StoryEditor
ZdravljeJEDVA PREŽIVJELA

Djevojka završila u bolnici zbog pušenja električnih cigareta: skoro se ugušila od vode u plućima, riječ je o nedavno otkrivenom stanju

Piše PSD
14. listopada 2021. - 20:42

Amerikanka Dakota Stephenson otišla je u bolnicu s visokom temperaturom i bolovima u leđima, ali dijagnosticirana joj je hipoksija, bolest koja znači da pluća ne dobijaju dovoljno kisika, prenosi Srbija Danas.

Njezina bolest pojavila se sedam mjeseci nakon što je s prijateljima u školi počela ''vejpati' (eng. "vaping"), odnosno pušiti električne cigarete. Prema ABC News-u, tijekom boravka na intenzivnoj njezi u Dečjoj bolnici, Dakota se skoro ugušila zbog vode koja joj je napunila pluća. Tri dana su je stavljali na respirator kako bi imala pomoći pri disanju.

Momak od kojega je kupovala "vejp", što se inače reklamira kao sigurnija alternativa pušenju cigareta, prodavao ih je s različitim okusima, poput grožđa, jagode i lubenice.

Doktori su zaključili da pacijentica boluje od relativno nedavno dijagnosticiranog stanja zvanog EVALI, koje je prvi put otkriveno nakon  2019. godine. EVALI označava oštećenje pluća povezano s upotrebom električnih cigareta ili proizvoda za isparavanje. Smatra se da je stanje uzrokovano udisanjem dima koji sadrži tetrahidrokanabinol (THC) i vitamin E acetat.

item - id = 1135102
related id = 0 -> 1145816
related id = 1 -> 1145741
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 09:44