Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Zdravljetako-tsubo

Da, srce nam zaista može biti slomljeno, a tuga nije jedini uzrok

Piše H
3. ožujka 2016. - 21:00
srce00

Radosni i veseli događaji mogu izazvati sindrom 'slomljenog srca' jednako kao i intenzivni emocionalni šok nakon raskida ljubavne veze ili primjerice smrti bliske osobe, objavili su znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Zuerichu.

U studiji objavljenoj u časopisu Europskog kardiološkog društva (The European Heart Journal) znanstvenici su analizirali podatke 485 pacijenata iz nekoliko zemalja u kojih je bio dijagnosticiran 'sindrom slomljenog srca' (stresom izazvana kardiomiopatija) također zvana Tako-Tsubo (TTS), koji nastaje nakon emocionalnog šoka, te su ustanovili da su okidači za neke od tih slučajeva bili sretni i radosni događaji.

Stoga su takvu varijantu slomljenog srca nazvali 'sindromom sretnog srca', a takvih 485 slučajeva odabrali su među 1750 slučajeva TTS-a koji mogu biti smrtonosni. 

U drugih pacijenta, okidač za sindrom slomljenog srca bio je tjelesne prirode, zatim tjelesno-emocionalne prirode ili je uzrok bio neidentificiran.

- Pokazali smo da okidači TTS-a mogu biti raznolikiji nego što smo mislili... Bolesti mogu prethoditi i pozitivne emocije - kaže Jelena Ghadri, koautorica studije liječnika iz iz  Sveučilišne bolnici u Zuerichu u Švicarskoj.

Liječnici moraju imati na umu da pacijenti dovezeni na hitan prijem sa znakovima srčane krize kao što su bolovi u prsima ili osjećajem nedostatka zraka, nastalima zbog poplave sretnih emocija, mogu imati TTS jednako kao i pacijenti koji su doživjeli negativni emocionalni šok. 

Sindrom slomljenog srca ili Tako-Tsubo prvi put je opisan u Japanu,  odakle mu i ime, a pogađa posebice žene nakon menopauze jer ih više ne štiti hormon estrogen. 

Lijeva klijetka kod takvih bolesnika poprima izgled boce za hvatanje hobotnica u Japanu, ('tako' hobotnica, a 'tsubo' boca) kojom se ta morska poslastica lovi u Japanu.

Prema studiji u 20 (4 posto) pacijenata, sindrom TTS je bio izazvan sretnim događajem: ženidbom sina, pobjedom omiljene momčadi na utakmici, rođenjem unuka i slično. 

Čak 96 posto proučenih slučajeva TTS-a bila je izazvana tužnim stresnim događajem kao što je smrt supruge/supružnika, djeteta ili roditelja, osobnih sukoba ili čak bizarnih događaja kakav je kada se pretila osoba zaglavila u kadi. 

Čak 95 posto pacijenata TTS-a su žene u dobi od 65 do 71 godine, dakle u dobi nakon menopauze. 
Voditelj studije, kardiolog dr. Christian Templin ističe da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se točno razumio mehanizam dviju varijanata TTS-a, sretne i nesretne.

Tijekom studije, nijedan smrtni slučaj nije bio registriran među 'sindromima sretno slomljenog srca', dok je među nesretnima smrću završio 1 posto.

 

#SREćA#SRCE#SLOMLJENO SRCE#TUGA

Izdvojeno