StoryEditor
Zdravljeurološki problem

Dr. Vlatka Martinović: Hidronefroza kod beba može dovesti do zatajenja bubrega, ove simptome ne biste smjeli ignorirati. Ne mora biti ‘obična mokraćna infekcija‘

9. lipnja 2021. - 11:15

Postoje brojna znanstvena i klinička istraživanja o hidronefrozi, ali ipak ostaju nedoumice u pristupu djeci s hidronefrozom, koja može ostaviti trajne posljedice na funkciju bubrega, osobito ako nije na vrijeme prepoznata.

Prepoznavanje i razrješavanje opstrukcije normalnom protoku mokraće primarni je zadatak dječjeg urologa, a klinički pristup i dalje predstavlja kontroverznu temu.

U knjizi "Hidronefroza, jučer, danas, sutra", koja je upravo izišla u izdanju Medicinske naklade, prikazano je kako su kroz povijest razmišljali brojni autori o dijagnostici i liječenju.

Zanimljivo je da ni najveći stručnjaci nisu mogli naći zajedničke stavove oko činjenica vezanih uz hidronefrozu kod djece.

Nakon iscrpnog pregleda literature i prikaza iskustava vrhunskih stručnjaka, autori knjige zaključuju da u budućnosti možemo očekivati nove stavove u dijagnostici i liječenju hidronefroze kod djece.

Prva autorica ove zanimljive knjige doc. dr. sc. Vlatka Martinović, dječja kirurginja i predavačica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (i trenutačno ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH), otkriva detalje o ovoj bolesti i mogućnostima prevencije.

Zašto ste se odlučili napisati knjigu i kome je namijenjena?

– Knjiga "Hidronefroza, jučer, danas, sutra" pomoći će svim zainteresiranim čitateljima koji nastoje pronaći odgovore na svoja pitanja kada i na koji način se pristupalo dijagnosticiranju i liječenju hidronefroze kod djece jučer, koje se smjernice primjenjuju danas, i koliko nam sve napisano može pomoći u razumijevanju sutra.

Oboli jedno od 600 novorođenčadi

Što je hidronefroza, kako se manifestira problem?

– Hidronefroza, o kojoj u ovoj knjizi pišemo, bolest je kod koje je odljev urina u mokraćni mjehur sporiji nego što je potrebno za normalno funkcioniranje organa.

Urin se nakuplja u bubrežnoj nakapnici stvarajući pritisak i šireći šupljinu bubrega, čime se pritišće njegovo nježno tkivo.

Pritisak zbog dugotrajne i jake hidronefroze napokon uništava bubreg, tako da se njegov rad postupno smanjuje. Hidronefroza je podijeljena u dvije vrste – jednostrana, kada je zahvaćen jedan bubreg, i obostrana, ako su zahvaćena oba bubrega, ovisno o lokalizaciji.

Kolika je učestalost ove dijagnoze?

– Smatra se da je učestalost klinički značajne hidronefroze oko 1:600 novorođenčadi, a podjednako je zastupljena u oba spola i otkriva se uglavnom prenatalno između 18. i 20. tjedna i u prvoj godini života.

Lijeva strana je nešto češće zahvaćena, a u 10 do 20 posto je obostrana.

Koji su uzroci nastanka hidronefroze i koliko utječe nasljedni faktor...?

– Nepravilno stvaranje mokraćnog sustava tijekom fetalnog razvoja, nepravilan položaj ili nerazvijenost uretera, nasljeđe, abnormalno istjecanje uretera iz bubrega, refluks – kada postoji protok mokraće iz mokraćnog mjehura u ureter, najčešći su uzroci nastanka hidronefroze.

Iako etiologija hidronefroze nije u potpunosti jasna, pretpostavlja se da postoji greška u embrionalnom razvoju s posljedičnim anatomskim i funkcionalnim poremećajima koji su mogući duž čitavog mokraćnog sustava.

Ima li nastanak bolesti veze s nezdravim načinom života majki, koje za vrijeme trudnoće puše, piju alkohol, drogiraju se...?

– Pojedini autori navode da je urođena hidronefroza kod djece povezana s načinom života majke. Razlozi koji mogu izazvati nepravilan razvoj djetetovih organa uključuju: alkohol, pušenje, uzimanje droge tijekom trudnoće, neuravnotežena prehrana majke, zagađeni okoliš, rad u opasnim industrijama i drugi.

Važni ultrazvučni pregledi

Kako se dijagnosticira hidronefroza, koji su simptomi koji upućuju na poremećaj i koliko je bitno rano liječenje u dječjoj dobi?

– Kada se hidronefroza dogodi u maternici, ona se često otkrije tijekom rutinskog ultrazvučnog pregleda koji se izvodi oko 20. tjedna.

Simptomi hidronefroze mogu se otkriti i kod beba nakon rođenja ako se provode pretrage zbog učestalih urinarnih simptoma. U povijesti je najčešći simptom hidronefroze zapravo infekcija mokraćnog sustava.

image
AFP


Simptomi infekcije mokraćnog sustava kod starijeg djeteta mogu se sastojati od povišene temperature i disurije (boli pri pražnjenju). Mlađa se beba neće nužno pojavljivati s jasnim simptomima, a kada razviju infekciju mokraćnog sustava, mogu imati visoku temperaturu, razdražljivost i sporije napredovanje.

Trenutačno se velikoj većini djece hidronefroza dijagnosticira tijekom trudnoće. Hidronefroza obično neće stvarati probleme bebi ili majci tijekom trudnoće. Međutim, može se preporučiti dodatno praćenje i liječenje nakon rođenja djeteta.

U slučaju jednostrane hidronefroze, bebi će nakon rođenja biti potreban ultrazvučni pregled. U određenim situacijama potencijalno će biti korisni preventivni antibiotici koji će smanjiti težinu infekcije.

Koje su posljedice neliječene ili zanemarene bolesti?

– ​Važno je da se simptomi hidronefroze pažljivo istraže kako bi se utvrdio uzrok problema. Liječenje hidronefroze vrlo je važno započeti u ranoj fazi. U ovom slučaju, liječnici bilježe uspješan rezultat bez posljedica.

Kako se bolest liječi?

– Kod hidronefroze bubrega kod djeteta, liječenje može biti konzervativno, dakle uz upotrebu lijekova, ili operativno.

Konzervativna metoda koristi se samo u prvoj fazi bolesti, u kojoj još uvijek nema razaranja organa, te je usmjerena na eliminaciju stagnacije urina. Kada hidronefrozu prati infekcija, propisuju se antibiotici.

Ako se to ne dogodi ili počne pogoršanje stanja, potrebna je operativna metoda liječenja, laparoskopska pijeloplastika. Zahvaljujući toj metodi, rizik od komplikacija sveden je na minimum i razdoblje rehabilitacije je značajno smanjeno.


Proces ozdravljenja ovisi o fazi u kojoj počinje liječenje. Što liječenje kasnije počne, to je veći rizik od ozbiljnih komplikacija, poput infekcije, a najteža posljedica hidronefroze je zatajenje bubrega, koje se može dogoditi tijekom treće faze zbog nedostatka liječenja.

Kada je operativni zahvat neizbježan i kakvi su općenito danas rezultati liječenja?

– Tijelo je izloženo stalnom izlaganju toksinima i štetnim tvarima koje se normalno moraju izlučiti urinom. Dijete će stalno trebati hemodijalizu. Jedino liječenje zatajenja bubrega jest transplantacija bubrega.

Na temu uspješnog liječenja hidronefroze objavljeni su mnogi radovi hrvatskih dječijih kirurga kako u domaćim, tako i u svjetskim znanstvenim časopisima.

Može li se na neki način spriječiti oštećenje bubrega?

– Da bismo prevenirali oštećenje bubrega u djece s hidronefrozom, potrebni su redoviti ultrazvučni pregledi i tijekom trudnoće majke, nakon rođenja djeteta, te pravodoban odlazak liječniku ako postoje znakovi patologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 00:48