StoryEditorOCM
Zdravljedjeluje

Hrana koja snižava tlak, isprobajte ovih sedam namirnica, spas su za zdravlje srca i krvnih žila

Piše MOZAIK SD
19. ožujka 2024. - 22:50

Hrana koja snižava tlak najčešće je bogata antioksidansima, vlaknima, kalijem, kalcijem i sličnim sastojcima. Oni se nalaze u namirnicama koje jedemo svakodnevno.

Hipertenzija, odnosno visoki krvni tlak je jedan od najčešćih rizika za bolesti srca i krvožilnog sustava.

No, srećom, pojava visokog tlaka se može spriječiti ili barem držati pod kontrolom, a veliku ulogu u tome ima i hrana koja se svakodnevno konzumira.

Hrana koja snižava krvni tlak bogata je vlaknima, kalijem i antioksidansima.

Hrana koja snižava tlak

Ovih sedam namirnica efikasno će vam pomoći kod tog problema koji muči sve više ljudi:

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, grožđa i slično sadrži brojne antioksidanse, a jedan od njih je i antocijanin koji je zaslužan za boju ovog voća.

Antocijanin smanjuje proizvodnju molekula koje usporavaju protok krvi što dovodi do lakše protočnosti žila i snižavanja krvnog tlaka.

Bobice je najbolje jesti sirove i to otprilike pola šalice na dan, ako se radi o borovnicama, malinama, kupinama i slično. Ako se radi o jagodama, preporuča se pojesti između sedam i deset jagoda na dan, piše N1.

2. Lubenica

Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin koja se u tijelu pretvara u arginin što dovodi do proizvodnje dušikovog oksida – plina koji opušta krvne žile i potiče elastičnost arterija.

Ovo, naposljetku, dovodi i do snižavanja krvnog tlaka. Jedno istraživanje iz 2023. godine koje je provedeno na mladim i zdravim osobama pokazalo je da je konzumacija soka lubenice sistolički tlak snizila i održala ga na otprilike istoj razini nešto više od dva sata.

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su argininom i vlaknima koja potiču protočnost krvi kroz žile, čine arterije elastičnima te, samim time, snižavaju krvni tlak.

Orašasti plodovi i sjemenke koji su odlični za snižavanje tlaka su:

– bademi

– lješnjaci

– orasi

– pistacije

– bučine sjemenke

– suncokretove sjemenke

– chia sjemenke

Kako bi se postigao njihov što bolji učinak, preporuča se pojesti šaku orašastih plodova ili sjemenki svaki dan. Također, važno je da nisu posoljene ni začinjene drugim začinima koji bi mogli imatii suprotni učinak.

4. Kivi

Kivi je iznimno bogat vitaminom C te sadrži i druge nutrijente kao što su magnezij, vlakna i kalij koji pomažu u snižavanju tlaka.

Istraživanje iz 2022. godine je pokazalo da su zdrave osobe, koje su sedam tjedana svako jutro pojele dva kivija, imale niži sistolički tlak nego one osobe koje nisu jele kivi.

5. Jogurt

Obični, nezaslađeni jogurt obiluje kalijem i kalcijem koji pomažu u reguliranju krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da se konzumiranje tek jednog decilitra jogurta na dan značajno snižava sistolički tlak.

Jogurt u svoju prehranu možete ukomponirati na razne načine poput dodavanja u salate, zobenu kašu, krem juhe i slično.

6. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice sadrže vlakna koja pomažu u snižavanju krvnog tlaka i snižavanju kolesterola što sprječava nakupljanje plaka na žilama.

Također, sadrže beta glukan koji je zaslužan za zdravlje srca i krvnih žila općenito.

Zobene pahuljice najčešće se konzumiraju u obliku zobene kaše koju je najbolje napraviti s vodom, voćem te malo meda ako vam je potreban dodatni zaslađivač.

U prehranu se mogu uvrstiti i u obliku zobenog brašna koje se koristi za izradu kruha, zdravih slastica i slično.

7. Češnjak

Jedna od vrlo učinkovitih namirnica u snižavanju visokog krvnog tlaka je i češnjak.

Naime, češnjak sadrži alicin koji sprječava proizvodnju hormona angiotenzina koji steže krvne žile i time povisuje tlak.

Konzumacija već dva ili tri češnja češnjaka na dan može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, a ako vam svježi češnjak nije dostupan, vrlo sličan efekt postići će i suplementi s ekstraktima češnjaka.

Veliki utjecaj

Hrana ima velik utjecaj u snižavanju krvnog tlaka. Postoje brojne namirnice koje su u tome vrlo učinkovite.

Neke od njih su češnjak, lubenica, jogurt, orašasti plodovi, bobičasto voće, zobene pahuljice i slično.

Iako je svaka od ovih namirnica prilično različita, one su vrlo slične po određenim spojevima koji su zaslužni za zdravlje srca i snižavanje krvnog tlaka, a to su kalij, kalcij, vlakna, antioksidansi i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 04:27