StoryEditor
Zdravljepripazite na ove simptome

Došle po ekstenzije, otišle s odvratnim nametnicima: pri ugradnji trepavica izlažete se gadnom riziku, a jednu naviku koju mnogi imaju treba hitno promijeniti!

Piše T.S.M.
19. studenog 2019. - 11:22
shutterstock_712613743

Liječnici već dugo upozoravaju na rizike pri ugradnji ekstenzija za trepavice, a dugom popisu razloga zbog kojih bi to trebalo raditi samo u posebnim prigodama (ili nikad) pridružio se još jedan, poprilično odvratan. Kako je javio ABC 7 News, američki optometristi (stručnjaci za abnormalnosti vida i bolesti koje zahvaćaju oko) su zamijetili porast broja infekcija koje uzrokuju 'uši koje žive na trepavicama'.

Riječ je, tehnički, o grinjama, a ne ušenkama, ali taj im se naziv uvriježio u javnosti, a prenose se alatom kojim se obavljaju ugradnja i održavanje ekstenzija. Dakle, što su češće išle dotjeravati trepavice, dolazile su kući s više nametnika, za koje nisu ni znale dok nisu počeli simptomi: svrbež, naticanje, crvenilo i iritacija kapaka.

Ako ste skeptični ili mislite 'ma neš'ti,  evo vam malo biologije: nametnik latinskog imena dermotex živi uz rub trepavica, a osim što piju krv, svojom aktivnošću iritiraju kožu i dovode do nastanka crvenila, gnojnih prištića, čireva ili gnojne upale vjeđa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milton Home Based Salon (@mlashpro) on

Ženke žive u folikulima dlaka i tijekom dana uglavnom miruju, ali noću izlaze na površinu kože, gdje se nalaze mužjaci, kako bi se s njima parile. Potom mužjaci ugibaju, a oplođene ženke vraćaju se u lojnice gdje odlažu jaja iz kojih za tri do četiri dana nastaju larve. Larve već za sedam dana u potpunosti odrastu pa se mogu dalje razmnožavati.

Životni vijek demodexa je nekoliko tjedana, no tu mukama 'domaćina' nije kraj: demodex u svom tijelu ima parazita (Bacillus oleronius), koji se oslobađa kad grinja ugine i može izazvati jaku iritaciju kože... Suživot s dermotexom zahvaljujući svemu navedenom može dovesti do kroničnih upala, gubitka trepavica i problema s vidom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B L A D E B E A U T Y (@bladebeauty) on

Stručnjaci upozoravaju kako je važno prije odlaska na ugradnju ekstenzija pomno odabrati salon te da na odgovarajući način treba održavati higijenu ugrađenih trepavica.

Upozoravaju na lošu praksu izbjegavanja čišćenja ugrađenih trepavica i područja oko njih te napominju da će, čak i u slučaju da ste ih 'zaradili', redovito tretiranje tog područja higijenskim štapićima natopljenim micelarnom otopinom smanjiti opasnost od upale jer će ometati grinje u njihovim uobičajenim aktivnostima.

Neki stručnjaci preporučuju čak i pažljivo nanošenje u bademovom ili nekom drugom blagom ulju razblaženom ulja čajevca jer djeluje antibakterijski i ublažava iritacije.  

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 12:37