StoryEditor
ZdravljeDOKAZANO ŠTETI ODNOSIMA

Hrkanje može biti simptom bolesti, a svakako je nevolja u postelji: prikupili smo savjete iskusnih 'boraca', jedan nam se trik doima genijalnim

Piše Javorka Luetić
9. lipnja 2019. - 00:10
hrkanje

Hrkanje poput onog kad se nekome omakne u kinu ili kazalištu može biti zabavno samo onima koji ne dijele sobu s hrkačem, većina ljudi koja se svakodnevno suočava s neugodnom pojavom podavno se tomu ne smije.

Hrkanje može biti i simptom iza kojeg se skrivaju određeni zdravstveni problemi, ponekad i vrlo ozbiljni kao što su dijabetes, hipertenzija, hipotireoza ili alergija.

U ekstremnom slučaju hrkanje se može povezati i s apnejom (prestankom disanja) za vrijeme spavanja. Stoga je važno da se liječniku svakako "prijavi" ovaj problem, ali i da se iskušaju neki prirodni i vrlo jednostavni postupci, koji su se znali pokazati učinkovitima.

Izbjegavajte spavanje na leđima

Za hrkanje je najproblematičnije spavanje na leđima. Pokušajte se namjestiti tako da se uopće ne možete okrenuti na leđa. Poslužite se jastucima, pokrivačima i sl., kako biste stvorili neku vrstu barijere.

Trik koji smo čuli od iskusnog borca protiv mrskog okretanja na leđa koje bi smjesta provociralo hrkanje je taj da se na leđa pidžame ušije mali džep i u njega ubaci teniska loptica ili sličan predmet koji će okretanje na leđa učiniti neugodnim.

Smanjite tjelesnu težinu

Na hrkanje može utjecati i povećana tjelesna težina. Mnogi se oslobode hrkanja ili ono postane znatno manje izražajno nakon što smršave.

Dakle, ukoliko niste hrkali u vrijeme kada ste imali manji broj kilograma, zacijelo su male šanse da ćete opet kad ih vratite na poželjan broj. Pored toga što ćete vratiti miran san, osjetit ćete se lakše i zdravije ukoliko se odlučite na promjenu režima prehrane. Protiv hrkanja je korisno i izbjegavanje kasnih večernjih obroka.

Izbjegavajte alkohol i sedative

Neke osobe osobito hrču ako prije spavanja piju alkohol. Liječnici upozoravaju da konzumacija alkohola četiri do pet sati prije spavanja pogoršava hrkanje.


Očistite dišne ​​puteve

Začepljeni nos zahtijeva dodatni trud. Naime, u slučaju začepljenog nosa zrak prolazi u tankim i kratkim mlazevima, a ako je taj protok ubrzan, može se javiti hrkanje. Da se to olakša i da protok zraka bude sporiji i umjereniji poželjno da redovito pročišćavate dišne ​​putove, pogotovu ako patite od polenske groznice, na primjer inhalacijom preko vodene pare uz dodatak eteričnih ulja.

Pomažu i kapi i otopine za ispiranje nosa, ali i tuširanje toplom vodom svaku večer prije spavanja, redovito ispiranje sinusa otopinom morske soli, stavljanje mlakih obloga na lice kao i ispijanje čajeva za ublažavanje simptoma peludne groznice.I pobrinite se za odgovarajuću vlažnost zraka u prostoru u kojem spavate.

Održavajte čistoću spavaće sobe

Ponekad hrkanje može biti povezano s blažim alergijama na prašinu i na druge alergene. Jedna od osnovnih mjera, ako i sami imate problema sa hrkanjem, jest da posebno vodite računa o čistoći spavaće sobe.

#HRKANJE#METODE PROTIV HRKANJA

Izdvojeno

29. lipanj 2020 16:48