StoryEditorOCM
ZdravljeIZNIMNO SU RANJIVI

Duševna bolest je, nakon životne dobi, drugi najrizičniji faktor za smrtni ishod od Covida-19. Psihijatar Pollack: Ovi rezultati zvone na uzbunu!

Piše Hina
8. veljače 2021. - 13:51
Oboljeli od shizofrenije su ionako među najranjivijim članovima društva, o kojima se većina zdravstvenih sustava u svijetu nedovoljno brineIlustracija/AFP

Američki znanstvenici otkrili su da je shizofrenija, nakon starije životne dobi, drugi najrizičniji faktor za smrtni ishod od posljedica covida-19, piše portal Science Alert.

Studija je provedena između ožujka i svibnja prošle godine na 7.350 Njujorčana koji su bili pozitivni na koronavirus, a znanstvenici su ih pratili 45 dana nakon postavljanja dijagnoze.

Među njima je bilo i 75 pacijenata koji su bolovali od shizofrenije. Studija je pokazala da je rizik od smrtnog ishoda od covida kod tih pacijenata bio gotovo triput veći u odnosu na pacijente koji nisu bolovali od tog poremećaja, ustanovili su znanstvenici.

Dakle, u spomenutoj grupi ispitanika shizofrenija je bila na drugome mjestu po riziku od smrti od covida, odmah iza starije životne dobi.

“Naši rezultati pokazali su ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:06