ZdravljeNe ovisni đir

Dugogodišnji splitski pušači poručuju: E-cigarete su kao da pereš noge u čarapama

Piše Ana Krolo
7. studeni 2016. - 23:21
zadar_zabrana_pusenja-06050

- Sve sam apsolvirao, nema tog pomagala ili tečaja na kojem nisam bio, čak sam i prije 16 godina išao u ovakvu školu, ali izdržao sam samo mjesec dana bez cigarete. Nadam se da će ovaj put biti uspješan - optimistično nam priča jedan od polaznika besplatne Škole nepušenja pod nazivom „NE OVISNI ĐIR", koju je uoči mjeseca borbe protiv ovisnosti, organizirala Služba za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Prva grupa od desetak polaznika našla se u ponedjeljak popodne i svi su djelovali prilično uzbuđeno na početku petodnevnog putovanja gdje će doznati sve o toj ovisnosti, problemima apstinencije, čuti predavanja o težini te ovisnosti, staviti na papir troškove koje zbog toga imaju, i sve to kroz poseban oblik grupnog rada s terapijskom učinkom.

- I ja sam išao u ovu školu prije 13 godina, nakon čega sam 10 godina bio u apstinenciji. Druženje na kaminu i kubanke od vanilije stajale su me ponovnog pušenja - ispričao nam je svoje iskustvo još jedan polaznik.

Na pitanje jesu li možda probali elektroničke cigarete i koliko im je to pomoglo, dobivamo odgovor da je kao da pereš noge u čarapama.

Svi su dobro upoznati s knjigom 'Lako je prestati pušiti' Allena Carra, za koju jedni imaju riječi hvale, a drugi je odbacuju i odmahuju rukom.

- Posljednju sam zapalio danas u 15 sati, ne znam kad ću točno prestati, čekat ću što će nam psihologinja reći, ali planiram dati sve od sebe. Jednom nisam pušio 5 i pol godina, ali sada mi je nemoguće ponovno prestati, dnevna doza mi je kutija dnevno. Svima sam rekao da sam se prijavio za Školu, jedni me podržavaju, drugi kažu da to mogu sam. Pročitao sam popriličan broj knjiga i pokušao se educirati - otkrio nam je Robert Kutleša svoju „povijest bolesti".

Pušački staž dug 35 godina ima ratni vojni invalid Ivan, a najduže je bez duhana bio tri godine.

- Pokušao sam prestati barem tisuću puta, probao sam sve počevši od žvakaćih guma do nikotinskih flastera, no ništa nije pomoglo. Sada su se pojavile bolesti, srčani problemi i visoki tlak, imam 57 godina, krajnje je vrijeme da prestanem pušiti. Ovo je ovisnost kao i bilo koja druga. Ovdje u Zavodu se bave tim, vjerujem da znaju što rade i da imaju dobre metode. Vjerujem da će nam pomoći da dođe do tog 'klika' - smatra Ivan da je sve 'u glavi' i da ovisi o tome koliko je čvrsto osoba odlučila prestati s tom iznimno štetnom navikom.

Škola nepušenja već se jednom održala u svibnju ove godine, pet polaznika je počelo apstinirati dok je troje popustilo i vratilo se tom poroku.

- Na početku smo s ovim projektom jer ga nije bilo nekoliko godina, pomalo se učimo, uvažavamo mišljenja polaznika. Nakon Škole ćemo imati još tri susreta kroz tri tjedna, no smatram da treba sustavnije raditi na savjetovanju i praćenju njihovih navika makar jednom do dva puta mjesečno i pomoći onima koji dožive recidiv - pojasnila je Katarina Čolak Jurić, voditeljica Škole, psihologinja i stručna suradnica u Službi za mentalno zdravlje, kao i da je teško procijeniti tko će od polaznika uspjeti.

- Najveća prepreka su kriva uvjerenja da im pušenja pomaže kod stresa, da se bolje koncentriraju i ta veza postane neraskidiva, primjerice uz šalicu crne kave, cigareta nakon dobrog ručka, u društvu uz čašicu alkohola i kad su veselice. Onda kada dođe do prekida, doima im se da se odriču nečega vrlo vrijednog - istaknula je psihologinja prije početka same Škole, na kojoj ipak nismo mogli sudjelovati zbog pravila grupnog rada gdje se iznose i osobne pojedinosti.

#ODVIKAVANJE#PUšENJE#CIGARETE