StoryEditor
Zdravljeanaliza Cochranea

Hoće li roditelji mirnije spavati? Rezultati i dokazi pokazuju da cjepivo Mo-Pa-Ru ne uzrokuje autizam

1. svibnja 2020. - 19:00
ilustracija/Shutterstock

Autizam se već godinama navodi u kontekstu jedne od posljedica cijepljenja. Posebno spornim protivnici cijepljenja smatraju MMR cjepivo, kod nas poznatije kao Mo-Pa-Ru, koje se daje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Zbog takvog stava u javnosti, pojedini roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu.

Rezultat je, svi već dobro znamo, pad procijepljenosti spomenutim cjepivom, a slijedom toga, što je posebno pogubno, i sve češća pojava manjih epidemija ospica.

Bojazni roditelja koji možda sa strepnjom čekaju određene nuspojave nakon što im dijete primi Mo-Pa-Ru mogli bi otkloniti rezultati istraživanja Cochranea, međunarodne neprofitne organizacije kojoj je primarni cilj rada promoviranje medicine utemeljene na dokazima.

Novi Cochraneovi dokazi otkrivaju, naime, da su cjepiva Mo-Pa-Ru (engl. MMR), protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, te kombinacija s cjepivom protiv vodenih kozica (engl. MMRV i MMR+V) učinkovita, te da nisu povezana s autizmom.

U vezi s kontroverzijama koje proizlaze iz pogrešnih tvrdnji, a koje povezuju cijepljenje s autizmom, sustavni pregled sažima dokaze iz dviju studija s ukupno 1.194.764 djece.

Dijagnosticirani slučajevi autizma bili su slični u skupini djece koja su cijepljena i one koja nisu.

Procijenjeno je, naime, da se na svakih 100.000 necijepljene djece očekuje naći 451 dijagnosticiran slučaj autizma, dok se na svakih 100.000 cijepljene djece očekuje 419 dijagnosticiranih slučajeva autizma.

Bez sukoba interesa

– Što se tiče sigurnosti, znamo iz prethodnih studija da rizik koji predstavljaju ospice, rubeola i zaušnjaci daleko nadmašuje onaj od cjepiva.

U ovom sustavnom pregledu htjeli smo istražiti dokaze o specifičnim štetnim učincima koji se povezuju s cjepivima u javnim raspravama, često bez snažnoga uporišta u znanstvenim dokazima.

Sveukupno, smatramo da dostupni dokazi o sigurnosti i učinkovitosti Mo-Pa-Ru cjepiva i cjepiva za vodene kozice podupiru njihovu upotrebu za masovnu imunizaciju.

Kampanje s ciljem globalnog iskorjenjivanja ovih bolesti trebaju pratiti epidemiološke i socioekonomske pokazatelje u različitim zemljama, kao i kapacitete za postizanje visoke procijepljenosti.

Potrebni su samo dodatni dokazi o tome može li zaštitni učinak Mo-Pa-Ru cjepiva samog ili onog u kombinaciji s cjepivom za vodene kozice oslabjeti od vremena cijepljenja – kazao je dr. Carlo di Pietrantoni, vodeći autor ovog istraživanja iz talijanske regionalne epidemiološke jedinice SeREMI.

Suvoditeljicu hrvatskog Cochranea dr. sc. Tinu Poklepović Peričić pitali smo može li, nakon ovakvog jednog sveobuhvatnog istraživanja, strah roditelja konačno biti otklonjen, odnosno mogu li imati povjerenja u dobivene rezultate.

– Smatram da mogu jer ovo istraživanje predstavlja združenu analizu informacija iz svih dostupnih studija o cjepivima kojima trenutno raspolažemo i provedeno je u skladu s visokim Cochraneovim standardima.

Za početak to podrazumijeva detaljno pretraživanje svih postojećih izvora informacija, procjenu kvalitete pronađenih studija, odnosno vjerodostojnosti njihovih nalaza i statističku obradu.

Pri tomu valja naglasiti i da se kroz proces ovakvog istraživanja od samoga početka vodi računa o eventualnom sukobu interesa autora, što se i inače vrlo strogo kontrolira u Cochraneu, a to znači da se onemogućuje bilo kakav utjecaj koji bi farmaceutska ili neka druga industrija mogle imati na rezultate Cochraneovih sustavnih pregleda.

Također, svaki korak u tijeku istraživanja vodi barem dvoje članova tima neovisno jedan o drugomu, uz kontrolu svih uključenih članova – objašnjava nam Tina Poklepović Peričić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 23:37