StoryEditor
ZdravljeUTJEČE NA SVE ORGANE

I jutros je splitska ambulanta bila puna pacijenata, strepilo se zbog punkcija: ne ignorirajte simptome poput slabosti u mišićima i promjena na očima; Žene su pet puta sklonije  

6. studenog 2019. - 17:48

Štitnjača, žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u prednjem dijelu vrata, važna je za održavanje cjelokupnog zdravlja, jer svaki naš organ i stanica ovise o hormonima štitnjače.

Logično je stoga da kada štitnjača ne funkcionira pravilno, to može dovesti do niza problema.

Američko udruženje za štitnjaču (American Thyroid Association, ATA), procjenjuje da 20 milijuna Amerikanaca ima neki oblik bolesti štitnjače.

“Žene imaju pet do osam puta veću vjerojatnost nego muškarci da imaju problema sa štitnjačom, kaže dr. Caroline Nguyen, endokrinologinja na Keck School of Medicine u USC-u.

Što uzrokuje probleme sa štitnjačom? Iako postoje razni uzroci koji mogu dovesti do poremećaja štitnjače, jedan od najčešćih je autoimuna disfunkcija, poput Hashimotova tiroiditisa (koji se naziva i Hashimotovom bolešću).

Hashimotova bolest

“Događa se da imunološki sustav stvori antitijela za koja se obično misli da brane organizam od infekcije ili virusa. Međutim, antitijelo napada štitnjaču i uzrokuje to da ne može učinkovito proizvesti hormone štitnjače”, pojašnjava dr. Nguyen.

“Kao rezultat toga, mogli biste imati hipotireozu, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače za održavanje zdravog tijela. Dodatni uzroci hipotireoze mogu uključivati ​​uklanjanje štitnjače operativnim zahvatom ili zračenje u području vrata”.

Postoji i hipertireoza, što znači da štitna žlijezda proizvodi previše hormona štitnjače. Jedan od glavnih uzroka hipertireoze povezan je s autoimunom bolešću, ali “ovaj put je imunološki sustav stvorio antitijelo koje, umjesto da sprječava - stimulira proizvodnju hormona, tako da dobivate prekomjernu proizvodnju hormona.

Čvor ili nekoliko čvorića ponekad mogu producirati previše hormona.

"Određeni lijekovi, uključujući amiodaron i litij, također mogu uzrokovati disfunkciju štitnjače”, otkriva dr. Nguyen.

Ističe da su simptomi poremećaja rada štitnjače prilično rašireni u općoj populaciji, čak i kod pacijenata koji nemaju problema s ovom žlijezdom, pa to stvara određene nejasnoće.

Česti pobačaji

Zato ako primijetite da se ovi simptomi pogoršavaju, najbolje je razgovarati s liječnikom i upozoriti ga na znakove koje primjećujete da bi mogao utvrditi kojim redom obaviti pretrage.

Ženama starijim od 30 godina preporučuje da razgovaraju s liječnikom ako imaju česte spontane pobačaje i probleme s neplodnošću.

Ako vaš liječnik smatra da je testiranje potrebno, obično će vam napraviti test TSH (hormon koji stimulira štitnjaču) da bi provjerio razinu ovog hormona u krvi i promatrao rad štitne žlijezde.

Ako postoji abnormalnost u TSH-u, onda to obično traži dodatna testiranja, ističe dr. Nguyen.

Simptomi hipotireoze

Neki znakovi koji bi mogli sugerirati da imate neaktivnu štitnjaču uključuju sljedeće:

Neobjašnjivi umor

Budući da ne dobivate dovoljno hormona štitnjače, to može smanjiti brzinu metabolizma i utjecati na rad mozga.

Suha koža

Koža kod hipotireoze je hrapava i prekrivena sitnim ljuskicama, osobito na ekstremitetima.

Zatvor

Hormon štitnjače pomaže funkcioniranju probavnog sustava, osobe s hipotireozom mogu imati zatvor.

Problemi s koncentracijom

Hormoni štitnjače igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja mozga.

Nepravilna menstrualna razdoblja

Slabost mišića

Stalni osjećaj hladnoće

Simptomi hipertireoze

Neki znakovi koji bi mogli sugerirati kako imate pretjerano aktivnu štitnjaču uključuju sljedeće:

Povećani otkucaji srca

Ubrzani rad srca čest je pokazatelj hipertireoze.

Gubitak težine
Iako biste mogli doživjeti debljanje s hipotireozom, kod hipertireoze se događa suprotno. Možete otkriti da gubite kilograme bez razloga i bez nastojanja da potičete apetit.

Stalni osjećaj topline

Kada imate prekomjerno aktivnu štitnjaču, skloniji ste osjećaju topline, jer su se povećali i metabolizam i proizvodnja topline.

Promjene na očima

Promjene na očima mogu biti znak visoke razine hormona štitnjače. Kod određenih vrsta hipertireoze mogu se razviti očne bolesti; može se činiti da su oči malo izbuljene, što se zove i proptoza.

 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 17:47