StoryEditorOCM
Zdravljemolekule nukleiraju

Dezodoransi i šamponi za suho pranje kose talože nam se na plućima? Inženjer Ličina komentira šokantne rezultate

Piše MOZAIK SD
22. listopada 2024. - 06:18

Proizvodi za osobnu njegu formulirani su pomoću stotina različitih sastojaka za maskiranje tjelesnog mirisa, sprečavanje znojenja, hidrataciju, oblikovanje kose, maskiranje izrasta kose ili za osvježenje ugodnim mirisom prostorija u kojima boravimo, a brojni od njih su zabrinjavajući iz perspektive zdravlja, piše živim.hr.

Studija koju su vodili istraživači s École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj detaljno je opisala emisije od upotrebe nekolicine popularnih proizvoda za osobnu njegu. Identificirano je više od 200 različitih vrsta hlapljivih organskih spojeva u koncentracijama od nekoliko dijelova na milijun.

Iako se velika većina spojeva može smatrati benignima, posebno u niskim koncentracijama, neke od značajnijih klasa kemikalija brzo su reagirale stvarajući sekundarne organske aerosole, čije se posljedice ne mogu smatrati sigurnima za zdravlje.

- Neke molekule ‘nukleiraju‘. Drugim riječima, formiraju nove čestice koje se mogu koagulirati u veće ultrafine čestice koje se mogu taložiti u našim plućima. Po mome mišljenju, još uvijek ne razumijemo u potpunosti zdravstvene učinke ovih zagađivača, ali oni mogu biti štetniji nego što mislimo, pogotovo zato što se primjenjuju blizu naše zone disanja. Ovo je područje u kojem su potrebne nove toksikološke studije - komentirao je inženjer EPFL-a Dušan Ličina.

Prirodne alternative

Kako bi utvrdili puni opseg potencijalnih zagađivača, Ličina i njegov tim provjerili su nekoliko dezodoransa u spreju za tijelo, losiona za ruke, roll-on dezodoransa, parfema i suhog šampona za kosu i proveli dvije različite vrste eksperimenta.

image
/Shutterstock

Doslovni "smog" čestica nastao je u svim slučajevima osim jednog roll-on dezodoransa. Zabrinjavajuće je da je stopa rasta čestica bila znatno veća od onoga što studije obično izvještavaju na temu kvalitete zraka u urbanim ili udaljenim sredinama.

S obzirom na sve veću zabrinutost zbog utjecaja finih čestica u zraku na naše zdravlje u iznenađujuće kratkim razdobljima i znajući da stvaramo slično zagađenje svaki put kad si uredimo kosu ili stavimo parfem, trebalo bi zvoniti na uzbunu, piše živim.hr.

- Morat ćemo smanjiti oslanjanje na ove proizvode ili, ako je moguće, zamijeniti ih prirodnijim alternativama - savjetuje Ličina.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 09:09