StoryEditorOCM
ZdravljeSEVERINA ZA ŽENE

Digla se buka oko Sevine podrške inicijativi ‘My Voice, My Choice‘. No, mnogi ne znaju o čemu se tu radi. Evo detalja

Piše Jasenka Leskur
21. svibnja 2024. - 16:49

Severinin glas čuju tisuće sljedbenika na društvenim mrežama pa ne čudi da se uvijek oko njenih objava uzburkaju i medijske vode. Isto je bilo i s njenom posljednjom podrškom europskoj građanskoj inicijativi ‘My Voice, My Choice‘ o kojoj je sve najvažnije rekla i popularna pjevačica:

- Znaš li da se u Hrvatskoj svaki drugi ginekolog poziva na priziv savjesti? Da u pet od šest slavonskih bolnica nije moguć prekid trudnoće premda država zakonom jamči to pravo? Znaš li da pobačaj košta gotovo polovicu prosječne plaće, a u Sloveniji je besplatan? Ja se zato pridružujem europskoj građanskoj inicijativi koja se zalaže da se svakoj stanovnici EU osigura pravo na siguran i dostupan pobačaj. Treba nam milijun potpisa da bi tijela EU odlučivala o inicijativi. Ovu su inicijativu pokrenule žene iz Slovenije, hvala im od srca na tome. Srce za njih i 20 milijuna žena u EU kojima trenutačno nije dostupan siguran pobačaj, molim Vas potpišite – kazala je Severina u svom videu na Instagramu.

image
Evert Elzinga/Anp Via Afp

Europska građanska inicijativa je instrument pomoću kojega se mogu oblikovati politike koje utječu na život Europljana i njime se svakome omogućuje da od Europske komisije zatraži predlaganje novih propisa. Komisija odlučuje koje će mjere poduzeti pod jednim uvjetom - ako se za određenu inicijativu prikupi milijun potpisa.

Pri tome je u najmanje sedam zemalja EU potrebno prikupiti minimalni propisani broj potpisa, u Hrvatskoj je to 8460. Svatko tko daje potpis mora biti državljanin EU i biti dovoljno star da može glasati.

Trenutačno se prikupljaju potpisi za deset građanskih inicijativa, a neke od njih su ‘Zaustavimo klanje konja‘, ‘Zaustavljanje mučenja i nečovječnog postupanja na europskim granicama‘, ‘Povezivanje svih europskih glavnih gradova i građana mrežom vlakova velikih brzina‘, ‘Osnivanje Europskog tijela za okoliš‘, ‘Oporezivanje velikog bogatstva radi financiranja ekološke i socijalne tranzicije‘....

Registriranih je 112 inicijativa, za 62 njih nije prikupljeno dovoljno potpisa, organizatori su sami povukli 25, a za 23 je Europska komisija odbila registraciju.

Europska građanska inicijativa "My Voice, My Choice: za siguran i dostupan pobačaj" registrirana je kao četvrta u 2024. godini a potpisi su se počeli prikupljati 24. travnja i nastavit će se do istog datuma 2025. godine.

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da podnese prijedlog o financijskoj potpori državama članicama kako bi se svima u Europi koji nemaju pristup sigurnom i zakonitom pobačaju omogućio siguran prekid trudnoće.

"Naša inicijativa nema za cilj usklađivanje niti miješanje u zakone i propise država članica, već spada u prateću nadležnost EU-a, u skladu s pravilima utvrđenim europskim ugovorima"- stoji u objašnjenju kampanje koju su organizirali Institut 8. marec iz Slovenije, te aktivistice raznih udruga i organizacija iz sedam država EU: Poljske, Finske, Irske, Hrvatske, Španjolske, Francuske i Austrije.

Do sada je potpise dalo više od 300 000 osoba, s tim da su u Sloveniji prikupili sedam puta, a u Finskoj i Hrvatskoj tri puta više od propisanog minimuma.

Prema podacima Ženske mreže ‘Hrabre sestre‘ u šest javnih bolnica, od ukupno 29 koje s HZZO imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, hrvatski ginekolozi ne obavljaju pobačaj: u Vinkovcima, Našicama, Požegi, Virovitici, Novoj Gradišci i Kninu. U posebnim slučajevima, kada prekid trudnoće nakon 12 tjedana odobrava komisija, Hrvatice najteže dobivaju takvo odobrenje, za razliku od Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine gdje se u molbama mogu navesti i socio-ekonomski razlozi za prekid trudnoće.

image

Mirjana Kučer: Svi troškovi zahvata pokrivali bi se iz europskog zdravstvenog osiguranja
 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica Udruge Domine koja je članica Ženske mreže Hrvatske, u ožujku je bila u delegaciji Vlade RH na 68. sjednici UN-ove komisije za status žena u New Yorku.

O kampanji "My Voice, My Choice: za siguran i dostupan pobačaj" kojoj se Hrvatska pridružila kroz koordinaciju različitih nevladinih organizacija kaže:

- Cilj je prikupiti milijun potpisa na razini EU, kako bi sve žene i djevojke imale pristup medicinskoj usluzi sigurnog, dostupnog i besplatnog pobačaja na temelju europskog zdravstvenog osiguranja. To znači da bi žene koje ne mogu obaviti pobačaj u vlastitoj zemlji, bilo da je zabranjen (Malta) ili ograničen zbog različitih razloga (strogi uvjeti, priziv savjesti, nemogućnost plaćanja i slično), mogu to učiniti u izabranoj europskoj zemlji. Svi troškovi medicinskog zahvata prekida trudnoće, put, smještaj, zahvat, bili bi pokriveni iz europskog zdravstvenog osiguranja.

Ako niste potpisale i potpisali peticiju - potpišite! Važno je da su prava svih u EU usklađena i standardizirana. Potpisi se mogu dati online, ali i na ulicama gradova. Udruga Domine akciju prikupljanja potpisa u Splitu organiziraju slijedeći tjedan.

Ove, 2024. godine bilježimo pola stoljeća ili 50 godina od kada je u Ustav SFRJ ušlo pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Otprilike onoliko koliko traje pravo žene na pobačaj, toliko traju i napadi na pravo žene na zaštitu reproduktivnog zdravlja.

Naravno da žena kao ljudsko biće ima pravo na autonomiju svog tijela. Kontracepcija? Oni koji su protiv abortusa, ti su protiv kontracepcije i protiv medicinski potpomognute oplodnje, a i svašta drugo im pada na pamet.

Pobačaj u 2024.godini? Čak 70 posto pobačaja u Europi je medikamentoznom pilulom kod kuće do 12.-og tjedna i otprilike je tri puta jeftinije nego u zdravstvenim ustanovama.

Napredak nitko ne može zaustaviti. Pogotovo nakon 50 godina – kaže Mirjana Kučer.

image

Mirjana Kučer na sjednici UN u ožujku

/Slobodna Dalmacija

Ženska mreža Hrvatske

Ženska mreža Hrvatske, inače, ima UN ECOSOC konzultativni status (The United Nation Economic and Social Council) od 2022. godine, što joj omogućuje sudjelovanje u radu UN-a. Predstavnice Ženske mreže Hrvatske, Mirjana Kučer i Petra Sinovčić na zasjedanju u ožujku bile su dio državne delegacije koju je predvodila državna tajnica Margarita Mađarić. Tema ovogodišnjeg zasjedanja bilo je "Ubrzavanje postizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i djevojčica rješavanjem problema siromaštva i jačanjem institucija i financiranja s rodnom perspektivom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 02:42