StoryEditorOCM
ZdravljeU SVAKOJ PRILICI

Dodajte ih u salatu, jer struka tvrdi: ovo voće je šampion u procesu mršavljenja, a pomaže i kod sala oko struka!

Piše Mozaik SD
21. prosinca 2023. - 14:21

Šipak je jedna od najstarijih voćki, u povijesnim bilješkama prisutan je "od pamtivijeka". Njegove sočne bobice većina voli, premda se moramo prilično pomučiti za doći do njih, pa je ekipa posljednjih godina razvila i unaprijedila brojne tehnike koje se nude na YouTubeu u varijacijama naslova "kako očistiti šipak bez po muke"...

Premda je šipak na tržnicama i u bolje opskrbljenim trgovinama najprisutniji u listopadu i studenome, još uvijek ga se dade pronaći, što je dobra prigoda da apostrofiramo korist koju organizam ima od njegove konzumacije.

Uz to što šipak koristimo kao svježu naimirnicu, možete ga se i preraditi, pa čak i osušiti. Obrane plodove treba očistiti, prerezati na pola i posušiti. Kako bi šipak zadržao svoju crvenu boju, temperatura sušenja mora se odvijati na 40 Celzijevih stupnjeva. kako bi šipak zadržao svoju crvenu boju. 

Šipak se može "pretvoriti" u čajeve, pekmeze, marmelade, likere, kompote, sirupe i vino. Bitno je naglasiti kako je šipak jedna od rijetkih biljaka koje za vrijeme kuhanja ne gubi svoja nutritivna svojstva, vitamine i minerale.

O blagodatima šipka, i to onih za mršavljenje, piše i živim.hr.

Najbolje voće za mršavljenje je šipak. Jedenje sjemenki i konzumacija soka od nara izvor su mnogih važnih nutrijenata. Još je nekoliko činjenica zbog kojeg je ovo voće broj jedan u procesu mršavljenja:

1. Prepuno je vlakana

175 grama sjemenki nara sadrži sedam grama zasitnih vlakana. Iako će sve voće osigurati vlakna, količina koju dobijete u porciji nara će prednjačiti. Prehrana bogata vlaknima može poboljšati sitost, smanjiti prejedanje i poboljšati zdravlje crijeva, što su sve čimbenici koji mogu pospješiti gubitak težine.

image
/Shutterstock

2. Malo kalorija

Ista količina šipka, oko 175 grama sadrži oko 120 kalorija. Jedna porcija ovog voća stoga može poslužiti kao baza zasitnog međuobroka ili dati volumen obroku. Uključivanje bogate, niskokalorične hrane u plan obroka odlično je za mršavljenje jer može poboljšati sitost.

3. Pospješuje gubitak masti

Šipak je najpoznatiji po svojim antioksidativnim svojstvima, a istraživanja sugeriraju da bi mogao pozitivno utjecati i na smanjenje masnoće, a pogotovo oko struka. Dok se velik dio dostupnih istraživanja usredotočuje na ekstrakt šipka, koncentrirani izvor voća, čini se da postoje i prednosti gubitka masnoće od konzumiranja cijelog voća.

image
/Shutterstock

Iako je potrebno provesti više istraživanja kako bi se razumjeli mehanizmi gubitka masnoće, podaci se čine dovoljno obećavajućima da potaknu svakodnevnu konzumaciju šipka i njegovih ekstrakata.

Idealni obroci

Može biti savršen dodatak međuobroku i jelu. Nećete pogriješiti ako ga jedete i samostalno ili spojite s orašastim plodovima ili sirom, kako biste stvorili nutritivno uravnoteženiji međuobrok.

Također, sjemenke šipka možete dodati u salatu za dašak slatkoće, koristiti umjesto bobičastog voća u jogurtu i zobenim pahuljicama ili ih posuti po tostu s avokadom. Šipak se može pomiješati s kuhanim žitaricama, poput kvinoje, sok se može posuti i po mesu s roštilja. Mogućnosti su doista, nebrojene, savjetuje živim.hr.

image
/Shutterstock

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:09