone može se napraviti kod kuće kombinirajući je s vodom, vodikovim peroksidom, zubnom pastom, limunovim sokom, jabučnim octom i kokosovim uljem.

Rezultati izbjeljivanja se mogu primijetiti samo nakon nekoliko dana. Međutim, pretjerano i učestalo korištenje sode bikarbone može zbog njene abrazivnosti oštetiti caklinu.

Također, ovo nikako ne smije biti zamjena za zubnu pastu jer ne sadrži fluoride - kazuje.

Što s vodikovim peroksidom, potajno ga koriste brojni u svrhu izbjeljivanja? Koliko je opasno?

-Vodikov peroksid prirodno je sredstvo za izbjeljivanje koje se može koristiti kao sredstvo za ispiranje usta ili pasta pomiješana sa sodom bikarbonom.

Za ispiranje usta koristiti se niske koncentracije 1,5 posto ili 3 postotna otopina kako bi se izbjegle moguće nuspojave poput iritacije gingive i preosjetljivosti zubi.

Ako se upotrebljava kao pasta, uporabu treba ograničiti na nekoliko puta tjedno, jer prekomjerna upotreba može oštetiti zubnu caklinu.

Nadalje, treba napomenuti da ovakva pasta ne može biti alternativa zubnim pastama koje sadrže fluoride - upozorava Tadin.

Kokosovo ulje

-Mućkanje ulja u ustima popularno je u ayurvedskoj medicini kao narodni lijek namijenjen poboljšanju oralne higijene i uklanjanju toksina iz tijela.

Korištenjem kokosova ulja mućkanjem kroz 20 minuta održava usnu šupljinu čistom i dah sviježim. Kokosovo ulje s malom količinom listova ili ulja metvice može pomoći u uklanjanju nekih površinskih obojenja zuba.

image
ilustracija/Shutterstock

Kombinacijom kokosova ulja sa sodom bikarbonom i/ili kurkumom može se načiniti pasta kojom se može pokušati izbijeliti zube.

Nema dokaza da kokosovo ulje ima učinak izbjeljivanja-pojašnjava.

Međutim, ističe, za razliku od mnogih drugih metoda, kokosovo ulje ne sadrži kiseline ili druge sastojke koji mogu erodirati caklinu, stoga se može koristiti svakodnevno.

A kurkuma, upitali smo je?

-Korištenje kurkume za izbjeljivanje zuba je stara metoda koja se naširoko koristi u Kini, Vijetnamu, i Indiji. Kurkuma se može koristiti u obliku praha ili paste tako da se prah kurkume pomiješa s vodom ili kokosovim uljem uz dodatak sode bikarbone.

Pasta se drži na zubima do pet minuta nakon čega se ispire toplom vodom, a zubi se naknadno čiste klasičnom zubnom pastom.

image
ilustracija/Shutterstock

Ukoliko postoje pukotine i brazde unutar zuba, čestice kurkume se mogu zadržati u njima što može dovesti do potpuno oprečne neželjene pojave i zub učiniti žutim.

Nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili kako kurkuma izbjeljuje zube. Ono što može navesti pojedince da misle kako kurkuma izbjeljuje zube nije zbog samog začina, već drugih dodatka iz domaće paste poput sode bikarbone.

Dosta je na internetu popularna i metoda s ugljenom, što kažu istraživanja?

Ugljen je trenutno jedan od najvećih trendova u svijetu kozmetike. Aktivni ugljen, vrsta koja se koristi u kozmetičkim proizvodima i pastama za zube je fini zrnasti prah izrađen od drva, školjki, kokosovog oraha i drugih prirodnih tvari koje oksidiraju pod visokim temperaturama.

U dentalnoj medicini se može koristiti u obliku praha, zubne paste, traka za izbjeljivanje i četkice za zube, a pomaže uklanjanju i apsorpciji površinskih obojenja.

Smjesa s ugljenom se maže ili tapka po zubima, a nikako trlja jer izaziva eroziju cakline. Na zubima treba stajati nekoliko minuta nakon čega se temeljito ispere, a potom slijedi čišćenje zuba.

image
ilustracija/Shutterstock

Ove se paste ili smjese zbog velike abrazivnosti ne bi smjele koristiti svaki dan, jer mogu izazvati iritaciju, upalu i povlačenje desnih te oštećenje cakline.

Ukoliko postoje napuknuća zuba, čestice ugljena se mogu zadržati u pukotinama što prividno može zub učiniti tamnijim.

Paste s aktivnim ugljenom dobro uklanjaju plak i čestice hrane uslijed svoga abrazivnog učinka, međutim najčešće ne sadrže fluor, a on je taj koji ima karijes protektivno djelovanje - objašnjava dr. Tadin.

Gel ili olovka?

Osim ovih kućnih pripravaka iz naše kuhinje, veli naša sugovornica, u svim drogerijama i trgovinama se mogu naći brojni proizvodi s učinkom izbjeljivanja poput zubnih pasta, gelova, olovaka, traka, žvakaćih guma, zubnog konca ili tekućina za ispiranje usta.

Evo što o takvim proizvodima kaže dr. Tadin misleći pritom na zubne paste, tekućine za ispiranje usne šupljine, zubne konce i četkice, žvakaće gume, trake i gelove te primjerice udlage.

Zubne paste

-Zubne paste s učinkom izbjeljivanja obično sadrže više abraziva. Uz abrazive mogu im se dodavati oksidirajućih sastojci, fosfati, enzimi, soda bikarbona, aktivni ugljen i plavi pigment (blue covarine).

Komercijalne zubne paste s učinkom izbjeljivanja mogu sadržavati enzime poput bromelaina i papaina. Bromelain, enzim koji se nalazi u ananasu, unutar komercijalnih zubnih pasta za izbjeljivanje dokazano značajno uklanja obojenja zuba.

Dok papain, ekstrakt papaje, u kombinaciji s bromelainom također ima učinak izbjeljivanja, a kako nije kiseo idealan je za tretiranje osjetljivih zuba.

Vodikov peroksid i karbamid peroksid aktivni su sastojci komercijalnih zubnih pasta s učinkom izbjeljivanja za koje je dokazano kako izbjeljuju zube tijekom korištenja za nekoliko nijansi.

Nakon početka korištenja ovih pasti, može proći i nekoliko tjedana do prvih vidljiv rezultata. Odmah vidljiv optički učinak mogu dati zubne paste s plavim pigmentom uslijed taloženja tankog plavog filma na površini cakline.

Zubne paste su sigurne za korištenje ukoliko se pridržavamo preporuka proizvođača. Pretjerana uporaba može dovesti do oštećenja cakline i preosjetljivosti zuba - ističe dr. Tadin.

Kakva je učinkovitost tekućine za ispiranje usne šupljine?

Ove tekućine obično sadrže vodikov peroksid. Treba ih koristiti dva puta dnevno kroz 60 sekundi. Učinak je vidljiv tek nakon nekoliko mjeseci. Kako bi im se pojačao učinak koriste se u kombinaciji sa zubnim pastama s učinkom izbjeljivanja - pojašnjava.

Zubni konac i četkice

-Zubni konac s učinkom za izbjeljivanje sadrži abrazivno sredstvo - siliku koji za cilj ima smanjiti količinu pigmenata u međuzubnim prostorima.

Ručne i električne četkice mogu pomoći održavanju učinka izbjeljivanja u prevenciji površinskih obojenja. Preporuka je četkati zube kroz dvije minute, dva puta dnevno s mekom glavom četkice- kazuje.

Žvakaće gume

Žvakaće gume s učinkom izbjeljivanja sadrže abrazive. Uslijed njihovog abrazivnog djelovanja, mogu donekle ukloniti površinska obojenja zuba.

Međutim, za to je potrebna njihova dugotrajna uporaba od čak nekoliko mjeseci i to više puta dnevno. Često uslijed abrazivnog djelovanja mogu oštetiti površinu zuba - kaže.

Trake i gelovi

-Trake za izbjeljivanje sadrže tanki sloj peroksidnog gela na plastičnim trakama oblikovanim da stanu na površinu zuba okrenutu prema usnama.

Obično se nanose dva puta dnevno u trajanju od 30 minuta tijekom 14 dana. Učinak izbjeljivanja može se vidjeti za nekoliko dana, a ova metoda može posvijetliti zube za jednu ili dvije nijanse.

Gelovi za izbjeljivanje u obliku olovke pak, temelje se na bazi peroksida. Nanose se malom četkom izravno na površinu zuba. Sukladno uputama proizvođača obično se primjenjuju dva puta dnevno tijekom 14 dana.

Kao i kod trake za izbjeljivanje, zubi se obično mogu posvijetliti za jednu ili dvije nijanse-otkriva nam.

Udlage

-Ova metoda uključuje upotrebu univerzalnih udlaga koje se mogu adaptirati individualno. U udlagu se postavlja gel za izbjeljivanje te se nose 2 do 4 sata dnevno ili preko noći.

Moguće je aktivaciju potpomoći malim LED lampama koji dolaze unutra paketa.

Obično se slijedeći upute proizvođača, izbjeljivanje zuba primjećuje se za nekoliko dana. Mogu posvijetliti zube za jednu ili dvije nijanse - veli naša sugovornica.

Redovito pranje

Ipak, upozorava dr. Tadin, posljedice agresivne i neprimjerene uporabe sredstva za izbjeljivanje mogu biti povećana osjetljivost zuba, iritacija gingive i mekih tkiva usne šupljine, promjene u mikrostrukturi površine zuba te promjene na restauracijama zuba.

Stoga se prije upuštanja u avanturu izbjeljivanja zuba kod kuće potrebno posavjetovati sa svojim doktorom dentalne medicine, a sve preparate koristiti isključivo sukladno uputama proizvođača, kaže.

Najbolji načini za održati zube bijelim jesu održavanje oralne higijene, te promjena prehrambenih (smanjena konzumacija kave, čaja, crnog vina te hrane koja može obojiti zube) i životnih navika (prestanak pušenja).

Međutim, više od same bjeline zuba svima bi nam na prvom mjestu trebalo biti održavanje njihovog zdravlja.

Ukoliko nema redovite oralne higijene, pravilnog četkanja barem dva puta dnevno uz korištenje zubnih pasta koje sadržavaju fluor, te upotrebe zubnog konca ne možemo očekivati ni zadovoljstvo ijednim nabrojanim tretmanom izbjeljivanja - zaključuje dr Tadin.

#IZBJELJIVANJE ZUBI#DOC. DR. SC. ANTONIJA TADIN#BIJELI ZUBI#KORONAVIRUS

Izdvojeno

8. svibnja 2020. - 11:35