StoryEditorOCM
ZdravljeSVE JE PRISUTNIJI

'I da preskočite jedan pregled kod mene, ne preskačite dojke!':  evo što je ginekolog savjetovao našoj novinarki, ove tri ključne stavke žene ne bi smjele ignorirati

4. listopada 2018. - 23:46

Po prvi put u četrdeset i nešto godina života i tko zna koliko ginekoloških pregleda, ginekolog mi je prije izlaska iz ordinacije rekao:

"Sve i da preskočite jedan pregled kod mene, ne preskačite dojke! Zapanjen sam brojem žena u vašim godinama kojima se pronalaze tumori. Svi faktori rizika koji su im doprinijeli očito doživljavaju maksimum, redoviti pregledi, samopregledi, to se mora raditi. O tome se puno govori, ali trebalo bi još više. Govoriti i raditi."

Liječnik koji inače bespotrebno ne dramatizira doimao se baš zabrinut. A podaci koji svjedoče porastu broja oboljelih od raka dojke su dramatično zabrinjavajući, u svijetu i u Hrvatskoj. Rak dojke drži prvo mjesto među svim malignim bolestima od kojih obolijevaju žene.

Prema statistikama koje je teško percipirati, u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre. Iako je ta opaka bolest u visokom postoku izlječiva, ona može biti izlječiva ako se pravovremeno otkrije. 

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja "SVE za NJU" sudjelovala je u kreiranju najvažnijih savjeta o prevenciji raka dojke, a mi smo izdvojili tri najvažnije stavke, koje bi ženama trebale biti "sveto pismo".

1. Redoviti ginekološki pregledi

 Sve žene jednom godišnje trebaju odlaziti na pregled ginekologu te napraviti Papa-test i klinički pregled dojki. Na temelju tih pregleda dobivaju se upute za daljnje praćenje.

2. Obavezan UZV dojki do 25., mamografija s 40 godina

Svaka bi žena trebala prvi ultrazvuk dojki napraviti do 25. godine i prvu mamografiju oko 40. godine. Od mamografije nećete dobiti rak.

Negativni učinci povezani s mamografskim skriningom, odnose se na mogućnost dobivanja lažno pozitivnog nalaza. Suspektan nalaz zahtijeva dodatnu obradu i direktan je izvor stresa za ženu dok se ne isključi postojanje bolesti. Ipak, korist od pregleda je mnogo veća od, uvjetno rečeno, štete na razini pojedine žene kao i na razini populacije.

Djevojke uglavnom smatraju da su premlade i da o preventivnim pregledima trebaju razmišljati tek u četrdesetim i pedesetim godinama. Istina je da je veći broj oboljelih u starijim dobnim skupinama, ali sve je više i mlađih žena među oboljelima.

3. Naučite raditi samopregled

Samopregled nije zamjena za dijagnostički pregled, ali je važan jer redovito pratite dojke i možete uočiti promjene. Bitno je ispitati postojanje bolesti dojke u prvom koljenu u obitelji i ako je bilo raka dojke u užoj obitelji, kontrole moraju početi u dobi deset godina prije dobi u kojoj je oboljela npr. majka ili baka.

Posebnu brigu o zdravlju dojki moraju voditi žene koje podliježu rizičnim faktorima, a to su i rana menstruacija i kasna menopauza, pretilost tijekom života i u postmenopauzi, nerađanje, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje, neumjereno konzumiranje alkohola, oralni kontraceptivi i hormonalna nadomjesna terapija, kao i neprilagođena prehrana.

'Voli svoje cice, pregledaj se!'

Uspješna dekoraterka seta Anita Dujić, koja će za nekoliko mjeseci na svijet donijeti svoje prvo dijete, sa svojim je pratiteljima na Instagramu podijelila vlastito iskustvo.

"Prije dvije i po godine otišla sam prvi put na ultrazvuk i pronađena su mi dva fibroadenoma, od tada ih redovito pratim. To možeš i ti! Voli sebe, voli svoj život, voli svoje cice - pregledaj se!" - poručila je.

Iskrenost i angažiranost poznate Trogiranke potakla je i njezine pratiteljice da posvjedoče svoja iskustva.

"Hvala na osvješćivanju, jer isto je mene potaklo prije šest godina da odem na pregled. Iako je bio zloćudni tumor sve je iza mene. Cure drage redoviti pregledi daju veliku šansu!" - poručila je gospođa.

"Idite drage ženice, ja sam odgađala, hvala Bogu nije bilo baš prekasno, sve je iza mene" - navela je druga.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 10:03